!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Thursday, December 1, 2011

Your Life Is Sucks ? Its okay

 بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum..



Tak semua orang dikurniakan jalan dan rezeki yang sama dalam kehidupan ini. Ada yang merasai kehidupan yang macam ......pfffttt, ada yang kehidupan dia seronok, ada yang kehidupan dia sederhana, ada yang kehidupan dia senang lenang dan bermacam-macam lagi. Mungkin ada dikalangan kita yang kehidupannya tak berapa nak seronok. Lebih kurang macam kehidupan pfftt la. Kehidupan yang sentiasa membuat kita mengeluh. 

Kadang-kadang tu kita sudah buat sesuatu perkara sehabis baik. Dah all out bak kata orang. Tapi apa yang kita dapat...... macam pffftt. Contoh paling senang dalam bab pelajaran. Kita tengok kawan-kawan kita yang study dia tak berapa nak hard tapi bila waktu result keluar, mesti 3.5 and above.. Sedangkan kita yang study bagai nak rak, mata rabak dek tak tidur malam, tapi waktu keluar result, menangis kita.. 

Okay CHOP ! Aku menulis ni bukan untuk menambah kekecewaan korang. Tidak sama sekali !

Aku menulis untuk menegaskan bahawa kita semua sama. Kita semua juara. Kita sama hebat.

Hey anda sedar tak yang anda adalah juara. Anda lahir kedunia ini sebagai juara ! Tiada siapa dalam dunia ini dilahirkan untuk menjadi loser . Setiap antara kita punya kelebihan dan kekurangan masing-masing. Mungkin kita memang failed bab study, tapi mungkin kita ada natural skill dalam perniagaan. Mungkin kita loser gila bab sukan, tapi kita memang smart dalam study. Mungkin seseorang tu kita lihat dia excellent dalam setiap perkara, tapi ada kelemahan dia yg kita tak nampak. Mungkin dia failed dalam bab bercinta. Sebagai contoh je.

So we have no point to stay down all the time in our life ya !  Lambat laun kita akan ketemu juga dengan kejayaan. Carilah kelebihan diri masing-masing. Tak semua orang punya kelebihan yang sama. Andai kelebihan itu kita salurkan ke arah yang betul dengan bijak dan berbekalkan kesabaran yang tinggi, kita pasti akan berada di puncak suatu hari nanti. Believe in me.. InsyaAllah

"Allah sentiasa bersama orang-orang yang bersabar" (Al-Baqarah : 249)



p/s : Aku pn tak tahu apa yang aku membebel ni.







Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Monday, November 28, 2011

Perlu ke TUTUP AURAT ??


 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..



Boys = sex, sex, sex

Dear ladies out there, bukan nak melucah tapi inilah hakikatnya.. Sememangnya lelaki dikurniakan dengan keinginan seks yang tinggi.. Lelaki mudah terangsang berbanding wanita.. Itu lumrah.. Tengok terbojol sana terbojol sini, mula la adik dalam seluar tu naik .. Lain cite lah kalau laki tu gay

Jadi sebab itu lah mengapa ISLAM sangat menitikberatkan penutupan aurat .. Antara sebabnya inilah, bila terbuka aurat, maka nafsu pn naik.. Bila Nafsu naik, maka zina, rogol pn terjadi.. Bila zina dan rogol terjadi, maka keluarlah dalam berita "BUANG BAYI DALAM MANGKUK JAMBAN" , "WANITA DIROGOL 30 LELAKI" , "KES ROGOL PASTU BUNUH" dan lebih dahsyat daripada itu lagi.. 

Bukanlah aku nak salahkan wanita 100%, tapi inilah antara faktor terjadinya semua itu.. Aku harap semua nampak consequences nya .. Jadi bersempena MAAL HIJRAH apa salahnya kita membuat sedikit penghijrahan kepada yang lebih baik .. InsyaAllah =)



p/s : Salam Maal Hijrah buat semua, Apa azam tahun baru korang ?




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Friday, November 25, 2011

4 Golongan Lelaki yang ditarik oleh wanita ke Neraka


 بسم الله الرحمن الرحيم




Assalamualaikum



4 Golongan Lelaki yg Ditarik Oleh Wanita Ke Neraka




1 • Ayahnya 
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.




2 • Suaminya 
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.




3 • Abang-abangnya 
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.




4 • Anak Lelakinya 
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak.......nantikan tarikan ibunya. 






********************



♦ Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ♦ maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar ♦




Firman ALLAH S.W.T ~


"Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahlimu dari api neraka,
dimana bahan pembakarannya ialah manusia & batu- batu"


(surah At-Tahrim, ayat 6, juzuk 28)








p/s : Ingatlah wahai teman-temanku yg sejantina denganku.. Lelaki besar tanggungjawabnya.. ! 











Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Thursday, November 17, 2011

Demam itu percikan Api Neraka

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..




Pernah tak demam masa kita zaman budak-budak dulu? Mesti pernah dan apa yg mak kita akan buat? Bawa kita pergi jumpa doktor atau mak sendiri jadi doktor di rumah? Ada tak mak kita ambil tuala kecil, kemudian rendamkan dalam air asam jawa, pastu mak kita pun letak atas dahi kita. Ada tak? Semestinya ada. Betul tak wahai sahabat-sahabat sekalian?

Jadi di sini saya nak kongsi sedikit tentang ilmu FIQH PERUBATAN.


APA PETUNJUK RASULULLAH S.A.W UNTUK RAWATAN DEMAM?


  1. Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka, kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dengan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. Bagaimana caranya? Begini, renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.
  2. Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pada waktu sahur.
  3. Daripada hadis Nafi' bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka, hendaklah memadamkannya dengan air sejuk. Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir, mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tak sembuh cubalah sebanyak 5x,7x atau 9x. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9x InsyaAllah.
  4. Daripada Jabir r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa'ib kerana melawatnya. Baginda bersabda: "Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.
Last but not least, rupa-rupanya petua orang-orang tua dahulu sebenarnya sesetengahnya ada tertulis dalam hadis Nabi s.a.w. Sebab itulah Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang maksudnya: "Setiap penyakit itu ada penawarnya kecuali mati".





p/s : Jangan mencaci demam itu.. Kerana ianya penghapus dosa .. Dan itu tanda Kasih Sayang Allah kepada kita.. Dia mahu kita suci daripada dosa .. =)



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Thursday, November 10, 2011

Ketahui Teknik meng'Cover' kentut

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..


Ahaaa .. Orang cakap kentut ni tak elok ditahan-tahan.. Nanti jadi penyakit .. 

Jadi seandainya anda terasa seperti ingin membuang gas berupa kentut itu,  lepaskan sahaja.. Biarpun anda sedang berada dikhalayak ramai..

 Untuk mengelakkan anda rasa segan dan malu seperti ingin mencelup kepala dalam lubang jamban, ikut tutorial untuk meng'COVER' kentut yg akan saya berikan nanti.. 

Lebih-lebih lagi kalau kentut tu kantoi berbunyi seperti halilintar dan membuatkan semua orang masuk ICU untuk menerima bantuan pernafasan dengan segera..

So lets do it :

(1) Lepaskan kentut dengan seleganya... Muka stay cool.. Jangan buat muka kentut..

(2) Bila bunyi kentut itu kedengaran, sudah pasti orang sekeliling anda tercari-cari dari mana punca pelepasan gas itu .. Okay, waktu itu anda perlu aim seseorang untuk dijadikan mangsa.. Untuk lebih efektif, pilih mangsa yg berdekatan dengan anda sama ada disebelah atau depan atau belakang anda.. 

(3) Anda perlu memandang orang yg anda aim itu tadi dengan muka berkerut  sambil menggeleng-gelengkan kepala sebagai tanda anda tidak mempersetujui tindakan beliau yg melepaskan gas itu secara berleluasa...

(4) Sila teruskan perbuatan itu sehingga semua orang disekeliling memandang mangsa itu dengan muka berkerut sambil menutup hidung..

(5) Sekiranya anda tidak tergelak , ada kebarangkalian anda berjaya melakukan trik ini.. 


-Selamat Maju jaya-



*Aku dapat idea trik ini selepas aku sndiri menjadi mangsa penuduhan pelepasan kentut oleh seorang uncle tu.. Demmm ! Kat surau pulak tu =,=


p/s : Alif Haris kejap ada kejap takda.. mcm biskut ye dak.. Haha.. Tapi terima kasih buat mereka yg still jenguk ke sini lagi =)







Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Tuesday, November 8, 2011

Adolf Hitler is one of the most great leader

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..




p/s : Lihatlah ape yg terjadi di Palestin sekarang..





Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, October 29, 2011

Coretan Adam untuk Hawa

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..

Kami (lelaki) punya tubuh yang kuat, namun kami lemahkan sendi-sendi kami, kami sembunyikan kekuatan kami. Sesungguhnya Hawa, kami punya suara yang kasar, amarah yang kuat, namun kami lembutkan suara kami, kami sabar dengan amarah kami. Tidakkah kau (hawa) terpikir mengapa? Tidakkah kau hairan dengan layanan kami terhadap kamu? Tidakkah kau pelik, harimau yang mengganas di medan perang, jinak bila berada di pangkuan kamu? Fikirkanlah mengapa...








Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday #4

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..






p/s : please pray for my comp n network security test tomorrow =)


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, October 15, 2011

Impian biar Tinggi Melangit

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum ..



Si "A" yang sedang loaded poket sampai tak muat nak simpan duit bercadang ingin membelanja rakan-rakannya makan besar di mcD ..




" Nanti aku nak makan GCB doploh set "

" Aku nak cheezy wedges satu lori bhai "

" Wa mau Big Mac patploh set tau "

" nanti jangan lupa order dinner plate 10 pinggan "

" Itu KFC la ngek "



Begitulah dialog perbualan mereka yg sangat rancak ketika menaiki kereta dalam perjalanan ke mcD .. Masing-masing menanam azam dan cita-cita untuk makan dengan banyak dan jayanya..



Akhirnya,

" Anne, bagi teh tarik empat "

" anne, bagi roti bakar 2 set , cukup la untuk 4 orang .. sorang amek sepotong "

" Sorry r beb , dah takdir menentukan wallet aku tertinggal kat rumah nak buat camane " - si "A"

" Takpelah, ni aku belanja roti bakar " - si "B"





p/s : Hai kawan-kawan.. tiba masa untuk aku joging ke blog korang =)
p/s : Sorry alif haris lama menyepi.. huhu






Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, October 5, 2011

Lelaki Kahwin lewat Anak kurang Bijak ??

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..


Betulkah lelaki Kahwin lewat anak kurang bijak ?? Ahaa .. Bukan aku yang cakap.. Artikel ini yang cakap..


Artikel asal : Berita Harian

Respons Alif haris : Kahwin.. Semua orang mesti nak kawin kan satu hari nanti.. Tapi semua tu bergantung pada gaya hidup dan ekonomi masing-masing.. Kalau nak kahwin awal-awal tapi ekonomi pun tak kukuh lagi pn tak boleh, takkan nak bagi anak-anak bini makan pasir kut..

Lain lah kalau mak bapak korang tauke balak ke ape boleh la mintak kahwin cepat,, Tapi kalau aku, walau bapak aku Bill Gates ke Tauke balak ke aku nak berjaya dengan usaha aku.. Baru syiookk.. Ada fight ! (*sila baca dengan nada Dragon KL Gangster)

So sebagai konklusinya ape lagi, kita belajar rajin-rajin, kerja kuat-kuat, pastu kahwin cepat-cepat.. Haha.. Aku nak anak aku pandai dan bijak macam Ibn Khaldun, AlKhawarizmi, Ibn Sina.. Ish semua tokoh ilmuan kau nak habis lah..



p/s : Esok jugak aku kahwin.. Tak nak lambat-lambat.. Hahahaks
p/s : Tapi sebenarnya kan, didikan ibu bapa adalah penyumbang terbesar dalam pembentukan minda dan IQ anak-anak =) .. Kata akak Niena dan 100% aku bersetuju.. Usia perkahwinan itu antara faktor kecil je.. hehe



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, October 1, 2011

Sayangi Ibu Anda

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum..




Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.







********************


Hargai ibu anda dan bahagiakan dia selagi nafasnya masih ada..




p/s : Mai la datang upnm.. Ada ConvoFest.. =)
p/s : Hanif ,, Jangan lah dikau berkecil hati dengan entri lepas aku tu.. Aku gurau ja =) hehe



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, September 21, 2011

Orang kata Hantu bau busuk


Assalamualaikum..


Ini zaman muda-muda punya cerita.. Waktu itu aku sedang dalam latihan dan dikehendaki berkampung didalam hutan.. Aku sebagai runner perlulah untuk kesana kesini menyampaikan arahan atau menyampaikan apa-apa sahaja yang perlu disampaikan ke tempat yang seperti diarahkan..




Aku paling tak suka bila hari malam , cuaca suram , cahaya bulan takdak, jalan kesana sini teraba-raba.. Bukan kerana tiada torchlight, tapi kerana mengambil langkah berjaga-jaga kerana musuh akan dapat detect kedudukan kita melalui cahaya lampu..





***************

So nak dijadikan cerita, perkara yang aku benci itu terjadi juga.. dan bertambah bencinya aku bila dapat arahan untuk bergegas ke headquarters (Markas yang menempatkan pegawai berpangkat) yang berada di tengah lengkungan pertahanan kami.. Sebab apa aku benci ? Sebab jauh.. 

"headquarters tu kalau boleh jauh lagi sampai hujung dunia !" Aku berseloroh dan disambut dengan ketawa kecil skuad aku..

Aku pn berlalu sambil menggalas senjataku bersendirian..


**************


Angin berhembus sepoi-sepoi bahasa.. Kadangkala berhembus dengan agak kencang disitu.. Aku mendongak ke langit, suram. Tiada bulan untuk menyuluh jalanku yang penuh onak duri.. Bunyi cengkerik dan unggas hutan selang seli berbunyi.. Kadangkala bunyi-bunyian itu seperti mengejek-ngejekku yang sedang berjalan teraba-raba.. Kuang asam !


Dikala angin berhembus ke arahku, tiba tiba aku terhidu bau sesuatu.. 

"Bau cilaka ape nih !" getus hatiku.. Sambil membesarkan lubang hidung untuk meningkatkan keupayaan menghidu ke tahap maksimum..

Bau itu hilang setelah angin berlalu.. Aku terus melangkah dengan derapan kaki yang paling perlahan dan taktikal sambil mencapai senjata yang digalas dengan pantasnya seperti dalam game Counter-Strike ..


Sekali lagi bau itu menusuk hidung aku apabila angin menderu ke arahku.. Tiba-tiba boleh pulak time tu aku teringat ada orang cakap, "kalau makhluk halus atau hantu tu jauh, bau wangi je, bila hantu tu dekat, bau busuk !"

Cuba bayangkan , anda berjalan bersendirian di dalam hutan pada waktu malam yang suram.. Tiba-tiba terfikir pasal hantu-hantu dan jembalang.. Memang meremang la bulu-bulu semua kan ?
Teringatkan kata-kata orang tu, aku mempercepatkan langkahku agar cepat sampai ke markas headquarters.. Fikiran aku dah terbayang sweet terloncat-loncat, polong, pontianak, penanggal , jembalang, hantu bonceng.. Err


Aku redah je jalan berliku tu.. mana-mana ranting kayu menghalang jalan aku sepak je.. Gila kental ! 

Tapi yang membuatkan aku semakin resah bila semakin aku maju ke hadapan, semakin kuat bau cilakak tu.. Aku memperlahankan semula langkahanku.. Bulu roma yang terpacak sejak dari tadi masih tidak turun-turun lagi.. Leher pula rasa meremang semacam je.. Peluh dingin mula merembes.. 

Aku terus melangkah.. Bila aku rasa bau itu sudah terlalu hampir dengan aku, aku berhenti melangkah.. 


"Jangan lah kacau aku ! Aku tak kacau kau !" Aku cuba berbicara dengan "dia".. Sambil membaca ayat-ayat suci Al quran yang aku ingat.. 


" Siapa pula yang kacau kau ni ? " Tiba-tiba kedengaran suara menyahut dari dalam belukar berhampiran.. Akibat terkejut , aku lantas mengacu senjata ke arah belukar sambil menyuluh dengan torchlight..

" Siapa tu !? Keluar ! " Aku menggertak dia..

       
"Woi ! apa suluh-suluh ni ! aku tengah berak la gila !" Kelihatan wajah Leftenan Muda Hanif sedang menahan silau di sebalik belukar-belukar itu.. 






p/s : Watak hanya rekaan semata-mata..
p/s : Hidung perlu belajar membezakan antara bau taik dan bau busuk yang lain.. 
p/s : Syukran aku ucapkan buat kak nurul haida atas doodle yang diberikan =)

Comel doodle ni.. Baju pn sama mcm baju raya aku .. =D TQ kak haida




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, September 17, 2011

Nafsu Blogging Jatuh Merudum bila......

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..


1. Bila masuk Semester baru, Wifi mcm cilakak.. 

2. Bila masuk Semester baru, dapat hostel bahagian hutan-hutan sana.. memang Wifi tak dapat la.. Haha..

3. Bila Jadual pack sem baru ni.. Biasa lah kan.. Tahun depan dah LI (Latihan Industri)

4. Bila pasang azam nak belajar gile kental sem ni.. Say No to facebook and Blog.. Yeke ni ? Err.. Dah macam mission Impossible ~

5. Bila sibuk menjalani latihan tembak-tembak.. Bukan tembak yang bukan-bukan tu ! tak yah fikir lain. 


****************


Tapi aku terharu pula bila ada yang concern dengan keadaanku ini..

Kak Nurul Haida @ cundaa menconteng di wall facebook ku..







Sememangnya mereka Blogger prihatin.. Terima kasih..
Terharu aku.. Nak nangis sebaldi boleh? Okay gedik..

******************


Pastu aku nak kenalkan kawan aku waktu interview masuk universiti kat kem terendak, Melaka dulu..



Gambar kau ke ni ? err

Patut la muka mcam pernah nampak.. Sapa setuju dunia ni kecik je ?
Sapa setuju sila berenang dari laut china Selatan sampai Selat Melaka melalui lautan Pasifik, atlantik, lautan India... Hehe.. Gurau je :)



p/s : Semalam aku ke KL > Klang > KL > Subang > Banting menaiki motor dengan gigihnya walaupun hujan.. 
Fuuh !

p/s : Terima kasih Nuff atas pemberian BE baru .. =)



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Tuesday, September 13, 2011

Bodoh Kerana Tegakkan Benang yang Basah

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..

        Pernah tak anda basahkan benang, lepas tu cuba untuk tegakkan benang tu?? Sememangnya aktiviti tegakkan benang yang basah itu adalah aktiviti yg berfaedah .. Sila lah buat aktiviti tu pada masa lapang ye .. Jadikan hobi supaya orang cakap yang otak anda sangat cerdas dan sangat sihat wal afiat .. !!



Okay itu cuma muqaddimah tutur kata aku kali ini.. Menulisnya aku pada malam ini bukanlah untuk bergossip atau omong kosong, tapi untuk berbicara sedikit tentang sikap dan gelagat segelintir manusia zaman kini yang semakin hari semakin pelik dan jelik aku menontonnya..

Semakin jauh perjalanan aku sebagai manusia semakin banyak karenah dan gelagat manusia yang aku jumpa.. Kadangkala menggembirakan hati kadangkala mengjengkelkan hati malah kadangkala membuat hati ini benci dan meluat kepada seseorang itu.. 

Dan antara mereka yg tergolong dalam mereka-mereka yg dibenci dan menjengkelkan itu adalah mereka yang hobinya suka tegakkan benang yang basah ..

Maksud aku mereka ini suka tegakkan perkara yang salah.. Walaupun sudah terang lagi bersuluh perkara itu salah..

Adakah mereka fikir hanya dengan jawatan atau pangkat yang tinggi itu boleh membuatkan orang lain hanya mengangguk tanda mengiyakan dan membenarkan perkara yg salah itu  ??

Daammmn ! What a disgusted thinking !


Tak payah lah .. Jangan hanya kerana mereka itu berjawatan lebih tinggi mereka boleh membakul sampahkan pendapat dan perdebatan orang lain yang mungkin berada di pihak yang betul..

So muhasabah lah diri tu sama ada tergolong dalam golongan mereka-mereka itu ataupun tidak..


Okay No Offense..


Pandai-pandai lah fikirkannya.. Kata budak lepasan universiti.. Belajar tinggi  tapii....... akal macam tak tinggi je.. Wakaka =D (*Sila terasa seandainya anda tergolong dalam golongan mereka-mereka itu)




p/s : Mana ada aku marah.. nnt cepat tua hehe =)
p/s : Sebenarnya ditujukan khas buat seseorang (yang penting bukan blogger)








Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, September 10, 2011

Baraan @ Konvoi Raya Sesi 2011

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum ...

Selamat hari raya ! Rasanya belum terlambat lagi untuk aku wish raya lagi kan.. Sebab sekarang masih hari raya.. 


Okay u alls tahu apa itu baraan ? Baraan tu bahasa jawa.. Sopo kene wong jowo, yok baraan bareng.. Hehe.. Dalam bahasa melayunya, Konvoi raya lah lebih kurang ..

Dan baru-baru ini aku ada join konvoi raya bersama kawan-kawan lama waktu sekolah menengah dulu.. Walaupun dah bertahun kami tidak bersama, namun jalinan ukhuwah itu tetap utuh.. Mungkin kerana terjalinnya dahulu atas dasar bersahabat kerana Allah.. aicece

Sebenarnya aku malas nak cerita panjang sebab jari kata penat.. So aku bagi peluang para gambar untuk bercerita sahajalah. ok Layan ~

User Guide : Sila Klik pada Gambar untuk pembesaran automatik..

pukul 11.30 a.m... Ini Rumah pertama yg dituju.. (Tuan rumahnya merupakan pelajar UPM)
Lokasi Telok Panglima Garang..


Pukul 12.20 p.m ... Rumah Kedua (rumah penulis blog ni).. Sapa ye?
Lokasi Telok Panglima Garang..

Pukul 1.15 p.m... Rumah ketiga ( Tuan Rumah pelajar UKM)
Muka semua dah lapar.. Arrghh rasa mcm nk mkn kusyen je..
Lokasi Telok Panglima Garang..

Pukul 2.20 p.m... Rumah keempat ( Tuan Rumah pelajar .. Err lupa pulak adoii)
Muka semua menunggu mihun goreng yg sedang dihidang..
lokasi Banting..

Pukul 3.00 p.m  perut dah kenyang... Itu Penulis dan abg Photographer  Nabil Syahmi..
Kami semua On the way to surau.. Solat Zohor sat
Lokasi Banting..

Pukul 4.30 p.m... Rumah kelima (Tuan Rumah pelajar USIM)
Kat sini dapat makan lagi, kenyang wooo alhamdulillah :p
Lokasi Sungai Lang..

Hai bang, penat drive ke penat makan. ?


Sorang lagi abang Photographer..


Habis Beranda rumah orang dibuat posing nth hape2..


Tak Cukup dengan beranda, tingkap rumah orang pn dibuat posing.. Demmm~ haha


Wajah-wajah ceria kami di hari raya..


Dua orang lagi abang Photographer..
"Gaya itu penting".. Haha


Pukul 6.30 p.m .. Rumah Terakhir (Tuan rumah merupakan pelajar .. Err lupa jugak,, adoii lagi)
Dapat makan lagi.. Perut semua dah TERkedepan..


Sempat main mercun sebelum bersurai..

Ada yang pulang ke banting, ada yang pulang ke Telok panglima Garang, dan ada juga yang pulang ke Tg Karang..


Ni gambar ape pulak ni .. Menyibuk je !



-Sekian-



p/s : Dah nak masuk belajar balik .. Tapi mo0d Raya tak switch lagi ke mo0d Study !



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, September 7, 2011

Borak Bersama Lionel Messi

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..


Lionel Messi adalah antara pemain yang handal berkelas dunia kelahiran Argentina.. 

Selain kehebatannya mengawal dan menguasai bola di atas padang Messi ni juga kelakar orangnya.. Tak percaya ce tengok vid clip sesi borak-borak kami bersama Messi..  



Hahah .. saya nak beli gula-gula perisa strawberry =D


Source : Youtube



p/s : Penat Hari ini sehari suntuk beraya rumah kawan.. 




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Tuesday, August 30, 2011

10 sebab mengapa Blog Terabai

 بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum.


Aku rasa dah masuk 4 hari blog Idupku Hari-hari ini terabai .. Sunyi, sepi, kusam ,kelam, samar-samar, gelap, dan yg seumpama dengannya.. Tapi setiap sesuatu yg terjadi itu pasti bersebab.. 

Jadi disini aku ingin nyatakan 10 sebab mengapa kadangkala blog terabai..


1.Blogger sibuk.

2.Blogger malas.

3.Blogger hilang nafsu menaip.

4.Blogger hilang akal.

5.Blogger terlupa yg beliau ada blog. 

6.Blogger beranak.

7.Blogger benci tengok blog sendiri.

8.Blogger kehilangan jaringan internet akibat terlupa membayar bil.

9.Blogger jumpa yg lagi best daripada blog. 

10. Blogger sibuk BERHARI RAYA.. Itu Aku.. hehe




p/s : SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DARIPADA ALIF HARIS & isteri BUAT ANDA SEMUA =)



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, August 27, 2011

Kita Bernafas dengan Nyawanya

::: بسم الله الرحمن الرحيم ::: 


Assalamualaikum..


            Bersempena Ulangtahun Hari Kemerdekaan negara kita pada tanggal 31 Ogos ini, aku ingin berkongsi sedikit tentang cerita salah seorang pejuang Negara kita iaitu Leftenan Adnan.. Kisah perjuangannya adalah antara kisah perjuangan yang masyhur kerana keberaniannya berjuang sehingga ke titisan darahnya yang terakhir..


Siapa Lt. Adnan ?


Leftenan Adnan atau nama penuhnya Adnan b Saidi.. Beliau merupakan anak kelahiran Kajang , Selangor.. Dilahirkan pada tahun 1915.. Beliau merupakan anak sulong dalam keluarganya.. 

Adik-adiknya Ahmad b Saidi dan Amarullah b Saidi juga merupakan anggota Tentera.. Dah macam cerita Saving Private Ryan kan.. 





Pencapaian Dalam Ketenteraan..


Mula masuk Tentera pada tahun 1933 pada usia 18 tahun.. Dan kemudian beliau diserap ke Rejimen Askar Melayu.. Dipilih sebagai Rekrut Terbaik.. Pada tahun 1936, Dilantik ke pangkat Sarjan.. 




Pernah mewakili platunnya dalam perbarisan memberi hormat di London bagi menyambut pertabalan Raja George VI sebelum dinaikkan pangkat ke Kompeni Sarjan Major (KSM) dan dihantar ke Singapura bg menjalani kursus latihan pegawai..





Dan dinaikkan pangkat sebagai Leftenan Muda selepas tamat kursus latihan dan dilantik menjadi ketua platun ke-7 , kompeni C.. 



Ketika Diambang Pertempuran

Pada Akhir 1941, Lt. Adnan Saidi ditempatkan di Singapura dan membawa keluarganya bersama-sama tinggal di rumah besar yg dikhaskan untuk keluarga Rejimen Askar Melayu di Pasir Panjang,..

Apabila berita peperangan dunia ke II semakin hampir, Lt. Adnan menghantar keluarganya pulang ke kampung mereka di Kajang.. Ketika itu isteri beliau, Puan Sophia Pakih Muda sedang sarat mengandung anak mereka yg ketiga.. Dan ini merupakan kali terakhir mereka bersama..



Jepun Membedil Pasir Panjang



Pada 13 Februari 1942, Division Chrysanthemum Tentera Imperial Jepun yang handal bawah kendalian Lt.Gen Renya Mutaguchi menumpukan perhatian mereka kepada persisiran Selatan Singapura (Permatang Pasir Panjang) ..





Pada pagi tersebut, permatang tersebut dibedil bertalu dengan sokongan udara , mortar berat dan bedilan meriam.. Kompeni "C" kendalian Lt.Adnan yg ketika itu menduduki pertahanan Pasir Panjang telah memberikan tentangan sengit sehingga menyebabkan tentera Jepun terpaksa berundur..




Pertempuran Bukit Candu

Pada tengah malam 14 Februari 1942, Kompeni "C" menerima perintah untuk bergerak ke tapak pertahanan baru, Bukit Candu.. 

Lebih ramai askar tambahan ditempatkan ke bawah pimpinan Lt. Adnan itu menjadikan jumlah kesemuanya seramai 42 orang.. Mereka mengukuhkan pertahanan dengan benteng beg pasir disekeliling kawasan bukit tersebut..

Pada petang 14 Februari , Jepun melancarkan serangan helah dengan cuba mengelirukan pihak kita.. Tetapi oleh kerana Lt. Adnan bukanlah calang-calang orang, serangan helah pihak Jepun telah dipatahkan oleh  beliau dan orang-orangnya..

2 jam Kemudian, pihak Jepun meradang lalu melancarkan serangan besar-besaran dengan sejumlah tentera yang ramai.. Serangan itu telah menumpaskan Lt. Adnan dan tenteranya.. Dengan keadaan kekurangan bekalan peluru dan bilangan tentera yg jauh lebih kecil berbanding jepun, mereka berjuang hingga ke titisan Darah Terakhir..


Namun, Kompeni "C" kendalian Lt. Adnan yg hanya berjumlah 42 orang itu telah berjaya menumpaskan lebih daripada 800 tentera Jepun.. !! 



Kematian Seorang Pejuang




Menurut Korporal Yaakob yg mendapat pingat keberanian Medal of Gallant,  yg juga merupakan salah seorang tentera pimpinan Lt. Adnan yg terselamat dalam tragedi itu mendakwa bahawa Lt. Adnan diseret sebelum diserkup dengan guni oleh tentera Jepun.. Dan kemudiannya kaki Lt. Adnan digantung pada pokok ceri ..





Akibat meradang kerana ramai tentera Jepun yg terkorban , Lt. Adnan yg tergantung di pokok itu telah ditikam dengan bayonet berkali-kali sebelum lehernya dikelar.. Mayat Lt. Adnan juga dibakar menjadi abu! Pffftt ! Kejam.. 


********************



"Lt. Adnan Saidi telah terkorban, namun Malaysia dan rakyatnya bernafas dengan nyawanya"


*ambil ayat dari entri Syarifah Sidrus





p/s : Al-Fatihah buat arwah Lt. Adnan dan juga para Pejuang Malaysia yg lain yg beragama Islam yg telah terkorban selama mana berjuang mempertahankan keamanan Malaysia kita ini..
*Tabik hormatku ini khas buat Tuan Adnan





Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Thursday, August 25, 2011

Saya Buat Blog Sebab Saya Suka Gaduh !

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..

Jom Gadoh2 ! Sekadar Hiasan..

             Maaf andai terasa tajuk itu sengal dan annoying.. Tapi itu lah yang berlaku dalam dunia blog kita sekarang.. Aku tidak berniat untuk mengecam sesiapa tapi sekadar peringatan buat diri aku dan teman-teman blogger seperjuanganku yg turut berada di pihak aku..



Pasti ramai yang sudah tahu tentang cerita panas sepanas pisang goreng tentang seorang blogger Otai dikutuk tu kan.. Eh tak tahu ke ?? Alaa .. Kes tentang Blogger kutuk...bla... bla....bla....



Patut ke dia buat macam tu ? Menjatuhkan maruah orang lain di khalayak ramai alam maya ini.... Aku rasa macam dah wujud politik pula dalam dunia blog ni.. Ada pihak pembangkang yg menentang kerajaan.. Haha.

Okay fine mungkin pada dia itu adalah satu nasihat , tapi adakah nasihat perlu disisipkan dengan perkataan "bodoh" dan beberapa perkara yang memalukan Blogger tersebut ??


Hello der, Hidup ni sebenarnya simple, kalau kau nak dihormati, sila lah hormat orang lain.. Dan amalkan lah prinsip U get what U give .. As simple as that ok.. =)



Aku rasa tak payah la berniat busuk hati nak jatuhkan orang lain.. Ingat ! Hidup umpama RODA basikal tua atok aku yg tersadai kt belakang jamban rumah mak Eton tu.. 








p/s : Aku dah bersara dari arena mengajar.. Amek pencen awal.. Haha
Sebenarnya guru tu dah kembali mengajar esok.. So kelas tadi kelas terakhir aku.. 

p/s : Ada ank murid minta autograf dan no fon.. Waahh I artis okey .. HAHA

p/s : credit to Yousof sbb bagi kad raya ! =D

Sorry gambar mcm harem J sikit




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, August 24, 2011

Cara Tunggang Motor paling Mulia !

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum ..


Nak tahu cara tunggang motor paling mulia ??


Ini dia..

Ada seat yg empuk lagi mau berdiri .. Mulia sungguh ..

Otak letak kat mana ye ?? Kat tayar motor eh ? Mulianya !
"Cita-cita saya ingin menjadi Superman bila saya besar nnt!" .. Mulianya cita-cita anda !


Teruskan lah dengan cara tunggang motor anda yg Mulia..
Mungkin anda bercita-cita ingin menjadi begini..



           
Begini..

dan begini dan begitu dan sebagainya.. Kenapa aku tak letak gamba ?

Sebab aku sendiri tak boleh tengok gamba Anda-anda yg telah berjaya mencapai cita-cita anda .. 

Serius Aku ta fhm.. Mengapa harus rempit.. 

Lagi-lagi bulan Puasa ini, orang sibuk solat Terawikh dia sibuk duk press2 motor.. =,=



p/s : Jadilah blogger prihatin bak kata Abu Huzaifah..



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top