!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Monday, January 31, 2011

pAnDuaN mEmbELi LapToP bArU . . .


assalamualaikum semua dan slamat pg .
eh bkn pg daa . da ptg . hihi . :p
hari ni aku nak share something la ngn u all .
agak2 ape die ??
ahaa . teka2 cpt !!
x payah la tgk tajuk entry ni . kantoi r .. hehe
ok la muqaddimah je td .
hmm laptop atau lappy atau isteri(pd aku la) haha mrupakan salah satu bende yg penting pd masa kini.
especially for s2dent kan kan . dgn alasan nk buat assignment , nk s2dy c++ , nk s2dy java n bermcm2 lg la alasan yg bermunasabah . padahal nk maen game n on9 . huhu
ok straight to da main point .
nak beli lappy ni ade jgk guidelines die .
same je mcm cari isteri en .
bezanye cume nk cari laptop kt kedai , manakala cari isteri x semestinye kt kedai .
oke ini antara guidelinenye , ape yg aku taw aje la based on pmbacaan artikel2 . hehe
first of all , you all mst tentukan :

1. Kegunaan..
Tentukan dahulu kegunaan lappy tersebut . cth sperti untuk kegunaan di pejabat , atau die rumah(just for emailing , news, microsoft office),myb utk gaming(bebudak salu pilih yg ni),blogging,pembangunan sistem,download movies or mp3 atau kesemua yg dinyatakan..

a) andainya lappy itu hanya utk kegunaan di rumah sprti emailing , bace berita,tulis surat, dan sbgainye,
- kelajuan processor , RAM(random access memory) , capasity harddisk n graphic card x perlu kpd kelajuan atau kemampuan yg dahsyat . beli je yg spesifikasinye sederhana , jimat pon jimat , gune kt rumah pon best .

b) andainye lappy itu utk tujuan design atau gaming
-perlu menitikberatkan graphic card dan memori yg tinggi dan mantap . kalau nk best lg , pilih tknologi multi-core dan processor 64-bit .

c) andainye lappy utk kegunaan system developing ,
-processor dan memori serta mmpunyai spesifikasi yg tinggi dan dahsyat perlu ditikberatkan agar mmpu mengimbangi developing tools anda . tknologi multi- core n 64-bit juge disarankan.


2. Layout..
selain kegunaan lappy , you all mst usya gak die punye saiz screen, berat lappy, jgka hayat bateri, lebih2 lg kpd mereka yg "mobile" . saiz screen besa2 gedabak tidak akan memuaskan pengguna mobile sebaliknye menyusahkan ade la .


3. service yg disediakan dan alat ganti..
selain perkara2 di atas tu , you all jgk perlu tahu sevice syarikat kpd you all sbgai pngguna barangannye , cth; warranty dan sbgnye . dan satu perkara lg , jgn memilih laptop yg susah utk dicari alat gantinya .
sekian....


p/s : cari laptop jgn dikira seksi dan cantiknye sahaja . dalaman juge perlu cantik dan mantap .
begitu juga mncari manusia . hihihi :)



pengetahuan sndiri..



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

12 Suara Anda:

ARieF said...[Reply to comment]

hahaha..
tp student sbnrnye cuma titikbratkan nak men game n tgk movie je..
2 pn dh ckup..
hehe

Ichi Exe said...[Reply to comment]

wehh...perli nmpak..taw ak nyer hot bai...haha

alif haris said...[Reply to comment]

arief-hehehe . btol3 bang . budak2 bese la .

em- eh aku x ckp ko pn . perasan ! haha

Alif said...[Reply to comment]

laptop aku utk rogramming n java jek...
haha,nyampah da...

alif haris said...[Reply to comment]

hehehe .
kata minat programming . nyampah da ?ahah

Alif said...[Reply to comment]

nak wat camne,
lecturer da bertukar

nabilsyahmi said...[Reply to comment]

ape2 hal gua aim for macbook pro.haha

alif haris said...[Reply to comment]

alif- patut laa . haha . lecturer skrg hambar ek .

nabil- hahaha . itu mantap bro . buat keje n gaming semua best siot . hehe

Azuan said...[Reply to comment]

game-movie-game-movie-on9-on9-on9-on9-on9

tu je kegunaan laptop aku..hahaa

alif haris said...[Reply to comment]

hahaha ,
ok r tu . asalkan function .

Tea Dno said...[Reply to comment]

hihi.. setuju dengan point yang disediakan.. :D

najihah sahami said...[Reply to comment]

huhuh..mish guna netbook. je..kecik. tp senang nak bawak. hihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top