!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Tuesday, August 2, 2011

95-111 FOLLOWERS GIVEAWAY


بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum ..



Eh tak pernah-pernah aku join GA .. Okay ini first time aku join GA .. 
Tajuk GA ini "95-111 FOLLOWERS GIVEAWAY" yg dianjurkan oleh Gadis Polkadots
Siapa nak join boleh klik pada banner diatas tuu.. 
Jangan risau, tajuk je 95-111 followers giveaway tapi terbuka kepada semua followersnya =)

Okay menurut gadis polkadots aku perlu membuat satu entri tentang puasa dan raya .. So aku cerita tentang pengalaman puasa dan raya sepanjang hidup aku..


PUASA

zaman kecik-kecik
Dulu first time aku belaja puasa waktu umur aku 6 tahun tak silap aku, ibu aku tawarkan sehari puasa dapat 1 ringgit.. Kecik-kecik dulu kalau dapat seringgit kira mewah tuu ! Boleh beli Tora ! Haha
So pada hari pertama puasa tu aku dengan semangat "1 ringgit 1 hari" cuba lah puasa penuh sehari.. Perghhh ! Rasa mcm kebulur gila .. Nak jalan tak larat , mengengsot je kesana sini .. Kesian ~ Dah mcm jerangkung hidup.. Tapi waktu azan maghrib berkumandang je boleh pulak aku berlari dengan riangnya ke meja makan.. Sungguh Hebat kan !!

zaman remaja
Zaman remaja, aku bukan kaki ponteng puasa .. Sebab aku kan budak baik .. Hehe .. 
Waktu puasa aku pada zaman remaja lebih banyak dihabiskan di asrama.. Sejak aku form1 sampai form5 aku duk asrama.. Bila masuk universiti , duduk hostel juga .. So pengalaman berpuasa dengan kawan-kawan memang banyak.. Waktu sahur kat asrama, kalau dari dorm tu bau sedap je kat dewan makan,turun r bersahur... TAPI kalau bau macam goreng ikan jaket jew, malas lah turun.. Sahur kurma dgn air kosong pastu tido balik lagi syiokk !! hahaha

Puasa tahun ini
Setelah dalam lebih kurang 7 tahun tak berpuasa penuh dengan family, akhirnya tahun ini tercapai hasratku untuk berpuasa penuh dengan family.. Untunglah dapat cuti sem sampai lepas raya kan ! Best ~


******************************

RAYA

Zaman kecik-kecik
Waktu zaman kecik-kecik memang happening gilo nak sambut raya !! Bunyi mercun jangan cerita r.. doploh pat jam dum dam dum dam bunyi letupan mercun sana sini .. Memang happening siot .. 
Yang bestnye dpt baju baru, dapat duit rayo banyak !! Salam tangan pacik itu dapat duit, salam macik ini dapat duit.. Semua aku salam dengan harapan dapat duit .. Haha .. Lihatlah betapa aku ini mata duitan sejak kecil..


Zaman Remaja
Macam biasa aku nak cakap zaman remaja aku adalah zaman budak baik.. Sebab aku dah kurang main mercun.. Entah dari mana aku mendapat kesedaran tentang keburukan membakar wang !
Walaupun aku tak main mercun TAPI aku main meriam ! Haha .. Meriam katak, meriam buluh, meriam batu semua aku main.. TAPI AWAS ! main bende alah ini jangan jadi bodoh tak tentu hala .. Karang ada yg hilang tangan hilang kepala .. Kepala paip .. 
Waktu beraya pula aku dah mula ikhlas untuk bersalam menyusun 10 jari mengucap selamat hari raya dan memohon ampun maaf kepada pacik macik semua .. Err tapi kdg2 kecewa gak bila tak dpt duit raya .. Hahaha


Zaman Kini
Kini aku semakin dewasa, aicece.. Aku dah bersara daripada arena bermain mercun, meriam semua tu.. Baik aku simpan duit buat menampung keperluan hidup.. Betul tak ?
Waktu beraya pulak , aku pula yg kene pow duit raya dgn anak-anak buah dan sepupu sepapat ..
Adoooii .. Aku pn belum kerja lagi,, So ape aku buat ?? 
Aku bagi je la duit 50 sen .. Haha .. Kalau taknak aku amek balik.. hahaha

-the end-

Aku nak tag :


p/s : Menang ke kalah itu belakang cerita .. Yang penting aku dapat hadiahnya ... Errr  boleh ke cmtu??




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

65 Suara Anda:

lilypelangi said...[Reply to comment]

all the best .

semoga menang :D

selamat berpuasa :)

Faraa Eiman's said...[Reply to comment]

haha , GL weyh !

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...[Reply to comment]

wah! hebat zaman berpose alif! nice lah..

Selamat berpuasa ..and all the best! :D

cucu umie said...[Reply to comment]

all the best yer alif..teringin plak yg kt asrama tu..haha tpy ayie sellu trun sebb makcik kt dewan makan tu baik..di bg special sikit kt ayie..hahaha

Nurnajwa said...[Reply to comment]

Ahahaha, dh besar skrg takde la dpt duit raye ye ;P Sila hulur skit kt kte XD

Tpkn, kaklong kte lg besar lg byk duit raya dpt --' Ble mntk dia ckp budak kecik tak boleh pegang duit besar, cis btol la.

*esk pg bazar nk cari mercun XD*

Gua Tertidur said...[Reply to comment]

gua pn thn ni dpt puasa ngn family..thn ni bru stay ngn family..hahaha..jimat duit mkn n buka..mkn sdp2 plak tu..

ika said...[Reply to comment]

so ika pun boleh dpt duit raya la kan? ika kan kecik lagi...:P xmau 50$ ekkk!! xci~ 50hengget je...

Anif Abdullah| AA said...[Reply to comment]

good luck alif.. tahun ni cuti sem serentak bulan puasa mmang best beb..^^

Wanie said...[Reply to comment]

hoho..good luck..kalau kalah cane eh nak dapat hadiah? haha

muhamad hanif said...[Reply to comment]

Err,

selamat ber *GA* yaaaww..


hadiah share kan ?

alif haris said...[Reply to comment]

terima kasih u alls :)

Wanie-haha tu la psl .. pening gak pk ni haha :D

muhamad hanif -hahahah .. aku bg ko 1% cukup r :D

taliff said...[Reply to comment]

All the BEst! Selamat BErjaya dan Menang! hahaha :)

Cik Azizah said...[Reply to comment]

gudluck alif..selamat berGA..hehe

She's Gee said...[Reply to comment]

mata duitan, mercun, ape sume di atas tuh memang kelakaw kaw2! cam giler je snyum sorang2 ngadap laptop nih.. haha! law dah menang nanti, nak ngecek adiah ckit boleh? muahaha!

iefa ujang said...[Reply to comment]

gud luck eaa en.alif :)

Asyila Zainuddin said...[Reply to comment]

part duit raye tu, siyes sama.. tapi part mercun tu tak.. hehe.. kite layan bunga api je.. wakakaka.. anyway, gud luck! :)

Asyila Zainuddin said...[Reply to comment]

part duit raye tu, siyes sama.. tapi part mercun tu tak.. hehe.. kite layan bunga api je.. wakakaka.. anyway, gud luck! :)

L said...[Reply to comment]

pon2,, lori milo L dtg nk support org shur.. =) selamat berpuasa
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/bangun-sahur-buat-aper.html

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...[Reply to comment]

gudluck yep alif :)

Anis Athia said...[Reply to comment]

nice story =)
all the best ^_^

LiLy @ MumMyQiStInA said...[Reply to comment]

Good Luck ye..
citer mmg klakar..Zaman kanak2 zaman paling indahkan.. ;)

laskar pelangi said...[Reply to comment]

selamat berpose alif:)

said...[Reply to comment]

suke beli tora ehh, saye suke beli ding dang. yang gambar doremon tuh. haha!! good lakk alif haris ^__^

Syuxer said...[Reply to comment]

hahaha menarik kisah hidup ko,bro time raya dan puasa kecik2 dulu...hahah biasala nakal2..bila menginjak ke dunia dewasa,mulalah terbit rasa bertanggungjawab..heheh..

kena paw biasalah bro, kalau dapat adik ramai lagi nahas ekstra anak buah, melayang tinggi duit ko hahaha..itu wajib, kalau tak memang dorang x nak kawan sama ko heheh

~aku dan die~ said...[Reply to comment]

huhu.ni 1st tym en kte pose penuh kt uma.alhamdulillah.xtw nex2 year dpt lg x pose full kt uma.

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

kenapa tahun ni aku susah nak dapat mercun...kau ada mercun lebih tak? haha

good luck wehh...

cik pha said...[Reply to comment]

hahha 50 posen duit wooo aku ambik hahahaha

Siti Arfah said...[Reply to comment]

Gud luck. Moga menang. Cerita yg mnarik. :)

Dhiya Fariza said...[Reply to comment]

haha kelakar cerita. semoga menang hendaknya :D

Scya Lollita said...[Reply to comment]

wo0ooo , ak dah lama tak join GA h0h0
cam malas tp as nk join hadoih -.-

abglan said...[Reply to comment]

he he... goodluck!

ikatankasihku said...[Reply to comment]

conform ar adik akak ni boleh menang, penyusunan ayat 150 markah..eh over 50 markah la pulak..hehehe
ggod luck alif!

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

sama lah time duk asrama, makan best sahur baru nak turun..ohoho..zaman remaja yang baik eh? hhaa

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

seronok kan masa kecik2...apa pun boleh hehe

Eyka Laikha Zulaikha said...[Reply to comment]

gud luck!

rjin la tulis :)

nurani said...[Reply to comment]

gud luck awak..:)

syrupmasin said...[Reply to comment]

good lcuk encik sopan santun..huhu..ecece..ye ke nih zaman remaje ta de ponteng :P

Afikah Aziz said...[Reply to comment]

eh sama la kite mata duitan wuwuwu..zaman dedulu best sbb dpt duet raya skg kena bg duet raya kt org plak hehe :)

sha my heart said...[Reply to comment]

wah, main meriam ko, de blast.. haha~

50 sen je, kalau tak nak, ambik balik? haha~ ugutan tu..

ZORA said...[Reply to comment]

btw pose dgn raya waktu kcik2 ag best jika dibndingkan dgn skarang..huuuhuh..

aleen aiden said...[Reply to comment]

yeah!aku teringat masa kecik2,ari fes puasa je,pukul 6 tu dah stat melingkor kat kawasan makan dah.hak2

ILA HonEyBuNNy said...[Reply to comment]

good luck ya..

mana la tahu..rezeki ramdhan kan..

alhamdulillah...ila pun dapat berpuasa penuh dengan fmly...suka2...ehheh

tiefazatie said...[Reply to comment]

all da best wak!

SweetLikeWhat said...[Reply to comment]

gud luck :)

M Fizan said...[Reply to comment]

haha..suka baca entri nie..gdluck bro~

raya nie bagi duit kat aku :D

nurAMALLINA said...[Reply to comment]

gudluck! :)

teha said...[Reply to comment]

gudluck ! :) semoga bole menang... :)

khairul akmal azman said...[Reply to comment]

gdluck bro..
dapat hadiah pancung 2..
hehe

Papa Mifz said...[Reply to comment]

apa standard 50 sen beb...haha

misspurple said...[Reply to comment]

all de bes ;)
untunglaa bole pose ngan femili,nsa da stat kelas da :( tpi tape,smbut ngan kwan pon okay even x meriah cam femili :)
NAK duet rayaa la dari alif ! 5o sen ? XMO ! :P

saiazuan said...[Reply to comment]

gudluck bro!!! haha menang kalah msti menang hadiah, iaitu pengalamn.. btl? hehe

Sarah Mohd Saleh said...[Reply to comment]

asyukk main meriam deyh.untong lerr xrentung.kiki.btw gud luck

Fathiah Hamim said...[Reply to comment]

puasa kat asrama dengan puasa kat campus sama tak? hehe

good luck!

ABU said...[Reply to comment]

untungla cuti panjang...
zaman puasa dan raya berubah ubah mngikut peningkatan usia..tak de lagi nak beli tora hahahaha

ifwat said...[Reply to comment]

good luck bro.. hahaa.. peh, semua zaman ada ni.. nasib zaman perang dunia ke-2 tak de lagi je kn? hehe.. mercun zman true punya 'mercun' la.. haha

Amni said...[Reply to comment]

biasa orang baik dia tak perasan dia baik.. hahahhahahah.... kidding! selamat berpuasa bro!

apik pehe said...[Reply to comment]

kecik2 dulu mesti la dapat upah berpuasa rm30 sebulan..hehehe

iPai said...[Reply to comment]

wah .. sangat best kan puasa tahun ni .. dapat puasa penuh kat rumah !! hee

stuck said...[Reply to comment]

rajin join contest..heee~
gdluck beb!! =D

sergeant keroro said...[Reply to comment]

gudluck bro XD

arnabs said...[Reply to comment]

wahh da nma daku disitu..
daku terharuu..haha
gud luck bro! boleh mng ahh,,,

azwa amani said...[Reply to comment]

nak duit raya..

AmirahRamli said...[Reply to comment]

dh tgk! Nice~
nothing wrong.
gud luck! Thnx for joining~ ;)

AmirahRamli said...[Reply to comment]

Tahniah! Tgk entry ini --> http://coklatlover95.blogspot.com/2011/08/keputusan-95-111-followers-giveaway_28.html

AmirahRamli said...[Reply to comment]

alif, mira perlukan alamat rumah dan nama penuh alif. send dekat blog mira ea? Search amirah ramli. klu tak jmpe, tgk di blog mira. bagi tahu selewat2nya mlm ni. maaf, mira dah pesan bg tahu mira hr tu. tp tk bg2 jugak. kalau esok pg, tak akn dilayan. maaf. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top