!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Monday, August 15, 2011

Kisah Antara dua Highway

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..

Kisah yang ingin aku kongsikan disini adalah berdasarkan pengalaman hidup aku sendiri.. Ini bukan kisah cinta, kasih sayang ataupun jiwang.. Ini kisah Highway !  Kisahnya terjadi pada hari Suatu Ahad.. Aku dan kawan aku, amir bercadang untuk pulang ke kolej bersama menaiki motor..


Sekadar hiasan..itu bukan aku
Kisahnya bermula ketika aku basuh motor pagi-pagi .. Tak la pagi sangat.. Dalam pukul 10 pagi camtu..

Tetiba..

Tuuuuuttt ! (*ini bukan mencarut ok) Handphone ku berbunyi menandakan ada mesej masuk..



Getaran handphone dalam poket seluar membuatkanku berasa sedikit geli-geli lalu dengan pantasnya aku cekau beliau keluar dari poket..

"alep, aku nak gerak ni, jumpa kt petronas nanti."  Mesej amir.

"Okay, aku otw nih." balasku sambil mencapai tuala mandi .. =,=

Sebenarnya kami berjanji dan bersepakat untuk berjumpa di salah satu stesen Petronas Highway Kesas.. Dan dari situ kami akan bersama bergerak ke Kolejku di Sg.Besi..


**********************

Sesampainya di Petronas..

Kletak ! kletak ! kletak !(*pinjam sound effect ZackZukhairi) aku 'free'kan gear motor..

Aku toleh kiri toleh kanan cari kelibat kawanku tapi gagal menemukan batang hidungnya.. Aku cekau handphone dari poket seluar .. 

takdak mesej.. takdak misscall..

Lagi sekali aku toleh kiri toleh kanan.. Tak jumpa jugak.. Motor rxz dia pn tak nampak.. Perasaan pelik menyelubungi diriku.. 

"Haih, gerak awal pon tak sampai lagi ? Hampeh !" aku bermonolog sendirian.. 

Aku buka helmet , terus bergegas ke tandas awam berdekatan.. Selesai melepaskan sisa toksik dalam badan, aku beli pula 100plus .. Sambil duduk atas moto sambil minum (*bukan bulan puasa)

10 minit berlalu.... 

Kelibat mamat tu tak nampak lagi.. adooii~
Aku pn terus call dia,,

Truuut .. truuut .. "Hello alep, aku rasa aku dah terlajak dari petronas la, sekarang ni aku kat tepi highway bawah big tree, ko jalan je lah, nanti jumpa aku."  kata amir dihujung panggilan..

" Haha, hampeh kau.. ok nanti jumpa." balasku sambil tersengih memikirkan macam mana dia boleh terlajak ..


***********************




Aku terus bergerak menyusuri highway kesas .. Sambil menunggang sambil aku mencari kelibat amir .. Dah berapa banyak big tree aku lalu tapi keputusannya menghampakan.. Tak jumpa amir !





Aku tetap sabar dan terus sabar menyusuri kesas.. Sehingga kesas habis dan bertemu pula dengan MRR2 (middle ring road II) tapi keputusannya tetap menghampakan..

"Gampang ! Dia nak buat april fool ke ape ni." getus hatiku sambil memberhentikan motor di bahu jalan. Lagi sekali aku toleh kiri kanan . Mane lah tahu dia tengah menyorok kat tepi semak sambil gelakkan aku ..

Aku capai handphone , ada satu mesej dari amir.

"Lep, kita jumpa kat Kolej je lah, aku dah sampai dah ni." katanya.

"wadefish!" Aku TERmencarut lantas memecut motosikalku menghala ke Sg.Besi..


*********************


Sesampainya di kolej, aku terus terjah dia..

"Amir mana amir ! Gua tak puas hati ngn lo! " Jeritku sambil menendang pintu bilik dia .. Haha *Sila jangan percaya dengan kesamsengan aku itu.. 

Yang Sebenarnya,  

"Assalamualaikum, mir o0o mir." Aku kuak pintu bilik dia.. Kelihatan sekujur tubuh kurus kering sedang berbaring sambil tergelak-gelak tengok aku..

"Bagero ko mir, celah mana ko pegi sampai aku tak jumpe kau ?!"  aku bersuara.

"Sorry la bro, camni ceritanya, waktu aku tunggu kau bawah big tree tu , aku ada jumpa orang yg sapu sampah highway tu, So aku tanya lah dia ni highway apa, dia jawab ni federal highway la." balasnya sambil mengorek hidung..

Mendengar jawapannya itu, aku yg sedang memegang kunci motor lantas menyumbat kunci itu kedalam lobang hidongnya dan menggerudi secara rakusnya sebagai balasan kepada beliau yang tak dapat bezakan antara kesas highway dan federal highway !



p/s : Jom kita mengenal highway ^^




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

98 Suara Anda:

Wanie said...[Reply to comment]

hahahaha..boleh lak die tersilap highway..sabo je la..dah tu tak kol gtau lak..keke..

Santri T.P.I.N.I said...[Reply to comment]

saspen jer citer ni alep...

Siti Suriani said...[Reply to comment]

sadis sungguh cerita ni. hahaha

Saiazuan said...[Reply to comment]

haha bkn main lg merempit~

cik pha said...[Reply to comment]

alip.aku percya kau samseng..aku percaya.tanpa syak dan ragu lagi! hahaha.hari tu hari y diibaratkan kau bersiar2 menghabiskn minyak moto hahaha

sara zainol said...[Reply to comment]

ya rabbi.. lucu lah.. berjanji nk balik kolej sekli.. last last balik sorg jgk.. haha kesian! :P sbr ye.. pengajaran tok kwn ko la tu.. cm ne la boley tersalah highway.. adoiiyaii.. haha

~aku dan die~ said...[Reply to comment]

sape la membe ko yang sengal sgt uh~hahahaha.and bdw,ko boleh berjinak2 buat novel daaaa.hahaha ;p

sergeant keroro said...[Reply to comment]

hahaha

aku pon tak tahu sangat nama highway :P

peachippo said...[Reply to comment]

hahahha...tersenyum2 bace citer ni...lawak laa..camner boleh salah highwey nie!!!

Abu Huzaifah said...[Reply to comment]

hahaha... sekali salah highway lah...

lilypelangi said...[Reply to comment]

haha . salah highway rupanya :D


asalkan selamat . hee

muhamad hanif said...[Reply to comment]

ok,

jom kenali bersama yaa..


(aku tengah google ni.)

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Amir tau tak bezakan highway pntai timur ngan utara sltn? Risaula t amir kawen bini dok mlake die pg kelantan.. Ahaksss..

Niena Pengembara Ilahi said...[Reply to comment]

hehehe silap highway rupanya, betapa tekun membacanya tadi

linda a.k.a ibusumaiyah said...[Reply to comment]

hehe..bab-bab highway ni..memang gagal sikit...highway sungai rasah dengan highway setia alam jer yang tahu..sebab selalu lalu nak g kerja...highway lain?...mmmmm........adehh

linda a.k.a ibusumaiyah said...[Reply to comment]

hehe..bab-bab highway ni..memang gagal sikit...highway sungai rasah dengan highway setia alam jer yang tahu..sebab selalu lalu nak g kerja...highway lain?...mmmmm........adehh

nurathirahkaman said...[Reply to comment]

hahahahaha terbaik la ann...hakhak tapi hangin jugak la kalau jadik mcm neh..

kjaharun said...[Reply to comment]

hahahahah...

sabor jela kn~~

yg korek hidung tu style..

Wuming said...[Reply to comment]

Ha..ha..ha.. jauh tuu KESAS dgn Federal ...

Tk pa..tk pa.. pengalaman..

Bro ahmad said...[Reply to comment]

hahaa jahatnya kawan ko..bro tak tau beza dua dua jln ni..main belasah je hahaaaa

Luqeem™ said...[Reply to comment]

hahahaaha..aku pun x kenal lagi highway ni..yg tau pun highway PLUS je..:)

pamie said...[Reply to comment]

hehe..best..sampai habis ak baca..haha..

KimiCnoL said...[Reply to comment]

sengall..sampai malam pong xjmpe kalau gitu..haha

stuck said...[Reply to comment]

hahahhaa..hadooi pun addooiii....
kasi korek idong die smpai die xleh korek...hahhaha~

sha my heart said...[Reply to comment]

hahaha~

Lucu la.

ingatkan apa la. lain dri yg lain endingnya.. suka2

syrupmasin said...[Reply to comment]

wuahahaha..padan muke kau :D

dhiera said...[Reply to comment]

hahaha...naseb dia tanya kat makcik or pakcik~
buat ye dia tak tanya sampai ke malam la kematu bontot tunggu dia atas moto~

ZWAN SABRI said...[Reply to comment]

HAHA.. kesian hang sbb kena tinggai disebabkan kawan hang yg xtaw nk bezakan jenis highway.. HAHA


MySuaraBlog: Hidupkan Kad Raya

izfanora said...[Reply to comment]

hahaha.. eh, bkn sng tau nk kenal highway.. tgk sume sama je.. :P

EZAN IDMA said...[Reply to comment]

hahaha federal haighway tu bukan nama tmpat. ape la kawn alif tu haha

YOUsoF said...[Reply to comment]

KEHKEHKEH... Nasib baik Amir tak berkata "I'm sorry"..


Aku ingat masa ko tengah cari tu dia tengok membuang kat tepi semak sambil badan berpeluh.. heheh



Aku pernah tersesat masa kat kl dulu, lepas tu baru aku cakap " Ooooo jalan tu ke situ ke"..

apik pehe said...[Reply to comment]

hahaha..banyak sangat highway..aku pon leh lupe

cucu umie said...[Reply to comment]

hahaha...aishhh nak bt mcm maner deh, highway pon boleh tak ingt.. btw, ayie bkn tahu sgt highway..kalo blik tg malim bwak kereta ayah..men jalan2 shje tpy tahu gak ah nama lebuhraya tu..hehehe

Titisan Hujan said...[Reply to comment]

haiyaakkk...kejam jugak

aimi adilah said...[Reply to comment]

kcian kamu...last2 blk sowg2 gak :)

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

hhaa. boleh ke silap sampai camtu?

aleen aiden said...[Reply to comment]

hahah.mcm haremm juga klo dpt kwn mcm nih.cet!

ZORA said...[Reply to comment]

hahaha..sengal jugak dapat kawan gini...:)

M Fizan said...[Reply to comment]

haha..memang bedtime story terbaik.. aku bagi 8/10 :D

milo said...[Reply to comment]

hahahaha..kesiannnn~
betol2 korek ke idong die tu? haha

Anak Wak Mail said...[Reply to comment]

haha..samalah kawan kau dengan akak,,tak dapat bezakan highway..yang tahu jalan je..

tapi sekurang2 nya faderal highway tu tahu la.:P

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

hati2 di highway hehe

boleh sesat kalo tak kenal nama highway :P

AinsHa=( said...[Reply to comment]

haha... ada gak mcmtu erk.. kiranya kena kenal jenis2 highway la ni

najihah sahami said...[Reply to comment]

hahahha..lain kali pasang GPS kat motor. baru kelassss!!

ABU said...[Reply to comment]

la...patutla.. kasihan kat ko.. kesas highway dgn federal pun tak blh beza..hahahah

iefa ujang said...[Reply to comment]

cettt...highway pown silap.nsib bukan kat karak highway...ahaha

Aimifiqa said...[Reply to comment]

kalau gua juga gak kenal sama ini highway. hihi. mmg tak tahu la. hihi

TYNTHA LANA said...[Reply to comment]

Aduhai, serius, lana rasa berdebar sikit baca ni, ingatkan jadi benda buruk or benda tak senonoh ke apa..hahaahahah.

Rupa2nya, tak tau beza kesas n federal,hehehe. sabor jela..kesian alif ya..banyak kali menoleh..takpa..exercise kepala skit,hahahhaha

ILA HonEyBuNNy said...[Reply to comment]

hahahhah....senget la...

lain kali kena tgk peta dunia dulu la...ahhahha(apa kena mengena peta dunia lak neh?hehheh

korek idong dia jgn xkorek..ehhhe

Hanie_Dew said...[Reply to comment]

hahahahaha..emamng bagero kawan ko.

Santri T.P.I.N.I said...[Reply to comment]

lps ni blh translate cerita ni dlm bhs lain pulak...he

EjAt_mU89 said...[Reply to comment]

jln n follow cni

Anif Abdullah| AA said...[Reply to comment]

hahak... terkena!!!
kena pandai dow bab highway2 ni..sesat taw arr.hehe

iPai said...[Reply to comment]

hahah .. highway juga kan ? ehehe

shedameor said...[Reply to comment]

macam cite hantu je. haha

Nizam Ijam said...[Reply to comment]

hahaaaaa...xboleh bla btol..haha

cunndaa said...[Reply to comment]

hahahaaa..sengal...

myhatiku said...[Reply to comment]

haha..konfiden je mamat neyh..sabo je lah :D

~SaL IjOu~ said...[Reply to comment]

adulahai..saba je la..haha

Syuxer said...[Reply to comment]

hahahah mujur tak sesat...kalau sesat lagi parah kena putar2..heheh

Niena Pengembara Ilahi said...[Reply to comment]

:D

tak tunang lagi lah.. a'ah, army jgak.. dia armor :D

Dzarief Zuhdi said...[Reply to comment]

haha.. aku highway apa pun taktau.. yg aku tau highway utra slatan.. haha

dill said...[Reply to comment]

hahahahaha!!!

gelakkan orang. padahal dill sendiri pon mengom! >.<

dill.

nunama said...[Reply to comment]

hahaha. sian kat alif. xpe2. at least dpt isi perut dengan 100plus. :)

iMBobo said...[Reply to comment]

haha terkono bro..member punya lah baik hati dok tunggu hehe

cik sakdi said...[Reply to comment]

kalau awal2 dah janji nak jumpe kat kolej kan senang. kehkeh

^baju kurung^ said...[Reply to comment]

alamak, xtau gak..

Amna.Qadeeja said...[Reply to comment]

hahah kesian kan sesat di highway keh3

yang korek hidung 2 sib baek bkn bln pose kan haha ;D

ChaCha said...[Reply to comment]

hahha..adehh...cmtu pun ade ke...

Arpiiz said...[Reply to comment]

haha, memang agak sengal lah kawan ko tu..

Wadi AR said...[Reply to comment]

dua highway ye

Schafiq Hasyriq said...[Reply to comment]

beliau layak menerima pedigree dr Triple H. =P

tiefazatie said...[Reply to comment]

adeh..sabo je la..
mmg sengal nie..

alif haris said...[Reply to comment]

terima kasih u alls sanggup baca walaupun cerita tak sehebat zack :) hehe

siti kektus said...[Reply to comment]

haha. bikin panas je. mesti bengang giler kan. :)

IMANSHAH said...[Reply to comment]

xtahu le pakcik hway kat kole lumpur tu, susah bebenor..idup je lah kat pokan kocik nama ipoh ni

L said...[Reply to comment]

hahaha.. boleh plak g2.. ish3333 xper3 nice story.. huhu

sy syg awak.?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

Papa Mifz said...[Reply to comment]

Nasib baik la dia tye cleaner tuh,kalo x sorang tgu kat kesas sorang lg kat federal..haha

suesue said...[Reply to comment]

sengal la kawan alip tu..n thanks sb bru tau MRR2 tu represent for middle ring road 2..hahaha..b4 ni mai sebut je MRR2

amir aizat said...[Reply to comment]

bnyk sgt highway kan,haha

Alif said...[Reply to comment]

wakakaka,terbaek lep,lu kena beb..

SweetLikeWhat said...[Reply to comment]

adoi..kesian betul..hehe..

Fathiah Hamim said...[Reply to comment]

hahahah macam neh pun bolehhh

p/s: masih berminat nak jadi jiran fa? =)

laskar pelangi said...[Reply to comment]

suspend jerk ;D

LUTFI SYAFIQ said...[Reply to comment]

haha aku pun xtau highway kesas tu ktna... federal tau la.. dari univeristy nk g asia jaya. hahahah

ikatankasihku said...[Reply to comment]

lor..ini macam pun ada ka..hehehe

sleeping_maniac90 said...[Reply to comment]

haha..
adoi..
aslkn kwn ko slmt smpi suda..

shafmechy said...[Reply to comment]

aku pun xtau mana satu kesas n federal...selalu member yg bawakan..klu aku g sendiri confirm sesat..haha

Munna said...[Reply to comment]

mak oi...bape taun dh idup kt Kl ni kesas ngan fdral pun xkenal?? hahaha =)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...[Reply to comment]

serius lah, kau sekarang dah berjinak-jinak utk bercerekarama erk..HAHA..best weyh! even tak sehebat zack, tp aku rse bleh polish sehebat dia doe..HAHA..aku pandai komen je, buat mmg taklah..:D

Botak said...[Reply to comment]

gilo., aku ingat cerita apalah tadi.,
nampak cam sedih., cam seram pun ada., sekali cam.... hahahaha..

Nurulee said...[Reply to comment]

saspens sungguh. ingatkan nk jd cita hantu. :D

Asyila Zainuddin said...[Reply to comment]

hahahahahaha.. dahsyat2.. patut la tak jumpe.. salah highway rupenye.. ngee..

Cik Gee said...[Reply to comment]

federal highway tu ape?

Tea Dno said...[Reply to comment]

oh alahai.. hahaahah.. kesian kat korang berdua.. --,

.izzati liyana. said...[Reply to comment]

hahahaha. aduhai. boleh pulak cmtu. tapi saya pun tak tahu sangat nama highway. ala, signboard kan ada. apelahh.

tia @ Ini Kisah Tia said...[Reply to comment]

hahaaa . lawak gileeeeeeeeeeee .. siap di cocok lobang hidung si amir ..

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

haha...apa pon tak boleh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top