!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Friday, July 22, 2011

Rangsum Enak dimakan begitu saja !!

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...

           Selalu dengar yg Roti Gardenia Enak dimakan begitu saja ~ Tapi sedarkah u alls yang sebenarnya bukan roti Gardenia je yg Enak dimakan begitu saja.. Banyak lagi makanan lain yg enak dimakan begitu saja.. 

Aku bagi contoh seperti Rangsum .. Beliau juga Enak dimakan begitu saja ! *eh 'beliau' ... Sorry la dulu BM aku dpt A2 jew ..

Tak tahu apekah itu rangsum ?? Meh aku tunjuk gamba beliau yg hensem ...


Okay ini rangsum ... 

Tak pernah jumpa bende alah ni kat kedai runcit atau pasar basah ??? Haha jgn tanya aku.. 

Sebenarnya Rangsum atau rangsum tempur ini adalah makanan berupa lauk-pauk yg dipack dalam bungkusan kedap udara supaya beliau tahan lama sehingga berbulan-bulan... Askar masuk hutan berbulan-bulan bawak bende alah ni lah buat makan..


Aku ingat lagi waktu aku pegi annual camp palapes masuk hutan seminggu ... Ini lah makanan aku tiap-tiap hari disana .. Tapi sedap woooh ... Memang layan gile sampai menjilat jari kaki .. Haaaa.. 

Kalau komunis datang ambush pn aku tak sedar agaknya .. Hahaha .. Aku suka rangsum sambal ikan bilis =D Kalau sedara apik pehe ni pulak dia suka mkn rangsum bubur.. 

Oleh kerana kesangapan aku terhadap rangsum  sambal ikan bilis itu amat tinggi , so tiap kali aku mkn mesti makan lauk tu .. 

lebih kurang cmni la stand to

Sehinggakan waktu stand to pn sempat lagi aku layan sambal ikan bilis tu .. Haha

Kebetulan waktu tu malam .. hurmmm memang best r,, Ketua kompeni tak nampak !! Licin lauk tu aku bedal ... Malam tu baru kusedar bahawa diri ini pelahap.. Huhuu =.=




Waktu keluar hutan, masih banyak lagi bekalan rangsum .. Aku pon 'tapau' r .. Hahaha .. Bawak balik bilik aku kt kolej..  Boleh buat makan sambil layan movie "My Girlfriend is Gumiho" malam-malam .. =D

 Haa  ape gelak-gelak ? Aku pn layan Korea la weyh ... hihihi :p

p/s : Aku rindu rangsum.. Rasanya nak curi jew.. Tapi tak berani, nanti kene tembak .. Hahaha Adios !



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

87 Suara Anda:

izfanora said...[Reply to comment]

hahaha.. xde jual ke? :P

muhamad hanif said...[Reply to comment]

wahhh,

masa kecik2 dulu ayah aku selalu bawak balik bnda tuu..

Nurnajwa said...[Reply to comment]

Menyempat je melantak XD Serious ke sdap? Nmpk mcm tade rase je, haha

*Ecehh, lyn Korea jgak dia ni~ :)

lilypelangi said...[Reply to comment]

my GF is gumiho my fav cter ! :D


makanan pack2 ni bese tgk . dlu ayah askar . hoho

Abu Huzaifah said...[Reply to comment]

hehe.. pnah mkn dlm pek ini... bapak sy tentera... hOhO.. ada bubur kacang...

Dearie Pearls said...[Reply to comment]

mcm sedap jek sambal ikan bilis tue. lagi2 saya yang suka ikan bilis nie.

*datang berkunjung lewat malam nie. heee

imanbieyha said...[Reply to comment]

palapes? mcm pernah dengar.. tu apa eh?

Jer ... said...[Reply to comment]

ko palapes ke . huhu . gud2 .

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

first time dgr istilah rangsum hehe

Anif Abdullah| AA said...[Reply to comment]

lor..macam tau-tau je .Smlam baru makan benda alah ni..Ade 2 pek kat umah ni sebabnya,abg ipaq den seorang askar.muahaaha.. ak ske sardin je :)
*bedak dia mmg bagus utk kaki berbau

ifwat SAHAJA said...[Reply to comment]

rangsum? masa pergi kem botak kepala dulu aku pun penah makan.. mmg wajib la kan bedal benda ni lau taknak kebuloq.. mmg rasa sama je.. haha


Entry terbaru Ifwat - Blog aku ni blog spam ke? Demm

ChaCha said...[Reply to comment]

dulu abah selalu bwk blk :)

vampire's lovex said...[Reply to comment]

rangsum ehh nama dia..aku panggil makanan askar je hehhe...

aku dah lupa rasa bubur nye cmna..dah lama rasa...lgi pon bnda ni rare kan...

cucu umie said...[Reply to comment]

teringt somthing iaitu member ayie ad sua orang palapes..dia pon ad cakap pasal bnda nie..gaga tapi ad lgkan makanan palapes..bnyk kot ayie tgok kt simpanana member ayie tu

syahira ariff said...[Reply to comment]

lol
bila dah lpr tu ratah ikn kering sahaja pun da sedap

cik pha said...[Reply to comment]

ecece minat korea jugak pak alif ni yer

Nor Fadila Rosli said...[Reply to comment]

rindu kat blog cik alifharis kita..tadi dah jalan2 kat blog saiazuan..hehe..ni pelahap tahap dewa ni..sama dengan ila!..tapi tu pun bila dapat coklat..bukan setakat jari2 je jilat..sampai ke siku pun tak habis jilat lagi..parah-parah kita ni kan..hehe..nway selamat pagi Jumaat..:)

Fyqa said...[Reply to comment]

sedap r rangsum weh !

smpai jilat jri kaki tu yg xmnhan. ahakss

apik pehe said...[Reply to comment]

hehehe..best bubur tuh..heheh..
tak ingat nak bawak mai umah sewa..

TK said...[Reply to comment]

first time dengar pasal rangsum ni...

Anak Wak Mail said...[Reply to comment]

rangsum???tak pernah makan..dan tetap tak tahu apa dia tu?

zureen said...[Reply to comment]

zureen banyak juga cerita korea ni.. tapi tak semua lagi habis tengok.. huhu~

Bui Junaidi said...[Reply to comment]

hingga menjilat jari kaki...????
layan cerita korea...?????
bgs2..hahahaha

Cik Azizah said...[Reply to comment]

tu la askar kalau pergi hutan berbulan2 mmg inilah makanan dorang..ade bubur,kari,ikan bilis n mcm2 lagi lah.org duduk dlm hutan mcmtu lah..haha

ika said...[Reply to comment]

nanti bagi ika sket!!! nak jugak la...sdp beno nmpknye cara alif cerita...^^,

cik sakdi said...[Reply to comment]

oooo tau tau, bapak kite dulu askar n dia pernah bg kite benda ni. mcm2 ooo ade. lauk sotong sambal pon ade. eh tol ke ape yg kite ckp ni? haha

eh,layan korea? ekekeke

said...[Reply to comment]

woahh, xpenah jumpe rangsum ni. pos kat umah saye boleh? hehe


XD

Shuk_ArChie said...[Reply to comment]

pertama kali dengar "rangsum".. tak sangka "benda" ni wujud.. pelik la nama dia.. hehehe

Scya Lollita said...[Reply to comment]

errr , ape rasenye ?



4 sure , aku suka ikan bilis :D

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

selalu makan dulu, sebab roomate anak tentera.makan time sahur. huhu

Aimifiqa said...[Reply to comment]

baru tahu tu ape rangsum. hehe. gumiho best, comel2.

nurAMALLINA said...[Reply to comment]

sy tak penah layan korea. hahahahha

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

aku pernah makan tapi tak sedap pon :D

YOUsoF said...[Reply to comment]

hahaha.. aku pernah jugak makan rangsum ni duluuuu. tapi tak tau pulak itu nama beliau... ;DD

Tak ingat dah aku makan lauk apa, yang aku ingat macam tak sedap lak, tak jumpe sambal ikan bils kot.. heheh

selamba siot tengah stand up pun ko balun ikan² sambal tuh!

zZzattyy said...[Reply to comment]

ohh ok baru tahu maksud rangsum tu ^^

perghhh, alif pun layan korea...! :D

Alif said...[Reply to comment]

1st tyme aku dgr rangsum ni....
tambah pengetahuan aku..haha

alyaclumsy said...[Reply to comment]

tak penah makan pun, alif mai la bg alya mrasa sket :D tp knyang ke sepeket? errrr

Fiefy said...[Reply to comment]

ehehe ! ni cik fiefy nak share jgk.. kebetulan keje kat Kementerian Pertahana.. yup, aska2 kat cni kate rangsum tu mmg sdp.. btl ke lebih sdp dr ape yg kt msk sndri..? sdp sgt kew? hahaha! x pna lg rse.. :) dgr cte alif, mcm bes jew.. smpi ade prasaan nk curik tu.. :p

nurfatiha blacky said...[Reply to comment]

RANGSUM ? pelik namo. jap2. layan korea ? HAHAHAAH.OKEY

saiazuan said...[Reply to comment]

mcm best je.. nk kna carik ni..hehe kasi try sekali :)

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Brgkali jike diberi name rensem lg style!

sergeant keroro said...[Reply to comment]

haha, suke gak makan dulu-dulu. polis pon ade dapat.

p/s : layan jugak ke gumiho?? serius comel, dan sweet <3

azs said...[Reply to comment]

hehe.. sedap ke makan rangsum? Sy makan, bese je.. Sedap lagi mak masak.. hehe.. jgn marah ek, gurau2 je.. ;0

IMANSHAH said...[Reply to comment]

saya dulu masa ke italy, bawak rangsum tentera ..ok lah bertahan sepuluh hari

Faraa Eiman's said...[Reply to comment]

aku dgr dalam roti ada rambot manusia
wakaka , ta tao btol ke ta =='

perghh* MGIG ? lee seunggi T.T

Judiene said...[Reply to comment]

Ooo.
Bende ni panggil rangsum rupanye.
Taw pasal makanan ni, tapi tak taw nama.

Elie Lily said...[Reply to comment]

bf elie askar, dia pun kata sedap! nnt nk try jugaklah rangsum ni!
hahah

~milo~ said...[Reply to comment]

macam gula je rupa beliau yang hemsem ni..hehe..

Niena Pengembara Ilahi said...[Reply to comment]

ransum la dik hehehe...

erk... skang ngah makan benda ni la uhukkk ^.^






salam ziarah.. sorry sempat senyum jer kt sini :D

zeeck said...[Reply to comment]

alif mane nak dapat rangsum tu?? menarik!! leh bawak nek gung XD

zaty luvlianncezzz said...[Reply to comment]

huhu. xpenah dgr pn. tengs sharing ^^

Amirul Aqiim said...[Reply to comment]

oke nie baru 1st time aku dgar psal rangsum nie.. =.='

ade jual kat kedai tak?
mcam sedap je..huhu ^^

Bro ahmad said...[Reply to comment]

terbaik bro..pernah makan..masak lemak ayam pun ada..tapi benda ni kt pasaraya dah banyak dah..pelbagai jenama ada..^_^ makanan segera bagi yang malas masak d

alif haris said...[Reply to comment]

izfanora-hehe takde kot :p klu nk beli jugak sy boleh jual haha

muhamad hanif- hehee mst ank aska kan kau ni nip :D

Nurnajwa-sedap tawu .. nk try haha ..mest la layan :)

lilypelangi-hehee same la kita :) ojai anak aska :)

Abu Huzaifah- hehe ramai jugak blogger ni anak tentera ye hehe :)

Dearie Pearls -memang sedap pn hehe :) terima kasih nnt sy blas knjungan awk ok :)

imanbieyha-palapes stand for pasukan latihan pegawai simpanan ..:)

Jer - hehe thanks bro ^^

[sutera kasih]-hehe makanan aska tu :)

Anif Abdullah| AA- hehee .. sardin pn boleh tahan :) layan gak en hehe

ifwat SAHAJA- kem botak kepala ?? kem ape tu ? hehee

ChaCha- hehe cha ank aska kan ^^

vampire's lovex- hehe .. memang rare pn .. :D

cucu umie- mesti die baru balik training tu .. byk lg simpanan boleh passing kt alif sikt :)

syahira ariff -betul2 :)sedap je semua ..

cik pha -muke legend tp minat korea alif ni :D

Nor Fadila Rosli- hehehe .. terharu rasany ade jugak yg rindu blog ni :) ye selamat hari jumaat hehe

Fyqa- hehe .. hiperbola semata tu :D

apik pehe- hahah .. nape tak bwk KL .. boleh buat mkn waktu emergency :D

TK- selamat mengenali rangsum :D

Anak Wak Mail -rangsum makanan aska :)

zureen- waah yeke .. passing kt alif sikit .. nk tgk ^^

Bui Junaidi -haha .. menjilat jari orag lain pn boleh :D kak bui lyn korea ke ?

Cik Azizah-alaa bf kak jijah navy mst la bende ni hehe :D

ika- dah habis ~ hahaha :D p la amek kt markas .. klu kene tembak tatau :D

cik sakdi - hehe betul la tu :) a'a lyn korea .. awak pn lyn gak ke ?

ﻉ- haha kene cas lebih r cmtu :D

Shuk_ArChie-hehe selamat mengenali rangsum :D

Scya Lollita-rasa ikan bilis la ..haha :D

syarifahsidrus-wah yeke .. hehe sedap kan ..haha

Aimifiqa -hehe sy pn suke gumiho :)

nurAMALLINA-hahaha .. nape tak lyn ? bestt wooh :D

Aisyah Aina-ko salah amek lauk tu .. sambal ikan bilis yg sedap :D

YOUsoF-hahaha .. selamat mengenali rangsum sop :D haha aku dah lapa mkn je la waktu tu .. kang mati kelaparan aku hahahha

zZzattyy -hehe .. yup2 alif pn lyn..zaty lyn korea gak eh ?

Alif-hehe .. selamat menambah ilmu pengetahuan :)

alyaclumsy-hehehe .. klu alif tak kenyang sepeket je .. mst mkn dua :D ahhaha

Fiefy -waaah cik fifi keje sebagai ape ye kt situ ? hehehe .. boleh jd kabel sy hahaha :D

nurfatiha blacky-haha .. memang pelik pn kan .. layan korea gak eh ?hehe

saiazuan-klu nak kene curi kt markas bro :D

Liyana Zahim-rensem tu ape kak ? haha

sergeant keroro- wah yeke .. ko kadet polis ke ape ?? hehehe comel n sweet kot gumiho :D

azs -hahahaha .. tp klu dah kt hutan tu semua bnde ni jadi sedap sbb lapa :D

IMANSHAH- waah cegu p italy bercuti ke ?? huhu

Faraa Eiman's-roti ?? robot manusia ?? haha ..

Judiene- yup2 .. rangsum :)hehe

Elie Lily -hehe .. bf navy eh ?? hehe

~milo~- hahaha yg tu memang gula .. dlm paket hitam tu .. :D

Niena Pengembara Ilahi- hahah ransum eh .. hehehe :D
tape .. akak ade hal emergency eh ??

zeeck-nk dpt kene lah ceroboh markas tentera :D

zaty luvlianncezzz- welcome :)

Amirul Aqiim-hahaha .. selamat mengenali rangsum .. xde dow .. klu nak kene p ceroboh markas aska :D

syaz@rozelt said...[Reply to comment]

nie mknn askar kan..dulu kecik2 selalu makan..sebab ayh pesara askar..tp baru hari nie tawu mendalah tu namanya 'rangsum'..thanks for da info!

najihah sahami said...[Reply to comment]

alif!!pos kat mish sikit rangsum tu boleh?teringin nak rasa!!hehe

Khairil said...[Reply to comment]

kdg2 teringat dekat ransum tu...kenangan betul...

syrupmasin said...[Reply to comment]

aku penah rase dulu2 je weh..skrg dah ta dpt..ntah mungkin pembekal nye dah meninggal di medan perang kot :D

h A n Y S said...[Reply to comment]

kalau rangsum tu dimakan-begitu-saja, rasa mcm ape ea?

azs said...[Reply to comment]

hahaha.. tu la pasal.. ace try dlm hutan tu ada KFC,McD or Pizza Hut, takdenya En. Alif Haris ni nak makan ransum tu.. sure, syok je askar p makan tk mau wat keje.. hehe.. ;P

EZAN IDMA said...[Reply to comment]

nak beli

Fathiah Hamim said...[Reply to comment]

oo rangsum namanyaaa

L-mi Redzz said...[Reply to comment]

woww!! ko palapes mana?? peringkat?? hu3..just want to know.. =)

Zul Fattah said...[Reply to comment]

haha..benda ni selalu aku makan la..abg aku askar..dia selalu bawak balik benda ni..yg best, macam2 ada..

Nurnajwa said...[Reply to comment]

Tryyyy? Mne ade dkt kedai biasa XD

alif haris said...[Reply to comment]

syaz@rozelt-ohai anak aska hehe .. haha baru tawu nama die skrg :D hehe

najihah sahami-hahaha .. dah habish la mish .. klu nak jugak, p ceroboh markas :D hiks^^

Khairil-dulu bro join palapes eh ?? hehe

syrupmasin- hahahaha tak boleh blah ayat .. mati dimedan perag :D

h A n Y S- rasa mcm rangsum la haha :D

azs- ahhaha .. sbb lapa semua bedal :D hehe .. ish tgh buat kerja la tu .. sambil mkn .. baru syiok :D

EZAN IDMA - sepeket 50 hengget :D haha

Fathiah Hamim- hehe yup^^

L-mi Redzz-palapes upnm .. ni nk masuk inter :) ko ??

Zul Fattah - oouh haha .. abg ko aska .. patut r dpt mkn bnde ni hehe

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...[Reply to comment]

rangsum oh rangsum

baru taw nmenye .

pena jugak makan tapi tataw nama . haha

:)

azs said...[Reply to comment]

hahaha.. makan ransum sambil wat keje, takpe, leh sorok2.. ace try KFC dan yg seangkatan, agk2, mcm mana ek? bosau tau makanannya.. ;p

KimiCnoL said...[Reply to comment]

xpernak plak mkan rangsum nie..hihi

myfirsttime??

nurathirahkaman said...[Reply to comment]

menjilat jari kaki??hehehhehh nampak mcm mengidam ja..:)

Wanie said...[Reply to comment]

huhuhu..ingatkan makanan ape la tadi..
tak penah lak dapat merase amkanan askar ni..

dik ko layan cite korea dik?
boleh geng ni..haha

Si Pengembara said...[Reply to comment]

baru tahuuu =)

ikatankasihku said...[Reply to comment]

ha ah dulu ayah sy askar, selalu masuk hutan, balik jer mesti bawak balik mknan ni...best giler.....

Bro ahmad said...[Reply to comment]

nak makan jadi askar huhuu..laku juga ransum ni..d

Nor Fadila Rosli said...[Reply to comment]

alif..heheh..hari pembalasa sudah pun tiba..
meh baca entry ni untuk semua lelaki ye..perempuan pun digalakkan baca untuk tanda sokongan..hehehe..

http://blogakufadila.blogspot.com/2011/07/pantat-kau-arghhh.html

FasiHaH SupiaN said...[Reply to comment]

erk..rasa ape ni alif?? haha layan korea gak ko ye.....hehehe

ishiko said...[Reply to comment]

kazen sy penah bawak balik mende alah lam pack ni... uhuhuu..
tp cam xlalu je.. : P

Syuxer said...[Reply to comment]

masukla askar,bro..;p..satu satu lori ko bleh angkut rangsum tuh hahah..xde ke nama glamor rangsum tuh heheh...cam adik tiri kepada nestum je hahahah

M Fizan said...[Reply to comment]

haha..nak try gk ar

YOUsoF said...[Reply to comment]

hehehe.. mana nak cari lagi ek?


Betul², tenaga penting untuk prestasi yang cemerlang Lip! ;D

teha said...[Reply to comment]

aha ! syok ape lyn korea.. hahaha !

iPai said...[Reply to comment]

kecik2 dulu, bapak aku penah kasi makan .. uhuh

wah palapes ko rupanya ..

Papa Mifz said...[Reply to comment]

baru tau wujud nye bende alah nih...
nasib baik la den x join tentera...sebab mcm x sedap jer bende alah nih...hehe

SweetLikeWhat said...[Reply to comment]

sedap sangat ekk..teringin pulak nak rase.. :)

Tea Dno said...[Reply to comment]

hahhah. bosan dah kot makan benda tuh. huhuhh.

Tea Dno said...[Reply to comment]

abah tea salu bawa balik dulu benda tu. :)

Noor Suraya said...[Reply to comment]

Macam penah dgaq cita korea tu..suka ayam msk merah ka apa nama tu..buh dalam plastik rangsum tu,campuq ngn nasik..perghhhhh sedap...lg sedap kalau makan rebut ngn skuad!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top