!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Sunday, December 26, 2010

name beliau styer AUG . . .

ahaaaa hari ni aku nak kenalkan someone kat u all .
die ni kan sexy siot !
haha .
name beliau steyr AUG .
kenal x sape tu ?? haha .
klu x kenal xpe . aku kenalkan serba sedikit tentang beliau neyh OK .
beliau ni adalah sorang snjata api . haha .
kpd yg salu men CS die kenal la kot .
disini aku sertakan butiran2 peribadi beliau ~


lahir : taon 1977 . tua gak die ni . aku lg mude . hehe
berat : 3 kilo lebeyh jew . beras sekampit ag berat kan
panjang : 600mm lebih la .
kelajuan : 940 m/s . lajuu sioot . kene kepala xde semulap ni !!
jarak berkesan : 450-500 m . klu nk lebih effisyen . tembak dpn2 kepala . insyaAllah berkesan sungguh nian ~


baru2 neyh . aku berkampung dlm hutan seminggu .
aku bwk beliau skali . hehe . berbagai suke duka kami bersama . haha .
aku da anggap die bini no.3 aku .
sbb pe no.3 ?? sape no.2 n no.1 ?? aiyookk .
no.1 bini manusia . :)
no.2 tu lappy aku . x leyh idup seyh tanpa lappy aku neyh . hihi .




ni la steyr AUG . sexy kan .!

ni gamba kartun beliau ~


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Sunday, November 28, 2010

Serabot beb . . . haHa

aSsAlAmuaLaIkUm ~

I'm hoomeee .~~
hehe .
tapi x lame kot stay kt rumah . hari selasa pulang la ke saragku semulaa . huhu
n aku balek rumah bkn sbb nk enjoy semata , aku ade hal yg perlu diselesaikan dgn segera .
n lagi satu sbb pale otak aku serabot dow .

xtaw la nape serabot glerr .
aargghh !


seserabut rambut die . lagi serabot pale aku neyh ~



so bile da serabut , aku balek la jmpe family , jmpe parent ilangkan serabot pale .
lagipon klu stay kolej aku tu bknnye best . da la xde mkanan . kwn2 ramai balek .
smpai bole kira orang yg stay gune jari kaki la . huh ~
baek aku blek jmpe orang2 yg ak syg , boleh wat kan aku kmbali senyum ~ :D:D
alhamdllah Allah mengurniakan aku keluarga bahagia seperti skrg ini .:)
syukuur ~


haaaihh ~
x smpai seminggu lagi rupenye aku nak abes sem ni .
huu .~
then pastu kene training n annual camp lak .

yg aku x puas hati tu , asal aku exam je mst abes lambat .
bullshit r !!
ops sori TErlepas . huhu

ha ni bullshit . haha


kwn2 aku da ramai yg merdeka .
sejak hari selasa lepas , da ade yg habes . perghh !
yg jadual aku ni lak , terkial2 nak abes .
hari khamis dpn baru habes .
then 3dis(jumaat) tu da lapor tuk training .
act before neyh die ckp 6 dis (isnin) kene lapor .
tapi nth ttbe tukar jadi 3 dis .
nth pape ~
ckp belit2 . tampo karag taw r ~

untunglarr mane2 yg da habes awal tu . boleh la cuti .
aku cuti mndenye . haih ~ boring2 .

xpe2 alif ! pengorbanan ni !
huu
harap2 pengorbanan aku ni diberi penghormatan la oleh pihak pengurusan palapes .
dorang da awlkan tarikh , exam aku lewat habis . so aku xde cuti .
klu dpt elaun lambat karag ade la kepala orang yg kene flying kick aku neyh !
hahaha .
silap besar r wat aku bengang!! :p



haa ni demo je kpd yg buat aku bengang ~


hurrmm pape je la .
esok aku nk p bank ,
mrompak bank . haha . xdola .
aku nk uruskan soemthing .
k laa chow ~
ma'assalamah ~ :D
salam u all



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Monday, November 15, 2010

. . . . . . . updated . . . . . . . .

hyeee
assalamualaikum n salam sejahtera sume skali .:)
rasenye da lame btol x update blog aku neyh .
huu .
smpai ade orang ckp . " lame gler ko x update blog ko lip" .
hahaa .
n x yah la kowang tye kenapa . sbb aku un sndiri x taw nape x update blog aku .
haha . gler ~
so hari ni aku update blog aku yg telah sekian lame terbiar usang di pnjuru dunia . ahhaa .
pape jew la . :D

kt sini aku nk cite smlm aku p mines ngn kwn2 aku . en.nabil syahmi n en.ridwan jaafar .
senanye x plan ape pon .
act ade hajat aku pergi mines .
hehehe .
sape yg taw , taw la . hahaha .
n credit 2 en.nabil sbb jadi cameraman n sudi bwk kitorang ke mines dgn kete kaw .
best2 !!

pastu yg xboleh blah , takdir telah menetukan aku terserempak ngn mmbe2 upnm aku di tandas mines tue . hahahah .
mcm xde tempat laen yg strategik je . wuwuw .
aiman , jangek n wan jmpe kt tandas .
pastu jmpe fahmi maswan ngh dating . hahahaha .
kantoi ~
sori beb terpecah rahsia . huhu . x puas hati ckp kt aku . ahah

lastly ktorang balek dlm pukul 7.45 . pas solat kitorang gerak balek ke rumah .
penat tp enjoy ! thanx guys !



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Friday, July 2, 2010

hurmmm . . bEgitU LaH mAnuSiA . .

assalamualaikum , salam sore !!

YeaH ! begitu la manusia ~

agak sukar untuk kita mencari pasangan yg menyintai pasangan masing2 dgn cinta sejati yg memang gler2
sejati kan . aku men ckp je neyh . ;p

tapi itu yg aku perhatikan selama 19 tahon aku hidup .

kebanyakannya tidak tahu menghargainya .

jadi kpd saudara dan sudariku di luar sane yg sedang mnjalani kasih syg dgn bahagianya ,

aku ingin berpesan agar hargailah ,jagalah , pertahankanlah , dan bersederhana la , usah keterlaluan hubungan cinta kalian :)

tidak seperti aku , ksh syg dan cinta aku tak pernah mndpt penghargaan dan balasan drpd beliau yg amat aku syg dan cinta .
tapi ak tetap bersyukur kerna masih mmpunyai parent , family n fwenz yg mnghargai ksh syg aku . alhamdulillah~

kalian sepatutnye bersyukur kerna ksh syg kalian dihargai pasangan masing2 .

dan sememangnye aku amat mmbenci mereka yg tidak reti menghargai hubungan itu . bertahun aku terseksa dibayangi kerinduan pd beliau , tup tup je bf beliau break hubungan mereka cmtu je . ape punye orang da . x reti bersyukur . bek bg aku je gf die tu dulu !!

jadi aku label die sbgai orang x reti mnghargai ksh syg , tapi mengapakah cinta orang sebegitu mndpt blasan dan penghargaan drpd beliau . sedagkan aku disini sejak dulu dan kini masih lagi menyayanginya .

hhurrmm begitu la manusia kan .
x dpt meraung, merayu2 . . da dpt , dibuang2 . . really stupid ! n really jerk !
jadi siapa yg mkn cili , die la terasa pedasnye .

kpd kalian yg tahu menghargainya , aku ucapkan tahniah ! :) smoga berkekalan


ha cmni la manusia , x dpt merayu2

then bile da dpt dibuang2 .


P/S : jgn tiru aksi ini !







Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, June 23, 2010

yakinlah......setiap kegaglan pasti ade hikmahnye..:)



AssAlaMuaLaiKum~~

skrag jam menunjukkan pukul 12.09 pagi....
waktu begini sememangnye bkn waktu tidurku...
sbb jadual waktu tido aku da 'lari'....sejak kat umah neyh suke sgt tido lewat...
kkdag tu smpai subuh duk mengadap laptop! subuh je trus p masjid...
bgus jugak tu..haha~

bardasarkan title blog aku neyh,,aku seperti orang kecewa dsbabkan kegagalan kan..hehe
bkn pe.....ttbe td aku teringat tntag kisah aku dulu..
kisah muda2 dulu..sewaktu aku kecewa kerana kegaglan...
trok kot aku kecewa dulu...smpai mkn x basah , mandi x lena , tido x kenyang...;p
tapi alhamduliilah sekarag aku da bley mkn smpai kenyang , dan mandi smpai basah..
parent,family,kwn2 byk support aku..THANX u ALL..:)


camni la lebih kurang time aku frust muda2 dulu...

************

skrag byk perkara dan pengalaman hidup yg aku lalui mengajar aku...
mnjadikan aku lebih matag drpd sebelomnye..
x gune aku trus frust atau kecewa...
aku perlu bangkit mengejar cita2 aku!
aku perlu bahagiakan ibu bapa ku dulu...
family first!! :)
dan aku sedar byk hikmahnye aku diuji sedemikian...
menyedarkan diriku betapa rendahnya cinta manusia ini jika dibandingkan dgn cinta Yang Esa,Tuhanku Allah :)
Subhanallah...~
bisa mnjadikan dadaku sebak dan jatuh air mataku dek tingginye cinta Allah kpd hambanya yg hina ini......
aku juga sedar aku perlu mnjadi KUAT untuk hidup di atas bumi Allah ini...
jgn sesekali berputus asa...
aku telah pn delete perkataan 'putus asa' dlm kamus hidupku, anda bila lagi??
hahaha!;p

skrag aku camni la......hepi go lucky!!:):)






Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Friday, June 18, 2010

tEnsIoN suDa TeRbAng..!!..hahaha:)



hyee.....
dan assalamualaikum...

setelah sekian lame ku nantikan saat ini,akhirnya tiba juga saat itu pd mlm ini...
apakah saat yg kunanti-nantikan itu??
saat pernikahanku??
saat kematianku??
oouhh sume salah...
saat itu ialah saatku menonton movie KARATE KID!!..
hahahah..!

tapi sbb ape aku ternanti2kan saat itu???
errrr....*pk sat naa*
haha..
sbbnye aku asek dgr orang ckp je yg movie tu besh gler!..
pegi warung kopi dgr orang ckp cmtu...
pegi warung teh dgr cmtu gak..
pegi kdai runcit orang pn ckp bnde same...
aarrrghhh!
nek tnsion aku...
dan akhirnye mlm ni telah ku tamatkan ke'tension'an aku itu dgn menonton movie itu dgn mata kpala ku sendiri...
dan aku judge movie ni n decide tuk berikan full mark!!..
5 bintag brooo wa ckp lu...
dan x lupe jgk kpd mmbe2 gua yg menemani gua iaitu sedara imran zawawi dan ridwan jaafar..
thanx u all..!

jd kpd siapa2 yg kat lua tu blom tgk KARATE KID lagi...
haaaa p la tgk ..
tunggu ape lg..
jgn biarkan diri anda dislubungi 'tensiooon'~~~
:D:D:D

Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Tuesday, June 15, 2010

Kem kembara remaja..:):)


Assalamualaikum warahmatullah..:)

skrag jam di CQ40 aku menunjukkan pukul 11.59 mlm..
pkul 4 ptg td baru je habis atau tamat program Kem Kembara Remaja yg berlangsung selama 2 hari 1 mlm di Masjid jami'ul ehsani,kampung kesayaganku kg sijangkang...
tapi.....smpai skrag penat lelahnye sbagai seorang fasilitator masih jelas terasa..hak3~
tapi sebenarnye...bkn aku yg dftar mnx jadi fasilitator...dorang paksa2 dan merayu2 mnx aku jadi fasi. taw la aku ni hebat lg macho tapi jgn la smpai merayu2 cmtu..so oleh kerana aku kesiankan dorang da merayu2 tu...aku terima laa tugas tu...hahahaha!!........xdoolaaaa ...kiddin' jep..;)

yg sebenarnye...dragon ball ade 7 biji semuanye..hee..yg sebenarnye,,aku jd fasi 'bidan terjun' menggantikan kwn aku yg terpakse letak jawatan fasi tu kerana ade hal laen...camtu la citenye..:)

jadi dipendekkan cite....aku menggalas tugas fasi secara rasminye pd waktu lepas zohor pd hari isnin (semalam)...
dan aku mmbimbing ank2 buah aku untuk melaksanakan LDk 2 yg bertajuk "tikus mmbaiki lukisan"...aku smpai2 kat kmpulan tu je dorang wat muke bluuur..haha..taw la aku ni fasi baru tp jgn la wat muke cmtu ...hish!...so aku pn wat la sesi taaruf then br bwat aktiviti tu.....alhmdllh sumenye berjln lancar dan aku pn semakin rapat dan mengenali ank2 buahku dgn lbih mndalam dr aspek perangai dan peribadi..

ptg tu...ade sukaneka...maen mcm2..srsly memang happening gler ah...!..game pnutupan adalah game bowling gne buah kelapa..kah3!! yg ni lwk abes..haha... ade jgk kmpulan yg lagsung x dpt score hasil 16 balingan myb dsbbkan bntuk buah kelapa yg tidak begitu bulat...

then mlm tu ade ceramah bertajuk 'cermin diri'...drpd ustaz ridwan yg dijemput khas drpd kebun bharu..

sok pg nye ade qiamullail...alhmdllh...aku pn da lame x qiam..tp alhamdllah..ni la peluangnye kan..:)

then pd pkul 8 pg hari selasa...kami semua pergi berarak ke tnh perkuburan sijangkang..disana kami akn mncari dan mmbuat tugasan yg telah diagih2kan kpd stiap kmpulan..fasi juz guide dorang je...hee..:)tu yg besh jadi fasi ni....hehe..di sana juga kami mmbersihkan kwsan perkuburan..

then dlm pkul 10 lbey kurang..kami semua pulag semula ke masjid dgn manaiki lori...ape daa..skali mcm kambing semua...haha..then smpai masjid kami berehat sbntar dan berbincang untuk presentation yg akn diadakan pd pkul 11....so presentation abes dlm kol 12.45 cmtu...

ptg tu lak da mjlis penutupan...klu x ade slot LDK satu lg yg last tp x dpt nk dijlnkan oleh kerana faktor masa yg tidak mengizinkan kami..huhu..jd tamat laa sudah...

jd antara input2 serta resolsinya adalah:-

1. kita sesama umat islam tidak mengira jantina dan bangsa adalah saudara...saudara seislam..perlu diterapkan rase kasih syg kpd saudara2 seislam yg laen...contohnye sperti saudara kita di Gaza sana...jika saudara di sana sakit kita juga merasa sakitnye...jd kita perlu menyayangi dan mmbantu saudara kita...berdoa untuk mereka adalah salah satu cara menolong saudara kita disana insyaAllah..

2. menanamkan rasa cinta akn masjid dlm diri kita semua....ada sesetengah orang mereka 'fobia' masjid...nth la...myb sbb d masjid sgala kelakuan kita terbatas..yg knk2 ta bley wat bising,...x bley maen2....yg orang dewasanya lak x bley borak2 kosong atau bnde2 lagho...myb sbb tu la kot...jadi kami semua berusaha untuk mnukar persepsi dan pndangan kanak2 serta orang awam terhadap masjid yg bkn shaja tmpat beribadat tapi juga satu institusi pendidkan dan sosial...

3. meneragkan kpd kita semua bahawa kelahiran dan kematian itu adalah terlalu dekat/hampir...kita dilahirkan diiringi laungan azan...kita mati pula diiringi solat...jd jarak masa idup dan mati itu adalah antara azan dan solat...betapa sigkatnye waktu kita,saudara...jd bertaubatlah sblom nyawa smpai dikerongkong..:)

insyaAllah...sekian
wabillahittaufiq wal hidayah wasslam...

Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Sunday, May 16, 2010

SeLaMat HarI GurU

Pernah langkahku payah

Menuju ke destinasi
Kerana malam gelap
Dan bintang hilang kerdipnya
Menjadikan arahku keliru
Ke timur atau ke barat

Bagai lilin membakar diri
Menerangi kegelapan hati
Kau curahkan bakti dan budi
Jasamu tiada berganti

Namun tanpa rasa payah
Dia memimpin tanganku
Melangkah satu persatu
Dan mencipta jejak impian
Menjadikan arahku jelas
Aku harus ke hadapan

Ohoo... aku kini rindu
Pada satu nama yang berjasa
Tuhan... beri kekuatan
Untuk mendidikku selamanya
Ku pohon restu kasihmu
Ampunkanlah guru-guruku

Semalam ku lihat dia
Di bibirnya ada kalimah
Yang bergetar saban waktu
Sambil tangan menggenggam lilin
Lilin yang tiada terpadam
Menerangi hidupku kini

::::::lilin seorang guru by in-Team::::

assalamualaikum...

hari ni 16 may yg juge mrupakan hari Guru..tanpa guru siapalah aku skrag..huhu..terima kasih cikgu..love u all..hehe..
jadi di sini aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI GURU kpd semua guru2 especially:

guru2 pasti nurul hidayah 1,sijangkang
guru2 SRK sijangkang dan SRA sijangkang
guru2 SAMBEST,subang jaya
dan juge lecturer2 asasi kjuruteraan UPNM

-TERIMA KASIH CIKGU-



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Thursday, May 13, 2010

futsal bersame kwn2 lame di sport planet,subang..=)


Assalamualaikum warahmatullahibarakatuh~

Haa..ape khabar kpd sume pmbaca..smlm pada 12 may 2010,aku dan kawan2 ex-sambest aku maen futsal kt subang..so alang2 da smpai ke subang,kami semua pn singgah ke sambest,sekolah lame kami,untuk mengambil sijil spm..ini pn aku dapat jemputan maen futsal drpd waley(hidayat)..aku on je r..ag pn da lme asenye x jmpe kwn2 lame..huhu..

Dalam anggaran pukul 9.30 a.m cmtu aku,imran dan iqbal bertolak dari tmpat kami..imran drive kete..yg beshnye x yah byr duit minyak lak tuh..tq em!!haha..tu yg sronok tuh..hahha..memela imran amek aku kt uma aku,then kitorang same2 p umah ebal..waaahh sekian lame x jmpe ebal..die da jd kurus skit r..haha..tahniah bal!!pastu kitorang n bergerak..tgh otw kitorang borak2..dan x sah r kalau kitorang borak2 xde kutuk mengutuk..hak4..konfem ade..ish3..tp xpe,kitorang sume sporting..cool suda..gelak2 je lbey..haha..bile kitorang on da kesas..ttbe waley call aku..die ckp u-one(tmpat kitorang salu men ftsal) da tutup..bankrup kot..huu..aduyai2..so waley mnx kitorang datag restoran ehsan dlu..dkt2 ngn tmpat ftsal tu gak..sampai2 sne je..em ckp die nmpak din ..muke cm cina2 je tuh..din r tuh kata em..tp bile dkt upenye bkn..cina mane2 nth em ckp din..haha..agak bengong disitu imran..haha..sori em TERkutuk ko..kitorang pn jmpe waley dan kwn2..tyme yg baru smpi imani n waley jew..huhu..yg kamil alasan kata kete rosak la..mcm2..haha..

jadi,oleh kerna u-one daa bangkrupt,,kitorang plan men ftsal kt sport planet lak..tmpat jauh ckit drpd sambest..so kitorang p amek sijil spm dlu..then baru kitorang lyn ftsal..hari tu yg men ftsal ta ramai..sonok r..men sejam xde tukar orang..pancit lak aku ase..haha..lme x men ftsal kan..huu..tp memang besh!!dan bertmbah2 besh bile abes men ftsal,waley blnje kitorang air revive setiap orang..waaahhh!!pemurah gle waley..tape waley byk duet..pgawai kadet upnm la katakan..haha..tq waley!!ko memang bez!!..smoga ko jd pgwai tntra yg pgkat besa2 satu hari nnt..jeneral r paling koman..hhaha..bley r blnje air kitorang salu..hak4!!..amiiin..smoga senang idup kau..insyaAllah~

lepas sume da mandi dan solat zohor..kitorang p melayan rengekan perut kitorang..haha..da lapo kut..dorang ckp nk mkn kt A&w...aduyai.akuh da la tgh kering..nk beli mkanan gne ape bai??aku bermonolog sndirian..huu..tape la..aku dpt beli float pn ckup r..juz skadar teman dorang je..aku pk cmtu pd awalnye..tp smpai2 sne,kitorang trus disajikan ngn float ngn burger sbijik setiap orang..aik!!??aku x order ag da sampai makanan??magicnye..~~hahaha.aku terpegun sbntar..rupan2nya waley lagi skali dgn murah hati blnje kitorang..waaaahh!!caya lah waley..hahahah..tq2!!byk btol ko blnje kitorang..kitorang pn ape ag..mkanan da kt dpn mata..dgn lafaz bismillah kitorang pn NGAP!!..hak4..alhmdllh kenyang..barakah neyh namenye..mkn ckit kenyang..hehe..yg si azam lak jadi bengong die p tye kt pkerja india A&W tu."aunty,bley refill float neyh x??nk tmbah eskem..??" hahaha..kitorang da lyn gelak da..haha..pape la azam..pastu yg ta bley bla,orang belakang meja aku r..aku tgh mkn ttbe bunyik kentut dr arah belakng lak ttbe..aku usya r belakang..die wat bodo je..cover la tuh..hahahaha..lawak gle..

abes sume tu kitorang pn pulang ke sarang masing2..alhmdllh sume slamat smpai ke sarang masing2..dan hari neyh aku memang happy..ahah..mekasih kwn2..!!walaupun ade kalanye aku mndiamkan diri tp bkn bermkne aku x hepi..aku hepi ..juz rindukan someone jep tyme tuh..hahaha..someone yg mmberi sinar kbahgiaan kepadaku skrag..ngeee~~eh2!!ape nih ttbe tuka mo0d jiwang lak neyh!!..haha..k stop..skian..=)


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Saturday, May 8, 2010

nostalgia 9 May

Ibu.. ibu
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu.. ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat menyatakan kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyniari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu.. ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerahkan kasih
Wahai ibu

:::::ibu ratu hatiku by Allahyarham P.Ramlee::::::

assalamualaikum teman2..tepat pukul 12 tgh mlm ini akan tiba lah tarikh 9 May dimana para ibu akan di raikan..para ibu akan di kenang..hari yg juga memperingatkan kite betapa besarnya pengorbanan,kasih syg, dan cinta seorang ibu kpd ank2nya..hari yg dimana juga kebanyakan ank2 menghadiahkan ibunya sesuatu sbgai simbolik tnda penghargaan yg tidak terhingga kpd ibu masing2..walaupun sebenarnye hadiah2 tersebut tidak senilai budi ibu kita walau setitik susu yg diberikan kpd kita..ckup la skadar simbolik..ckup la dapat membuat dia tersenyum..;) pasti ank2 cukup bahagia bila melihat ibunya tersenyum..jADI HARGAILAH IBU ANDA SEBAEKNYE SELAGI MASIH ADA..SELAGI MASIH BISA TERSENYUM..SELAGI MASIH BISA MEMELUKMU DAN SELAGI BISA BERNAFAS..

tapi berbeza dgn diriku wahai kawan2,teman2..pd aku 9 May bkn shaja hari dimana aku meraikan hari ibunda tercintaku tetapi juge hari yg penuh nostalgia..........

masih segar lagi dlm ingatanku terhadap peristiwa itu..

9 may 2008,jumaat..
aku masih lagi menuntut di skolah agama menengah bestari ketika ini...dan aku sedang dlm tingkatan 5 di mana aku akn menduduki SPM..ketika ini aku sibuk dgn hal2 sekolah..tambahan lagi ketika ni aku dlm musim peperiksaan pertengaan tahun dan akn bertanding untuk petandingan kawad kaki peringkat negeri...jadi minggu2 sebelumnya aku tidak dpt pulang ke rumah ats sebab tertentu..ade latihan kawad dan kelas2 tmbahan..dan suda lama aku tidak menjenguk nenek dan atuk ku di kampung...aku hanya dpt khabar mereka melalui ibu bapaku yg datag menjengukku di hujung minggu di asrama.....nth mengapa pada tahun ini ibu aku tidak dpt berjumpe dgn nenek pada 9 may ini ats tuntutan kerja..hadiah berupa beberapa botol bedak wangi sudah ibu belikan dan ibu bungkuskan untuk diberikan kpd nenek apabila bertemu pada hari ahadnye...

11 may 2008,ahad....
nenekku bersama pakcikku pergi ke melaka untuk menjemput pakcikku(safrin) yg sedang s2dy di uitm lendu,melaka....tapi nth mengapa hari itu nenekku tidak memaklumkan kpd ibuku yg dia hendak pergi ke melaka..apabila ibuku sudah sampai di rumahnya,nenekku suda bertolak..ibuku terlepas peluang tuk berjumpa dgnnye..jadi ibu hanya dpt mengirimkan hadiah hari ibunya itu kpd makcikku yg tinggal di rumah nenek..ibu berpesan supaya segera mmberikannya stelah nenek pulang dr melaka.. .....mlm itu keluargaku yg sedang hendak bersiap2 tuk tidur dkejutkan dgn deringan telefon...ibu yg mengangkat telefon itu..ttbe ibuku terduduk,terdiam,tergamam..x mampu berkata2..hanya membisu..ayahku segera mndapatkan ibu..ibu hanya mampu mengalirkan air mata dan mengucapkan innalillahiwainnailaihirajiun............nenek telah kmbali bertemu Allah di hospital alor gajah.melaka...menurut kisah pakcikku..dia sudah mengadu sakit dada sebaik saja tiba di uitm lendu..dlm perjalanan pulang pakcikku trus mmbawanya ke hospital kerana keadaannya kelihatan semakin parah....tp Allah lbey sygkan dia..dia pergi tanpa disangka..

12 may 2008,isnin...
mlm smlm ketika aku prep aku s2dy asek x msuk aje..otak bluur..kejap termenung..kjap tgk buku tp x dpt sgt ape yg dibaca..aku rindukan nenek myb..bisikku sendirian..pagi isnin tu...slpas solat subuh..ade sorang juniorku memanggiku..dea ckp ayhku datag..aku da pelik..nape ayhku datag?ade ape?xkn nk telek aku pagi2 gini...da la ari ni aku ade paper PSI tuk exam tgh tahun..aku berjumpe ayh di hadpan musolla..wajah ayh tenang..ayh ckp nenek meninggal..aku terdiam bisu..hanya ucapan innalillah kluar daripada mulutku..hati aku begitu sayu..aku tabahkan hati..aku tak percaya nenekku meninggal..aaahh x mugken nenekku meninggal..dia sihat sja aku tgk..2 bulan lpas br je aku jenguk dia..dia sehat wal afiat..aku trus bermonolog sendirian menepis kenyataan nenekku telah pergi...aku lebih byk mmbisu spanjang perjalananku ke rumah nenek..perasaanku bercampur baur........sesampainye aku di sana..sudaah ramai snak saudara dan jiran tetagga yg telah hadir..tiada langsung klihatan muke gmbira..semuanya sugul..tapi aku tetap x percaya nenek meninggal selagi aku x tengok jasad dia dpn mata aku!!..aku gagahkan diri mnuju pintu masuk rumah..sesamapinye dihapdapan pintu rumah,kelihatan ibuku disitu..ibuku memelukku dgn deraian air mata......nth mengapa air mata ini keluar..sedagkan hati ini belum menerima kematian nenekku..sedagakn mata ini belum mnjadi saksi pemergian nenekku..mengapa ia keluar!!??
mengapa??..ibu hanya mmpu mmberikan isyarat supaya aku msuk ke dalam berjumpe dgn nenek kali terakhir........tapi jauh dlm sudut hati aku ini mengharapkan bahwa jasad yg terkujur dgn tutupan kain kafan itu bukanlah nenekku yg pernah mmbesarkanku,mengasihiku dan mndidikku mnjadi sorang dewasa..dan juga orang yg paling aku syg selpeas ibu bapaku....aku duduk di sisi jasad..menggigil tgnku menyelak perlahan2 kain kafan tersebut....Ya Allah...!!aku harus terima kenyataan ini walaupun perit..!..aku lemah..hilang daya..air mata mnjadi saksi kelemahanku ini dlm menerima pemergian antara orang yg paling berjasa pada diri ini....melihat keadaanku,makciku yg berada d sebelahku mengurut2 dadaku dan menasihati agr bersbar..aku adiahkan surah Yasin kepda arwah..aku tetap mmbacanye walaupun air mataku x berhenti2 mengalir sehingga tamat aku mmbacanye..kerna ku tahu..itu lah hadiah yg bernilai bwatnye pd waktu ini...selesai mmbaca Yasin,aku termenung melihat air mukanya..aku kucup dahinya buat kali terakhir..tiada lagi senyuman berbals..tiada lagi pelukan berbls......

kini suda 2 tahun arwah nenek pergi...byk perubahan berlaku dlm keluarga..memang byk berubah..keceriaan dahulu tiada lagi kini..sememang kami smua ank2 dan cucuya sedar pemergiannye mmeberi impak yg besar...dan kini SETIAP KALI TIBA TARIKH 9 MAY,pasti mood ibuku berubah..aku taw apa perasaannye..aku tahu apa sebabnye..pasti ibu terkilan..dia tidak dpt berjumpe arwah dan hadiah bedak itu tidak sempat lg dibuka oleh nenek...jadi aku,ayh dan adek2 akn menemaninya dan menceriakannye..bersabarlah wahai ibuku..usahlah kau bersedih di hari ibu ini...........
hmmmmm...petang td baru saja aku ziarah makam arwah nenek sendirian..sengaja aku pergi sndirian..ingin melepaskan rindu di hati..memang itu yg aku lakukan jika aku benar2 rindukan arwah..aku hadiahkan surah2 suci quran...nyh mengapa ptg td cuaca begitu suram..mendung..seperti tahu akn perasaanku ketika itu..dan sudah mnjdadi rutin jika aku menziarahi makam arwah pasti air mata mnjadi teman..biarlah..biar arwah tahu yg aku rindukan dia..aku yakin dia mengerti..aku doakan dia aman disana..amiiin..JADI HARGAILAH IBU ANDA SELAGI DIA MASIH BISA TERSENYUM,MASIH BISA MMBLAS PELUKANMU DAN MASIH BISA BERNAFAS..:)


SELAMAT HARI IBU

-SEKIAN-

Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

Wednesday, May 5, 2010

5 MAY

5 May............ade ape ngn 5 May...? 5 May begitu sinonim ngn aku..:) tp mengapa mst 5 May??nape bkn 6 MAy ke,,7May ke,..mengapa?? heheh..sbb 5 May adalah merupakan tarikh hari ulangtahun kelahiran orang yg aku paling syg di muke bumi ni..:) tanpa dea siapalah aku ini...mst kamoo sume tertanye siapakah beliau yg bertakhta di hatiku ini...hehe..dea la my beloved mom:D..heheh...

dea sememangnye orang yg istimewa...dea baek,rajin,cantik dan sgala yg positif la ade pd dia laa...hehe..konklusinye dea memang ibu yg terbaek!!...i love her so much..heee..siang td sudah pn aku beri adiah serta kad hari lahir kpdanya....dea nmpak gmbira ari niey..:) Alhmdllh....smoga dea pnjang umo dan murah rezeki sntiasa...


selamat menyambut hari ulangtahun kelahiran yg ke-44
wahai ibundaku

penulis bersama ibu tersyg





Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top