!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Monday, May 30, 2011

Terakhir Kali- Mahkota

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamalaikum..

             
                     Tengah aku blogwalking pagi-pagi buta .. Tiba-tiba aku terjumpa satu lagu jiwang kat blog cik emiliaemira... Lagu ni lagu OST cerita Na O mei .. Aku try la cari kat 4shared .. Eh best pulok .. Download ah ! .. Hehe ... Lirik dia pn Besh .. Bagi aku lah, tak tawu la bagi uolls mcm mana ...
Na O mei ? mcm ta pernah jumpe kat tv je.. Haha watever yg penting lagu die besh!

Untuk terakhir kali
Ku ingin bertemu
Memelukmu
Menjagamu
Meski aku tak akan pernah
Bisa lagi melihatmu
Cinta ini takkan hilang
Sampai mati kan ku simpan
Kerna hati ini tak mungkin bersatu
Menjalani cinta ini
Meski aku
Takkan pernah
Bisa lagi melihat mu
Cinta ini
Takkan hilang
Sampai mati kan ku simpan
Meski aku takkan pernah bisa lagi
Melihat mu
Cinta ini
Takkan hilang
Sampai mati kan ku simpan
Meski aku takkan pernah bisa lagi
Melihatmu
Cinta ini
Takkan hilang sampai mati kan ku simpan

Perghh Jiwang Takat leleh punya lirik .. haha .. 
Jadi sesapa yang mahu coba dgr lagu ni klik SINI
Kemudian kalau berkenan download je kat SINI


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, May 28, 2011

Nak Tahu Berapa Berat Blog ? Jom Timbang

بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum

            Salam sore, Salam 1 Malaysia buat para pelawat yang amat amat disayangai sekalian (*ayat bodek.hehe) .. Okay Straight To the Point .. Kenapa kita perlu tahu berat blog kita? Sebab........ yang skodeng Blog kita bukannya kita seorang je .. 


             Jadi kita perlu consider Loading Time blog kita .. Hipotesisnya  semakin lama loading time blog kita, semakin boring pengunjung/pelawat nak skodeng blog kita .. Ye la nak sampai berjanggut menunggu loading blog, sempat makan,berak mandi semua baru siap loading.. Hehe(*gurau jew , hiperbola semata-mata) .. Okay  Korang nak tahu berapakah berat blog korang ?? Oleh itu marilah kita sama² timbang blog/website kita ... Klik SINI          



WARNING: Blog yang sizenya lebih daripada 200kb adalah kategori Blog yang Berat.


Aku pon lepas timbang blog aku, size blog aku cuma 109.13Kb .. Kategori ringan lagi okay .. Hehe

Disini ada sedikit Tips ringankan blog, ini aku pinjam tips bro ayie, Pinjam ye bro..hehe :
1) Lagu Yang Autoplay :- Ayie tak rasa bukan Ayie sorang je yang tak suka. Ramai jugak yang tak suka, Kalau korang nak letak lagu letak butang pause, bagi pembaca pilihan nak dengar ke tak lagu tu. Bagi pembaca kalau tak suka dengar lagu, korang boleh Tutup Suara Browser.
2) Iklan Terlampau :- Ayie tau la blog korang popular, ramai orang masuk hari-hari, ramai jugak yang nak beriklan dengan korang. Apa kata korang kurangkan sikit iklan korang. Tak payah la nak buang semua, cuma kurangkan sikit. Baru la ekslusif siapa yang dapat beriklan dalam blog korang. Hahahaa. Iklan yang terlampau jugak menganggu masa loading blog korang.
3) Terlampau meriah :- Kenapa pulak terlampau meriah jagi problem pulak. Sebenarnya tak salah kot nak cantikkan blog korang, Tapi tak perlulah letak tulisan warna warni. Keep it simple. Sedap mata memandang. Lagi satu kurangkan smiley. Letak sikit cukup la. Ayie tau korang tulis entri kadang-kadang tersenyum (ayie pun macam tu), tapi biar pembaca tau korang tersenyum dalam penulisan bukan sebab smiley.

p/s: Jom ringankan blog kita, orang pon akan ringankan tangan klik link kita :D




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Kenapa Roda motor itu Bulat ?? (Kajian Saintifik)

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum ..

             Okay, entry baru malam ini berkaitan dengan sains fizik ..  Ye la boring kot asyik entry merapu je kan .. So malam ini aku buat kelainan sedikit .. Hehe ... Pernah tak timbul persoalan dibenak hati uolls tu kenapa la roda motor itu bentuknya bulat ? Huh? Mengapa Saintis dan pereka design motor memilih roda yang bentuknya bulat ?? kenapa ye ..........................

kenapa lah roda motor tu bulat ye ??

Jadi aku pun mula mengkaji, aku buat calculation,  


buat eksperimen, sampai naik botak tengah kepala aku weyh ....





Akhirnyaa ... Aku dapat jawapan dgn jayanya ... Listen To me....



Okay hasil penyelidikan aku selama ini dapat aku konklusikan bahawa Roda motor itu mestilah Bulat , Sebab kalau bentuknya Petak ke Segi tiga ke mcm mane la nak pusing ...



p/s: Mesti bengkek uolls baca ni kan... Kui3 .. Peace No War :D
Sorry la buat lawak Hambar tgh pagi bute.. tgh Xde idea .. hihi




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Thursday, May 26, 2011

warna Pink Bukan hak milik Wanita sahaja okey

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum ..

Bile sebut warna pink atau dalam bahasa Melayunya Merah Jambu , pasti korang terbayang satu warna yang lembut warnanya ... Sejuk mata memandang dan cute warnanya ... Tapi betul kah warna pink itu hanya untuk wanita sahaja ??.. Manakala lelaki yang gemar warna pink itu adalah lelaki 'aauuww' dan Mat jambu?? HaHa ..



Jawapannya : Tidak sama sekali ... Warna Pink bukanlah hak milik mutlak Wanita .. Lelaki juga boleh menggemarinya serta memakainya .. Bahkan Nabi kita, Rasulullah S.A.W juga menggemari warna Pink selain warna Putih dan hijau.. haa sweet gitu ~ ... Jadi Tak salah dan Tak Payah nak malu kepada guys yang minat nak pakai warna pink ..  Tengok ni salah satu bukti kukuh yang mengatakan bahawa warna pink bukanlah untuk si ladies yang lemah lembut gemalai cute itu sahaja .............

haa si gagah perkasa ini pon minat warna pink .. hehe :)



p/s : Jom beli baju raya warna pink taun ni .. ngah3 =D



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Friday, May 20, 2011

Umur 20 perlu ada steady bf/gf ?? HaHaHa

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum

       Sedar tak Sedar umur aku sudah mencecah 20 tahun .. Pejam Celik pejam Celik Suda Besa Gedabak gini ..rasanya baru semalam aku aku belajar naik basikal time umur 4 tahun .. Sungguh pantas masa berlalu .. Okay tutup cerita pasal naik basikal .. Act for this entry aku nak share Something , aku ni Memang suke sharing .. Sbb sharing is Caring kan? hehe .. Okay watever~

twenty.....
Err begini , ade orang cakap yang bile mana umur 20 ni perlu ada steady gf / bf ? Ops Chop! Ni Bukan Entry Jiwang taw .. Okay berbalik kepada persoalan tadi .. Steady gf / bf disini bermaksud gf / bf yang menjadi calon pasangan hidup ini .. Bukan mcm dulu² zaman hingusan , zaman cinta monyet ... Bercinta lepas tu clash atas sebab nampak gf / bf die borak ngn orang lain .. ish3~ Tak Matang .. 



Apa Kata Aku :-

- Yeah umur 20 itu bukan kategori kanak² rebina lagi .. Pada umur 20 ini tahap kematangan dan keGatalan juga meningkat .. Pada umur ini Zaman Transformasi Remaja kepada dewasa .. Jadi Pada aku tak salah andainya mula mencari calon² (*ops sorang calon jew) untuk menjadi pasangan hidup kelak .. Tapi sebaik²nya ikutlah landasan dan tatacara yang ditetapkan oleh syariat .. Perlu Berhati-hati dan berwaspada ! Sekali tergelincir daripada landasannya , Nah ! lahirlah anak luar nikah, Buang anak dalam Jamban ,.. HuHu .. Nauzubillahiminzalik~ Adakah ini yang dinamakan cinta ?? huh~ Jaga Batas Pergaulan ..Dan Tak Payah Nak rapat² sgt ... Kalau Da Tak tahan sgt pi kt ibu / ayah / daddy / mummy / abi / ummi then nyanyi lagu "Oh mama, Saya Mahu Kawin".. haha... Selain bende tu semua, Korang kene consider gak s2dy korang .. Pndai-pandai lah bagi masa okay ..
Okay thats juz my opinion , Setiap orang ade prinsip dan pendapat masing² kan ...

ops tak boleh pegang tangan time couple .. ! saba .. pas kawin lantak korang lah nak pegang ape pon .. Ade aku kesah?
Okay choice mst betul supaya berkekalan hingga ke tua kelak =) cmni ha .. sweet~

Jadi Apa Kata Anda ?? ^^


p/s : Walau aku tak membantah statement orang tu, aku tetap mls nak jadikan gadis² kat lua tu sebagai Calon (*haha bajet Hot),, single is better maa ^^











Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Thursday, May 19, 2011

Blog Orang pn Kau Nak Hack ...

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

      Blog http://mimi-moneyonline.blogspot.com/ was hacked by someone yg menggunakan gelaran Lone Ranger .. Ape la blog orang pn nak Hack .. Ape pekdahnye wey .. Okay la fine mungkin ada Yang kata Hacker tu Nak sedarkan owner blog tu supaya Tukar Password yg Lebih Kuat, tapi ni personal blog je bang oi ,., bkn ade rahsia kerajaan ke ape, so no wonder la owner tu gune password budak2 jew :) 
Okay kalauNak Test security sgt pegi la Hack US Army System ke hape kew .. Baru betol hebat .. haih =,=

Eh choP ! Aku mcm pernah dgr Lone Ranger before nih .. Tak silap aku die pernah buat hal kt tempat lain jugak .. Hack System ape aku tak ingat .. HaHa sengal !

*Pesanan buat Lone Ranger:
Hacker mcm kau lah yg memburukkan persepsi masyarakat terhadap para hacker .. HuHu .. sedih² ~

owner blog meminta bantuan di shoutBox blogger lain ..



Hacked !

p/s: Jadilah Hacker yg menggunkan kepakaran Ke Arah Jalan yang betul .. okay .. adios ~
*Tambahan .. Kalau Nak Hack Website Owang lain kali mintak izin ngn tuannye dulu mcm si Ayie n Gayah ni .. hehehe .. baru r hacker beretika namenya .. haha =)



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, May 18, 2011

Taktik Perompak Jalanan-PDRM

Assalamualaikum ..



Disini ada pesanan daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) buat pemandu diluar sana :

-Jika anda memandu diwaktu mlm dan cermin kereta dilempar telur ayam jgn on wiper atau pancut air.Terus memandu dgn apa yg mampu dilihat hingga tiba ditmpt slmt.Ini krn jika telur ayam bercampur air ia akn menjadi susu dan akan kaburkan 92.5% tahap pengelihatan kita yg akan memaksa kita berhenti.Disitulah kita akan menjadi mangsa perompak.Inilah teknik baru yg digunakan perompak dijalanan. - Polis DiRaja Malaysia


p/s : sentiasa berwaspada di mana jua kita berada kerana bahaya dan perompak ada dimana-mana. Especially buat ladies .. better berteman kelua kemana-mana .. =)

Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Lagi Asko Israel buat Hal..

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum ..
Baru² ni asKo Israel Buat hal laGi .. haih ! =,='



   Dorang menghalang Kapal misi bantuan kemanusiaan yang ditaja oleh Malaysia untuk rakyat Palestin di Gaza,Palestin dengan cara melepaskan tembakan amaran ....
Kejadian berlaku kira² pukul 6.05a.m waktu tempatan(1.05a.m waktu Malaysia).Sebenarnye aku tak terkejut pon dengan berita ni sebab da banyak kali kot Israel buat Hal .. Tak habis² mencabuli hak orang lain, menganggu keamanan dunia .. Dorang kan Samseng Taik minyak ! (*bak kata pendekar Mustar dalam filem Pendekar Bujang Lapok) .. Memang dasar Kaum yang etnosentrisme sungguh .. grrr , Marah ni !

antara keratan paper tentang serangan ini ...


      Korang tgk r .. Apeee ke bodonye lepas tembakan amaran gune peluru jenis 50mm anti-pesawat .. Giler kaw! Kene kepala hilang terus .. HuHu .. Dan lagi satu yg menunjukkan kebodohan maksima dorang ni ialah menahan kapal yang sebenarnya bukan berada di kawasan Perairan dorang .. Kapal tu berada di perairan Mesir Kot .. Bace kt dialog antara mereka kt atas tuu .. adoyai~ wat malu jew la weyh ! p gantung diri kt kipas siling umah korang jew larh .. Huh .. Marah ni , Marah ni .. 

     Then lastly dorang blah cmtu jew .. Alhamdllah r Kapal Tentera Mesir tu datang .. Dan setel~

kapal bantuan tu..


-the end-


p/s : weyh aska Israel , lenkali belaja balik peta dunia .. tgk balik mane kawasan kau , mane kawasan orang lain , 
*alaa act dorang bknnye ade kawasan pon .. tu pon hasil penipuan,kekejaman dan pencabulan hak orang lain.. Syurga ko kt dunia jew ..

Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Sunday, May 15, 2011

Terima Kasih Cikgu :)

::بسم الله الرحمن الرحيم::

Assalamualaikum ! Salam Sore ..
esok 16 May .. Hari Guru .. 
hari di mana para guru diraikan ..
atas segala jasa , pengorbanan , titik peluh mengajar , mendidik anak bangsa tanpa mengenal erti jemu ..
penulis juga tidak mahu melepaskan peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Guru buat para Guru² diluar sana 
especially for Cegu² yg pernah mengajar diri ini.. Tanpa kalian , Siapalah diri ini.. 
Terima Kasih cegu :)

err jadi bersempena hari Guru ni, penulis nak share something larh tentang memori sekolah penulis waktu dolu² kan (zaman mude² larh) .. hehe ..

malas la nk taip byk² .. biarlah gamba menceritakan segalanya ..

waktu umur aku 6 tahun,,aku ngaji kt sini .. pasti nurul hidayah sijangkang .. hehe


..ni sekolah penulis dulu² .. nama pon masih Sekolah Melayu Sijangkang ..  kalau hebat cari la sy dalam gamba ni..

ahaa .. ni zaman 60-an.. zaman ayah penulis .. hehe


ayah penulis masih lagi ingat nama para guru yang pernah mengajarnya dahulu .. sememangnye jasa para cegu x kan dilupakan .. beliau kata cegu zaman ni semua garang belaka .. semua stok nk jadi ghimau malaya . hee .. papepon .. mereka lah yang mendidik dan mengajar ayah membaca,menulis dan mengira .. Terima kasih Cegu

yeah .. sekolah rendah kebangsaan sijangkang zaman penulis mude² dulu :) byk kenangan ~
ahaa td tu sekolah rendah kebangsaan ,, ni pulak sekolah agam rendah penulis .. dekat jew .. hari² nek beskal .. smpai pernah 1 hari tu kene langgar moto .. huuu


meningkat umur 13 tawon .. penulis kene transfer p sekolah ni pulak .. hehe ..  
Disini lah penulis mula belajar tentang kehidupan dgn lebih serius .. belaja urus diri, belaja kemas bilik, belaja cuci jamban tiap minggu, belaja fly, .. duduk asrama kan.. hehe .. byk kenangan kt sini .. kenangan manis pahit masam , masam² manis sume ada .. haha .. dan sebenarnya sampai sekarang penulis masih sgt² syg dgn skolah ni .. kadang² waktu cuti , pakat² ngn kwn² ziarah semula sekolah jupe cegu² .. orang yang mencurah bakti dan ilmu di sekolah ni .. Terima Kasih Cegu :)

ni la blok SamBestari,Subang Jaya ..
hehe . ada lagi gamba ni .. tingkatan 3al-Razi ..
then now, penulis ngaji kt sini .. sebuah universiti yang berjiran dgn RMC .. hehe .. lecturer sini semua best .. memang kadang² ada yang garang dan agak menjengkelkan (sebenarnya penulis ni yang degil dan malas, haha).. tapi mereka tetap guru kita.. :) terima kasih !
-the end-


p/s: Selamat Hari Guru , Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara .. Terima kasih cegu² sume .. luv u all :)















Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, May 14, 2011

Barcelona campeón de nuevo (Barca juara lagi)


::بسم الله الرحمن الرحيم::

Assalamualaikum ...

Bravo .. Bravo .. To Barca ..
kerna berjaya mengekalkan kejuaraan liga sepanyol buat kali yang ketiganya secara berturut² ..
err mungkin ada yang tertanya² .. bahawa penulis ni sebenarnya fans Man U ke Barca ??
ahaa ..
jawapannya dua² minat .. Man U untuk EPL(english premier league) dan Barca untuk LigaBBVA(liga sepanyol)
hehe .. dan waktu sekarang ni , sememangnye hati penulis sgt berbunga² kerana kedua² kelab ni menunjukkan prestasi yang sgt bagus .. 
Barca dah menang , 

kemenangan dengan beza 6 mata .. hebat²

wajah para Champions !

Barca family meraikan kemenangan mereka ... sape yg fhm spanish , boleh la tgk .. Villa nyanyi time ni .. haha



Man U pulak mendahului liga dengan jarak 6 mata meninggalkan Chelsea dibawahnya .. Congrates²!! keep it up !

ni pon leading dengan jarak 6 mata .. ^^

p/s: penyokong kelab lain jgn susah hati .. taun depan coba lagi ya .. :D


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Monday, May 2, 2011

adat perkahwinan wong jowo (orang jawa)

::بسم الله الرحمن الرحيم::

kahwin .. 
semua orang tidak mengira bangsa, kaum, umur dan warna kulit semuanya berkahwin ..
dan setiap kaum adat perkahwinannya berbeza ..
berkahwin itu sunnah ..
Rasulullah sendiri menggalakkan umatnya untuk berkahwin ..
sbb byk kebaikan berkahwin ni ..
WARNING : ayat copaste jew bukan ayat sendiri sebab diri sendiri xde pengalaman kahwin maa .. hehe

penulis saja tulis entry ni ..
bukan sebab penulis nk kahwin..
bukan sbb penulis kemaruk nk kawin..
tp sbb hari tu ada la borak2 bersama ibunda dan ayahanda ..
nth mcm mana bleh TERmasuk bab kahwin ni kan .. 
mereka cerita wong jowo ni kahwin ade 3 kali kenduri nye .. haha
byk kan ?? 

1. kenduri 'sinoman',,,kenduri ni diadakan seminggu sebelum majlis perkahwinan yang besar2ran tu ..time ni jugak tugas2 rewang(kerja) di bahagi2 kan kepada setiap orang penting ..

2. Kenduri kahwin yang besar2ran .. time ni larh bermulanya kerja sebenar orang2 yang diberikan tugas pd hari knduri sinomannya ..

3. kenduri 'masari' (kenduri kesyukuran la lebih kurang) .. knduri ni diadakan seminggu selepas kenduri kahwinnya.. time ni kenduri kecil-kecilan jew .. sbagai knduri kesyukuran selepas selesai semua majlis yang dirancang ... tapi kebanyakan orang jawa skrg tidak lagi buat kenduri yang last ni ... orang dolu-dolu jew .. 

p/s : nyong wong jowo .. :)


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top