!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Wednesday, August 3, 2011

Hobi-hobi yang Tergendala Tatkala Ramadhan

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum.. 


                Hobi boleh didefinasikan sebagai satu perlakuan atau aktiviti yang gemar dilakukan oleh seseorang pada waktu lapangnya.. Cth- mengumpul setem.. Hobi selalunya memberikan kepuasan kepada seseorang itu.. 


Tetapi u alls perlu tahu juga, ada sesetengah hobi yg tergendala tatkala kita berpuasa di bulan ramadhan.. Antaranya :

(1).Hobi mengorek hidung 
Sememangnya hobi ni adalah hobi yg bagus kerana membersihkan lobang hidong tetapi aianya tidak boleh dilakukan sewaktu berpuasa kerana boleh membatalkan puasa .. Lebih-lebih lagi kepada mereka yg gemar mengorek lubang idong sedalam-dalamnya .. So sila lakukan hobi itu diwaktu mlm ..



(2).Hobi mengorek telinga
Hobi ini 2x5 je dengan hobi korek hidung .. Ianya boleh membatalkan puasa .. Tapi baru-baru ni baru aku tahu yg korek telinga ni bahaya .. Tak tahu apa sebabnya klik SINI



(3).Hobi buat ketupat
*Ketupat ini bukan ketupat biasa.. Ini ketupat (mengumpat).. Tak payah la asyik duk bergossip je doploh pat jam .. Lebih baik join tadarrus kat masjid tu ..



(4).Hobi mencuci mata
Hobi ini selalunya guys yg suka buat .. Termasuklah aku.. err.. Hobi ini boleh menyebabkan pahala berkurangan kerana melihat ladies yg cantik dan sexy .. 

Sekadar Hiasan


(5).Hobi tengok porno
Sapa suka tengok porno ? Sila angkat tangan.. Heh ~ mesti si pelakunya ini sedang buat muka seposen taknak mengaku .. Bukannnya elok tengok porno ni .. Hanya menambah gelapnya hati .. Bila hati dah gelap, maka sukarlah hidayah Allah itu untuk masuk ke hati.. 



So jadikanlah ramadhan ini sebagai universiti tempat kita belajar sedikit demi sedikit untuk berubah kepada yg lebih baik .. =)


 p/s : Semoga dapat result A+ bila keluar universiti ramadhan nnt.. Hehe




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

85 Suara Anda:

~aku dan die~ said...[Reply to comment]

hobi no 3,4,5 jgn buat wlupon da hbes Ramadhan.heheheh

Syazwan Che Deraman said...[Reply to comment]

aku selalu buat yang nombor satu..porno tu ape bro?..
buat entry pasal porno satu..guwa tak paham..hehehe

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

tergendala je? heheh..yang buat ketupat tu, rasanya ada je yg tak tergendala kot :)

cucu umie said...[Reply to comment]

alif yg korek hidung dgn telinga itu menjadikan ayie confius..ad blog yg ckap boleh and memang realitinyer tidak boleh..ayie tye umi, umi ckap memang tidak boleh.. aishh, mcm mahu bertye ustaz shje lg tntg perkra tersebut..

selmt menjalani ibdah pose..

SweetLikeWhat said...[Reply to comment]

terbaeklah entri nie..nice sangat.. :)

Bluewendy said...[Reply to comment]

hihihi....smuanya perlu di kawal..kih3

TYNTHA LANA said...[Reply to comment]

ouchh, i love this entry,hehe. pe la..awal2 lgi korek hidung,hahahaha. ganas plak tu gambonya, smpai juling mata korek hidung,hahaahah

izyan yasmin said...[Reply to comment]

hahaha , ni mesti suka korek hidung kann ? :P

sergeant keroro said...[Reply to comment]

bro, lau tak silap aku, korek hidung dengan korek telinga xpe :)

Nurasyiqin said...[Reply to comment]

aha..time pose ni lah telinga rasa gatal yg amat !! mlm tak de lak !!

reza al-razi said...[Reply to comment]

Dalam bnyak2 hobi tu rasenye hobi buat ketupat yg kebanyakan org payah nk tinggalkan.. erm..

Judiene said...[Reply to comment]

Aku tak suka tengok porno!
Eeewww!

Izzaty Ishak said...[Reply to comment]

Pergh! Hebat nasihat ni. Sama-sama kita beringat ya ;)

shedameor said...[Reply to comment]

haha. hobi2 terbatas nak buat time pose.

josrevalution said...[Reply to comment]

betul2 aku sokong...memang ni..hehe.,

YOUsoF said...[Reply to comment]

InysaAllah kita dapat A+ Lip!


Thumbs up utntuk entry ini! ;)

Antara sebab aku malas nak pergi bazar sebab tula, takut tercuci mata, pahala puasa boleh kurus..

bella luna said...[Reply to comment]

nice entry,.bdw pasal bahaya korek telinga,"lau ikut logiknya,putik kapas tu berbentuk oval and bile masukkan dlm telinga,secara tak sedar kita dah tolak tahi telinga tu semakin kedlm,.yg melekat kat putik kapas tu bkn semua and yg tertolak ke dlm tu maybe akan m`dtgkan bahaya spt tahi telinga membeku dan menutup saluran pendengaran,.sedangkan tahi telinga tu mampu dibersihkan dgn sendirinya except yg bahagian luar la,.so,amalan mengorek telinga sebenarnya mmg tak elok"

ZouL said...[Reply to comment]

insyaallah..semoga puasa dan amal ibadat du bulan ramadhan ini di berkati Allah S.W.T

P/S :Gambar cuci mata tu yg tak tahan tu..cuci mata betul2 tu hahaha

Luqeem™ said...[Reply to comment]

smoga kita berjaya mnempuhi ramadhan kali ini dgn jayanya..:D

fatin syahirah :) said...[Reply to comment]

dan dan je masa bulan puasa ni asyil gatal je tangan nak korek hidung. muahaha. malam malam tak pulak kan. dasar mengada. haha

izfanora said...[Reply to comment]

nk 4flat lah course nie.. :)

aiman fanboy k-pop said...[Reply to comment]

malangnya...aiman tak suka dengan perkara2 dia atas..heehee..in short,bukan hobby..heehee.....short,,,but nice entry./..like!

Wanie said...[Reply to comment]

huhu..lepas posa ni buat la puas2..tapi yg 3. 4 & 5 tu tak payah la buat langsung ok..:)

diana said...[Reply to comment]

cuci mata tu pompuan pun buat jugak..
cuci mata kat kedai2 baju dan
shopping kompleks..
persedian raya kononnye...

uLan said...[Reply to comment]

haa? porno pun hobi haris juga??? hahahaha comel je entry haris ni..

Anif Abdullah| AA said...[Reply to comment]

hahak..korek idung tu sudah pasti tergendala..:P

Bro ahmad said...[Reply to comment]

banyaknya habi alif hahaa korek2 tu hobi ke? hmm selamat berbuka alif

AleeyaLiya said...[Reply to comment]

Assalamualaikum alif..
hobi mengorek hidung tu tak boleh blah..klakar beno gmbarnya...
huhu..hobi liya yang suka bersukan terpaksa diberhentikan..huhu

nurAMALLINA said...[Reply to comment]

awak suka tengok porno? hahahaa

GaRy™ said...[Reply to comment]

hobi nombor 5 tuh tak leh ke?.. alamak... XP

x i l a said...[Reply to comment]

klako klako klako kot!!

Qaseh dalia adelia said...[Reply to comment]

ada jugak org buat hobi korek idung haha

ghab van hal said...[Reply to comment]

stp kejap je..huahuahua..x baik sungguh aku

apik pehe said...[Reply to comment]

hehehe...bawah skali tu takleh blah

dreamygirl said...[Reply to comment]

:-)

iefa ujang said...[Reply to comment]

anyam ketupat 2 kadang2 tersembul gak wlaupown da kawal.ahahaha

cik pha said...[Reply to comment]

HAHAHHAA takpe pose mengajr erti ketabahan hahaa nt abes bukak buatlah hobi2 sperti no 1 dan 2 hehehhee

nurani said...[Reply to comment]

sye nak register kat universiti 2 bole??hihihi

syrupmasin said...[Reply to comment]

hobi makan pon tergendale sikit :P

Cik Gee said...[Reply to comment]

hehe! insyaAllah A.. hehe!

^baju kurung^ said...[Reply to comment]

lg stu, hobi berasap @ smoking..
slmt b'puasa~

eiela said...[Reply to comment]

hish, ingatkan hobi apa la tadi.

Nurnajwa said...[Reply to comment]

Awk la tu kan suka cuci mata? ;P

Hehehe, kte kne kurangkn buat ketupat dgn Aisyah Aina ni ;)

Asyila Zainuddin said...[Reply to comment]

comel la yg part universiti Ramadhan tu.. like3! hehehe..

Cik Azizah said...[Reply to comment]

hahaha suka universiti ramadhan tu!
ngeee selamat beramal soleh ^^

Syuxer said...[Reply to comment]

menarik universiti neh..sebulan je tapi ijazah ia boleh dapat pekerjaan paling sempurna dan bahagia sekali..;)..

hahaah tergendala eh kaki porno hahahah....parah dah tuh..camner dorang nanti eh..apakah gantung diri kot hahahah

tiefazatie said...[Reply to comment]

hee..ada je idea nie..=)

milo said...[Reply to comment]

tak dapat buat hobi 1st tu yg seksa sekali..muahehehe :P

ILA HonEyBuNNy said...[Reply to comment]

hehe...

sabar ye hobi...ramadhan neh kena la ada hobi baru kan seperti banyakkn berzikir, sedekah, baca al-quran..;-)

hobi buat ketupat tu kdg2 ila tersasul jugak..ehheh

sha my heart said...[Reply to comment]

haha~ bukan hobi saya semua tu..

nashanadz said...[Reply to comment]

terbaik.. thanks for sharing! hiihi singgah cni n follow ;)


entry terbaru saya : tak senonoh agak memalukan

Alif said...[Reply to comment]

inshaAllah,ramadhan kali ini mmg petunjuk bagi aku tentang masa depan...

hana sudradjat said...[Reply to comment]

insyaallah A+ :)

banyak rupanya hobi yang terpaksa diabaikan.HAHA

LiLy @ MumMyQiStInA said...[Reply to comment]

sama2 kita menjauhi perkara2 sebegini..semoga kita semuanye mendpt Result A+.. ^_^

Botak said...[Reply to comment]

hobi gila kesemuanya., hahaha.. :))

taliff said...[Reply to comment]

Hobi tidur dari pagi hingga ke pagi pun tergendala...Hobi makan2..tergendala...apa lagi ehhh....

nice one :)

said...[Reply to comment]

yang korek hidong tu memang tak boleh belah. nak korek sedalam dalamnya. kang tembos kat kerongkong kang. haha


XD

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Hobi tgk porno ye? Haaaaaa!!!

ABU said...[Reply to comment]

hahaha betul tu... jadikan ramadhan sebagai batu loncatan untk kita mnjadi orng yng lebih baik..
wah banyak hobi ko..meh sini baca hobi aku pulak zaman kanak2 berpuasa..hehehe

Ujie said...[Reply to comment]

ya..ramadhan adalah ibarat kem ibadat, kursus 1 bulan!

alif..tang no. 4 tu, hehe..
pandangan pertama- tak sengaja, tak dosa.
pandangan kedua- dah sengaja tu, haram & dosa..^__^

Tea Dno said...[Reply to comment]

gud luck dalam berpuasa ye. semoga amal ibadat kita diterima.

Tea Dno said...[Reply to comment]

dulu kecik2 ingatkan kentut boleh batalkan puasa. hahah.

abglan said...[Reply to comment]

Wah...!! exam...

ikatankasihku said...[Reply to comment]

entry bermakna di bulan mulia ni.. :D

cuci hati pun mesti kan...

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

semoga kita berjaya dpt A+++++ :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...[Reply to comment]

haha..alif2..ta boleh bla korek idong sedlm-dlmnya..


I hope that so, Happy ramadhan ya alif! semoga segala amalan kita diterima baik oleh ALLAH.. amin..:)

ZORA said...[Reply to comment]

entri bagus ni...
semoga dibulan ramdhan ni amalan baik digandakan..:P

FiZ said...[Reply to comment]

Amin..semoga dapat A+ ;)

Afikah Aziz said...[Reply to comment]

eh malam2 kn boleh buat hahaha

khairul akmal azman said...[Reply to comment]

suke entry ini..
gua suke korek hidung..
hehhe..

NURUL NADIAH MAMAT said...[Reply to comment]

korek hidung tue memang wajib tiap2 malam....ahaha.....
nice entry.....

Selamat Berpuasa...!!

Mohd Khairi Khadzir said...[Reply to comment]

haha..klau boleh yg kelima tu selamanya tergendala..haha

Ariffin Khomeini said...[Reply to comment]

hanya point no 2 and 5 yang batalkan puasa. Anyway, itu semua bad habit yang mesti ditinggalkan :)

lilypelangi said...[Reply to comment]

selamat berpuasa :)

puasa mengajar kita erti kesabaran kan .

Scya Lollita said...[Reply to comment]

smoge terpelihara (:

M Fizan said...[Reply to comment]

hehe...terbaik terganas terbaik terganas terbaik terganas

zaty luvlianncezzz said...[Reply to comment]

hehe. tergendala seketika.

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
suatu kisah di ramadhan

Amni said...[Reply to comment]

hee.. pandai... tapi ada certain tu boleh dibuat waktu malam apa.. korek hidung dan korek telinga... hahahhahaha

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

laaaa...korek telinga bahaya rupanya....aku tak boleh la korek telinga selalu kalau macam ni...haha

teha said...[Reply to comment]

hobi no 5 , kalu lps pose pon jgn buat... hehe

cik sakdi said...[Reply to comment]

haha lek la. tahan sebulan je bro. hihi

alif haris said...[Reply to comment]

kawan-kawan.. hobi ni bukan hobi aku taw ..juz hobi cuci mata tu hobi aku..huhu

aku bercakap secara general :)
bukan peribadi ..
harap xde yg memandang serong kepada aku :)

Terbelog said...[Reply to comment]

byk tol hobi tertunggak ye

memo last tu terbaek

azwa amani said...[Reply to comment]

suka amani dengar... " universiti Ramadhan"

Saiazuan said...[Reply to comment]

hoho hobi korek idung tu fav aku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top