!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Wednesday, August 17, 2011

Andai Rasulullah Bersama Kita

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum..

         



Pernah u alls dengar channel Televisyen Al-Hijrah.. ? Aku rasa masih ada lagi yang belum tahu tentang kewujudan channel televisyen ini kerana ia masih baru dan siarannya pula agak terhad .. Aku pn baru jumpa channel ini pada awal ramadhan lalu..





Aku suka tonton channel itu selepas lepas sahur.. Sebab ada siaran Lau Kana Bainana (Andai Rasulullah bersama kita).. Untuk pengetahuan umum, siaran tersebut merupakan rancangan realiti Arab yang ditayangkan di channel Al-Hijrah.. 



Rancangan ini bagus untuk tontonan para umat islam zaman kini .. Ia memaparkan tetang kisah hidup Rasulullah dan juga membicarakan tentang respondi orang ramai terhadap Sunnah Rasulullah .. Rancangan ini juga berusaha untuk menghidupkan kembali sunnah Rasulullah yg kadangkala dilupakan oleh sesetengah umat Islam kini..


Apa yg membuatkanku sayu dan hiba bila melihat salah seorang responden ini ketika sesi temuramah tentang Rasulullah.. Beliau ditanya "Andai Rasulullah datag kepada kamu dan duduk bersama kamu seminit, apakah yang akan kamu katakan kepadanya ?"

Dia menangis bila ditanya dgn soalan sebegitu, sifat kasih dan sygnya terhadap Rasulullah begitu kuat walaupun dia sndiri tidak pernah berjumpa Rasulullah..

Andai kita yg ditanya sedemikian .. Apakah jawapan kita ?

Tepuk dada Tanya diri sendiri..



Kerana Aku sendiri mungkin tidak mampu lagi untuk terfikir memberi jawapan yg sedemikian.. 



Dibawah ini merupakan lagu tema bagi rancangan ini.. Seronok dan menusuk kalbu bagi aku =)

video


Kalau rasa-rasa berminat dengan lagu tu boleh ler download kat SINI ye :)

Updated
----------------------
Happy Birthday Buat Mish Lollypurp =)

p/s : Rasulullah ya habib..






Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

69 Suara Anda:

muhamad hanif said...[Reply to comment]

Err,

Rasulullah je sayangkan umatnya, tapi umatnya ?


berapa ketul je.


umppph..

AinsHa=( said...[Reply to comment]

chanel tu kita tahulah dia wujud, rancangan tu je kita tak tahu... nak tngok lah nnti...^^

ILA HonEyBuNNy said...[Reply to comment]

xpernah tgk tb tu...

nanti nak tgk la..

iya la...andai di tanya Rasulullah datang dekat dri ne pun...sebak n sayu jugak hati neh...Ya Allah..

banyakkan selawat ke atas nabi...sayu neh...

Saiazuan said...[Reply to comment]

"alangkha indahnya hidup ini andai dapat ku tatap wajahmu" lagu raihan :D

apik pehe said...[Reply to comment]

itu la...
kalo apik pon tak tahu nak cakap apa..

Faraa Eiman's said...[Reply to comment]

nice sharing (:

Luqeem™ said...[Reply to comment]

betapa sedih + gembiranya klu dpat jumpa..huhu

adan said...[Reply to comment]

kami selalu tengok rancangan ni lepas makan sahur.. alunan muzik thema dia best.. menusuk ke kalbu.. dah lama download..


tp yg menjadi masalahnya.. siaran dalam rancangan tu di ulang-ulang.. macam tade episod lain pulak.. dan aku akan sebak saat melihat wanita yg ditanya padanya seandainya Rasulullah ada bersama kita.. serius,dapat rasa perasaan wanita tu..

sori terlebih komen..

aimi adilah said...[Reply to comment]

x mampu nk berkate rse ny bler rasulullah duduk sblh sy... hanye air mate kegembiraan shje yg mampu mghurai perasaan ketika itu...

cucu umie said...[Reply to comment]

ayie pon tidak dpt byngkan jika soalan itu di tnye kpda ayie..pasti akan rase pwlik tibe bila ditye begitu ttpi beliau menangis.. indah sungguh..

serius rncgn nie ayie xpernh tgok lg..kt astro ker alif??

cik pha said...[Reply to comment]

aku suka tgok rancangan ni bestt woo nak2 lak y pukul 4.30 tjuk ihya ramadan

Wanie said...[Reply to comment]

dekat saluran berape eh? kat astro kn?
selalu tgk oasis je..

huhu..die sampai nanges..sayu jugak..

"i want him to take me away from that world"

Alif said...[Reply to comment]

Subhanallah...Thanks to Allah,Thanks to Rosullullah S.A.W

Wadi AR said...[Reply to comment]

:)

azwa amani said...[Reply to comment]

ya Allah..sedihnya amani tengok..rasa nak menangis sangat2....ya Allah, temukan aku dengan kekasihMU dan izinkan aku melihat wajahmu di syurga kelak..Aminnnn

shedameor said...[Reply to comment]

alaaa. takde tb nak tengok :'(

abbey~ said...[Reply to comment]

huhuhu... xtaw nape... meremang bace entry ni~ :')

xdpt nk dgr lagu n tgk video tu. bb slow~ huuuu~~

Tea Dno said...[Reply to comment]

tahu pasal channel tu.. tapi jarang sekali nak membukaknya. huhu..

myhatiku said...[Reply to comment]

nice sharing :)

memberi kesan di hati..

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

sy blm bekesempatan lg tgk siaran tu..terlalu byk channel huhu
nk tgk jgkla nnti..

syrupmasin said...[Reply to comment]

wahh,,bagus doe kau tgk channel tuh..sejuk perut aku..ehh silap..sejuk perut mak kau lah kan :D

Niena Pengembara Ilahi said...[Reply to comment]

ajaran Rasulullah bersama kte :)

Syuxer said...[Reply to comment]

kalau rasulullah s.a.w bersama kita, baginda akan merasa malu dengan keadaan kita semakin leka dengan nikmat dunia ini :(..

ohh rindu plak kepada rasulullah s.a.w...jom kita selawat kepada baginda..

Fathiah Hamim said...[Reply to comment]

yaAllah teringat ari tuh tengok video kesusahan Rasullulah s.a.w. menyebarkan dakwah.
berpeket-peket tisu abes. T___T

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

sellau juga tengok channel tu..

hmm,memang tak terjawab, kaku tak mampu nak tanya apa2 rasanya

teyn teyn said...[Reply to comment]

terharunya ..

sy belom tentu dpt jwb seperti dia..

lilypelangi said...[Reply to comment]

hm.. berjumpa dengan rasulullah adalah impian setiap muslim..

kalau aku ditanya pon , aku blum pasti nak jwab ape

laskar pelangi said...[Reply to comment]

ada jugak kadang2 tengok tv tu..;)

.::syifa::. said...[Reply to comment]

perempuan tu cantik walau hanya nampak mata. hati *manusia makin mati, keras dan hitam sbb dosa yang sangt bnyak..*manusia=diriku

iMBobo said...[Reply to comment]

tak terjangkau apa yg ingin diperkatakan kalau betul jadi mcmtu..

tiefazatie said...[Reply to comment]

ifa pun xleh nk jwb nie..

milo said...[Reply to comment]

channel brape ek? huhu dah 2 bulan xtengok tv..wuwuwu :(
btw, tertarik jugak dgn channel ni..

misspurple said...[Reply to comment]

tergamam ;)

TeAqArH said...[Reply to comment]

kite suke ikot sunnah Rasulullah..alhamdulillah...tp lau jenis yang pakai jubah,berserban n cakap ikot sunnah Rasulullah tp perangai x serupa bikin..baek x pyh..sbb,andai kata kita tak mampu utk membawa perwatakan seperti Rasulullah.baek x pyh..kerana ia akan mencacatkan pemakaian tu dan buat org ilang respect aje

miss inna said...[Reply to comment]

nice sharing..dan buat inna terfikir andai kata inna yg kena tanya soalan mcm tu, apa yg inna akan jawab?

Hans said...[Reply to comment]

rumah aku tak dapat lagi channel nih
padahal channel nih dah lama wujud
sedih tul

ikatankasihku said...[Reply to comment]

banyak sifat Rasullah yang menjadi contoh terbaik buat semua

Hanie_Dew said...[Reply to comment]

rasanya tak sempat nak jwab dah nagis. sayu sangat kalau teringat rasulullah.

sebab tu rajin rajin kan selawat ke atas nabi dan hayati kisah kisah perjuangan nabi.

korang pernah baca cerita pasal pelajar UIA sakit pastu dia jumpa Rasulullah dalam mimpi dan berjumpa 4 orang sahabat / utusan rasulullah untuk mengubat penyakitnya.

cube cari kat youtube. memang sayu.

Anak Wak Mail said...[Reply to comment]

pernah tengok cerita ni..best..

ada yang dia terjatuh dompet..pastu tengok sape yang ambil..macam bang bang boom camtu tapi versi Islamic kan..:)

~SaL IjOu~ said...[Reply to comment]

sayu rasanya hati~

Adam Idris said...[Reply to comment]

alhijrah ada kat astro sekarang kan so ramai boleh tengok...
okay jugak rancangan2 dia, huhu

Niena Pengembara Ilahi said...[Reply to comment]

:D

Yasmin ♥ said...[Reply to comment]

Channel hijrah ni memang bagus pun . Budak2 pun sesuai tengok taw sebab dia ade karton animasi skali, yg plg pentingg, byk unsur2 islam dterapkan dlm chnnel tuh. name pun tb Al-hijrah kan . hehe .

Tapi betul la . Byk siaran ulangan .

cik sakdi said...[Reply to comment]

aku bace pon sedih weh. jawapan pon aku xtau. sobsob

nurathirahkaman said...[Reply to comment]

sebak hati bila terfikir akan soalan tuh...

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...[Reply to comment]

Al-hijrah tuh aku tahu tgk paper je,, bukak nye kt TV tak penah.. HEHE
nnt aku jenguk ye..

bg aku Rasulullah adalah idola yg terbaik, tp manusia sekrang artis adlah idola terbaik.. Fikir-fikirkanlah..

entry ko nih bagus doe..mengajak manusia menginsafi dan menyesali.. :)

dhiera said...[Reply to comment]

speechless~ tak tahu nak cakap apa.

YOUsoF said...[Reply to comment]

Subhanallah.. Aku tengok video atas tu sambil dengar lagu yang bawah tu.. Rasa macam nak mengalir air mata, sungguh bertuahnya kita jadi umat Rasulullah.. ;)



Aku terus download lagu tuh!


Lip aku dah try cari channel tu, tak dapata la.. Camne ek?

muhamadsufian89 said...[Reply to comment]

terkedu aku tengok video ni. kalau aku kena tanya soalan ni mungkin aku tak mampu bagi reaksi camni. nampak sangat kecintaan dia kat Rasulullah S.A.W sangat mendalam. aku harap aku pun macam tu jugak.


http://muhamadsufian89.blogspot.com/2011/08/belajar-loghat-nogori-part-2.html

Afikah Aziz said...[Reply to comment]

dah lame tau psl tv Al Hijrah ni hehe..cite kt tv ni mmg bagus sbb pelakon2 nye tutup aurat walaupun kehidupan sebenar mereka xtutup aurat pun,dan xde adegan pegang2 tangan apalagi peluk2..oh psl 'Andai Rasulullah Bersama Kita' pun dah lame tgk ehehe..sedih je tgk

Amni said...[Reply to comment]

jarang2 tengok tv tu.. lagi la nak tengok waktu sahur.. huhu

Izzaty Ishak said...[Reply to comment]

Err..

.izzati liyana. said...[Reply to comment]

sedih. saya pernah terfikir dulu mcm mana kalau jumpa, mmg menangis. serius.

tahu channel tu. tapi tak pernah pulak tengok. sebab channel mana-mana pun tak tengok. kurang berminat dengan tv.

EjAt_mU89 said...[Reply to comment]

jom kite byk kn selawat tnde syg kte kpd Rasul kita Nabi Muhammad S.A.W

qamarguyz said...[Reply to comment]

salam ziarah..
a'ah..baru je terjumpa channel ni akhir bulan lepas..tapi rancangannya bagus-bagus, best-best juga..
hmM..selalu alpa dalam mengingati Rasulullah =(

tia @ Ini Kisah Tia said...[Reply to comment]

subhanallah .... meremang bulu roma Tia . kelopak mata terasa berair .. ya ALLAH -_-

Anif Abdullah| AA said...[Reply to comment]

nak nangis tgk
tapi betul laa,memang tak terfikir pon jawapan yg betul2 relevan :(

Munna said...[Reply to comment]

suke tgk program reflection...ustaz omputih =)

najihah sahami said...[Reply to comment]

speechless.....umat rasulullah semakin ramai yang hanyut. kita pun tak terlepas. secara kita sedar atau tak...

huhu

thanx aliff!

SweetLikeWhat said...[Reply to comment]

sayunya tengok video tu..sangat memberi kesan..

Aimifiqa said...[Reply to comment]

yup. rindu Rasulullah. :)

izfanora said...[Reply to comment]

subhanallah, aku turut menangis.

baginda sangat menyayangi umatnya.

btw, siaran tue susah skit nk dapat channel..

Afzainizam said...[Reply to comment]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tayar motorsikal pancit

Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

mana datang channel al hijrah ni..aku takde pon --'

aku nak cari sekarang channel tu :D

Anonymous said...[Reply to comment]

Quality posts is the crucial to be a focus for the visitors
to pay a quick visit the website, that's what this web site is providing.
Also visit my site : Work from home jobs

Anonymous said...[Reply to comment]

I blog frequently and I really appreciate your information.
This article has truly peaked my interest. I will bookmark your website and keep checking for new details about once a week.
I opted in for your RSS feed too.
Look into my blog post :: mac baren dark twist

Anonymous said...[Reply to comment]

Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.
Review my web-site : erinmore pipe tobacco

Anonymous said...[Reply to comment]

great put up, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don't notice this. You must continue your writing. I am confident, you've a huge readers' base already!
My weblog - van nelle tabak

Anonymous said...[Reply to comment]

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
I could add to my blog that automatically
tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Here is my weblog ; golden virginia tobacco

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top