!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Sunday, January 1, 2012

Perlukah setia menunggu pintu yang telah tertutup untuk kita ?



بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum





" Mengapa perlu kita begitu setia pada pintu telah tertutup untuk kita sedangkan ada pintu lain yang terbuka untuk kita. "




Setuju tidak pada madah di atas ? Mungkin ada yang setuju dan mungkin ada yang tidak setuju. Depend on pendirian someone itu lah kan. Sebab dalam dunia ada banyak jenis manusia. Cara berfikir berbeza dan itulah yang membentuk pendirian masing-masing. 

Ada jenis orang yang kalau dia nak sesuatu, dia akan berusaha sehabis baik dan takkan mengalah selagi dia tak dapat apa yang diimpikan. Dia akan berusaha sedaya upaya untuk memenangi hati sang kekasih. Mungkin dengan kesungguhan yang tiada tolok bandingan yang dipamerkan akan membuka hati sang kekasih. Siapa kata dok menyintai orang yang tak menyintai kita itu seorang yang loser ? Siapa sangka dengan sifat loser itu dia akan dapat apa yang diimpikan pada akhirnya. No ones know. Mungkin memang dialah si pemegang kunci hatinya yang telah ditakdirkan.

Ini bukan omong kosong tau. Pernah terjadi someone tu ditolak lamarannya beberapa kali. Mungkin kalau orang lain taubat dah. Taknak lagi try. Stop. Tapi dia tak putus asa. At last lamarannya yang ke-4 diterima oleh sang kekasihnya itu. Memang betul lah kalau ada jodoh tak kemana. Rezeki dia lah. Dan mereka hidup bahagia bersama until now. Tapi jangan lah taksub sangat dengan pegangan ini sampai bunuh diri kerana gagal. Itu bodoh stupid kuasa doploh namanya.


Dan ada juga jenis orang yang berpegang pada madah di atas. When ur love has been rejected , apa susah, cari saja yang lain. Simple, isn't? Banyak lagi kumbang / bunga yang masih bebas berterbangan dan mewangi kan. Buat apa stick to him / her lagi dah kalau si dia memang dah taknak. Loser gile. Chop! Jangan menghina golongan di atas tu. Pernah dengar pepatah " easy get , easy go " . Haa Jaga-jaga wahai golongan ini. Bukanlah nak memomokkan pegangan korang tu. Tapi berhati-hatilah. Hidup ini kadangkala sengaja mahu kita berusaha lebih dan merasa penderitaan sedikit sebelum bertemu dengan kejayaan di penghujungnya. Jadi jangan lah mudah sangat let him / her go away from ur heart. Just my opinion. No offense. 


Actually dua-dua pegangan itu boleh diguna pakai. Tapi pastikan jangan sampai memakan diri kelak. Jangan sampai menyesal bila nasi dah bubur. Lagi teruk bila nasi dah jadi tahi masuk dalam lubang jamban. Merepek. Maksud aku berpada-padalah. Semoga perkongsian aku ini bermanfaat buat korang. Dan anda dialu-alukan untuk mengkritik atau menambah segala apa kurang di ruangan komen yang disediakan di bawah ini ya. Adios ! Ok Bai.




p/s : Aku pn selalu setia pada pintu yg tertutup. Tapi at last akan terbuka juga. *pintu jamban rumah aku

p/s : Sila pelik dengan aku kerana begitu obses dengan JAMBAN . Aku taktau kenapa. 





Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

25 Suara Anda:

ZWAN SABRI said...[Reply to comment]

Yeah! X perlu nk mengharap kepada yg x sudi.. Kumbang bukan seekor n bunga bukan sekuntum.. :)


MySuaraBlog: Drama 2012 Kini Bermula..

Wadi AR said...[Reply to comment]

ouhh, pintu jamban

Alif said...[Reply to comment]

aku ni jenis orang yang,apa yang aku nak,mesti aku dapatkan walau apa cara sekali pon(cara baik je)...
tapi bab pompuan,aku blom serius lagi...biarlah masa menentukannya

Rtp Farra Arisha said...[Reply to comment]

a chance of everything to someone is a very precious one. like in this case, the patience, effort, energy are well needed...

Fara E's said...[Reply to comment]

jamban ? hohoii , tade bnda lain ke , haha

Fara E's said...[Reply to comment]

jamban ? hohoii , tade bnda lain ke , haha

hassy chan said...[Reply to comment]

ad jugak manusia y obses ngn pintu jamban..
ko la org pertama haha

Cik Ungu Kamila said...[Reply to comment]

kalau ade jodoh tak ke mana ye dak ? dun worry bah. hehe :)

cik najihah said...[Reply to comment]

act x salah pun nk setia menunggu..tapi kesian kat si penunggu tu..yup betul tu...at last jodoh dy

Anak Wak Mail said...[Reply to comment]

erkk..pergi cari pintu lain kalau pintu tu dah tertutup..tapi kalau betul2 nak kan pintu tu,,cuba la sedaya upaya..;)

azs said...[Reply to comment]

its depends pd diri sendiri.. tapi, pastikan apa yg d buat itu tidak mendatangkan kesan yg buruk pd diri, family, masyarakat dan negara.. klu keliru, try minta pendapat org sekeliling dan fikir memolek.. :)

~SaL IjOu~ said...[Reply to comment]

bg kita, kita setuju..kalo mencuba, mungkin kita akan cuba dua tiga kali, tp kalo xde hasilnya juga, kita akan undur diri..masih ada pintu lain yg terbuka..~

tp tu lah, kita ada pengalaman ngn beberapa kwn yg pakwenya mmg kejar dia & cuba tekel walo berapa kali sekalipun sampai dia terima..& kwn2 yg dimaksudkan ini sumenye berakhir di jinjang pelamin..kdg2 sgt kagum dgn mereka..=)

tp mcm yg kamu ckp..dua2 pun boleh, bergantung pd pendirian masing2..yg penting jgn terlalu obsess sampai memudaratkan diri~ ^^

Bui Junaidi said...[Reply to comment]

PRINSIP KAK BUI PULAK..
KALAU ORG DH TUTUP PINTU HATI BUAT KITA,BUAT APA NAK TUNGGU LAMA2..BETTER CARI HATI YANG LAIN..MANALAH TAHU HATI YANG LAIN ITU AKAN LEBIH SETIA DAN BAGUS DARI HATI YANG LAMA..*_*

♥Putri ilyanie♥ said...[Reply to comment]

tak payahla tggu org yg xsudi.. rugi masa je... jom tgk entri baru Putri.. Putri dh jumpa pengganti shoutmix

budakijaupendek said...[Reply to comment]

haha!
ape ni... obses dgn jamban ??

Nurnajwa KZ said...[Reply to comment]

Okehhhh bagus ni bagus.

Tp ni boleh guna utk cinta je kan? Soal hati dan perasaan je kan? Klau cita2 takkan nk give up kot.

:)

YOUsoF said...[Reply to comment]

Tabik lah dekat kawan kau tu.. Mungkin dia yakin orang tu memang jodoh dia, tu yang tak putus asa..


Tapi betul jugak ayat atas tu. Buat apa nak tunggu sesuatu yang jauh dari kita sedangkan masih ada yang dekat memanti kita..


Aku pun setia tunggu pintu jamban aku, kalau tak naya bersepah.. kehkehkeh

Cik Gee said...[Reply to comment]

errr~~ gee no komen tapi terkomen jugak. sebab pernah alami hal ni. kadang2, kita xde sebab pon knp kita masih stick pd org yg sama padahal org tu dah lama lupakan kita. mgkin sesetengah org berbeza cara penerimaan dia pada sesuatu perkara..

entahlah mengapa.. :(

Zul Fattah said...[Reply to comment]

haha.. aku solo skrang dan tak mahu jadi penunggu pintu jambang.. aku nak org tunggu aku plak.. haha

Anif Abdullah| AA said...[Reply to comment]

jika kau rasa getarnya-itu cinta
jika dah tak rasa perlu- itu redha

walhal,nak dapatkan pilihan terbaik memang rumit.. tp,kalau dah terlepas orang yang kita sayang..hmm.truely hurt.. neway,suka madah itu :)
uik,jiwanglah entri ni lip.huhu

milo said...[Reply to comment]

hermmm btul2 but its not merely depending on usaha tu saje kalo yg dah 4 kali kene reject tu, pastinya disertai sekali dgn DOA yg bertesrusan dan ikhlas...btol x? :)

najihah sahami said...[Reply to comment]

kadang2 nk mencari yang lain tu susah..huhu

nurul said...[Reply to comment]

"Pinggan tak retak,nasi tak dingin,engkau tak hendak aku beribu-ribu kali tak ingin,"-cilok dari novel 7 hari mencintaimu..(modified version)..hehe..Ini pasal jodohke,xde jodoh,maksudnye Allah nak beri yang terbaik untuk kita..Akak selalu fikir macamtu,xde rezeki kali ni,mesti ada hikmahnya..-)

diyan said...[Reply to comment]

terbaik jodoh tak kemana :D

.izzati liyana. said...[Reply to comment]

setuju. selalu lagi menghargai org yg berusaha sedaya upaya nak dgn kita. lagi lama tahannya. well, it all depends on each individual lah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top