!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Tuesday, July 5, 2011

Profession sebagai pemetik kelapa sawit sambilan

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum.. 

               Sememangnya manusia takkan lari daripada terus mencari duit.. Hanya kerana ingin terus hidup didunia ini yang segalanya memerlukan duit.. Memang duit itu bukan segalanya tapi segalanya memerlukan duit, kan Mish kan ? kan ? kan ?

Kita bukan lagi manusia yang tinggal didalam gua.. Bercucuk tanam dan memburu untuk menyara hidup.. Kita kini hidup dizaman yg mana No money No Talk.. Setuju ? Sebarang bantahan sila kemukakan kemudian~ 



Oleh yang demikian, aku pn mencari jalan untuk terus hidup dikala cuti sem yang memanjang selama dua bulan ini.. Hohoo .. Tak kan nak 'pow' ibu ayah sepanjang cuti 2 bulan ni .. Malu la weyh..  Misai , janggut, jambang semua da tumbuh melata masih lagi mengharapkan mereka .. 

Akhirnya aku decide untuk memilih profession sebagai pemetik  kelapa sawit sambilan di kebun kelapa sawit ayah aku yang telah lama terbiar.. Weyh u alls jangan pandang sebelah mata je profession ni tawu tak .. Masyuk !! Harga sawit skrg dah tinggi berbanding dulu.. 

itu bukan aku.. Sekadar hiasan..

Aku sengaja taknak cari kerja yang hari-hari kerja sebab nanti tak rasa yang diri ini sedang bercuti sem.. fhm kan? 

Tapi seriusly weyh.. Tak semudah yang disangka.. Aku ingat main bola jew kene ade skill, petik sawit pn kene ade skill.. Nasib la ada ayah aku ajarkan.. (dulu ayah aku pn pemetik sawit sambilan, skrg dah bersara.. penat katanya)


Memang betul penat.. Tambahan bahaya pulak tu.. Stamina, kudrat, concentration, creativity, strong mentality semua tu perlu ada pada seorang pemetik sawit.. Tak boleh main hentam je.. Silap-silap kau yang pancit, buah tak turun-turun.. Gampang!

antara perkara penting bg pemetik kelapa sawit



Okay ape-ape pon, nak tanya Siapa layan juvana ?? Best ke ? 
Sapa kata best dia geng  Cik Alya.. Sapa kata tak best dia geng aku si Alif haris Haha.. *Mesti ramai yang tak bersependapat dgn aku kan.. Lantak lah^^ Haha




Ouh ya by the way, aku nak ucapkan terima kasih buat ujang sebab follow blog aku nih.. Hehe.. 


Blog ujang lah antara blog yang aku layan.. Entri dia best, menarik.. Kadang-kadang lucah sikit .. Haha Sorry ujang~ Peace ! no War


p/s : Petik sawit best wooh !



Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

61 Suara Anda:

muhamad hanif said...[Reply to comment]

hahahaha..

pemetik kepa sawit pun ok wat !!

mohammad nabil syahmi said...[Reply to comment]

kira gempur wira gak la kelapa sawit pon.haha

Syazwan said...[Reply to comment]

sokong bro.
jangan dok paw duit mak ayah je.
mereka memang nak bagi.tapi malu la kan.hehhe..

nice!

apik pehe said...[Reply to comment]

heheh..juvana semua dah jadi baik

Alif said...[Reply to comment]

kalau aku,kutip buah sawit je la....
haha

Syuxer said...[Reply to comment]

aku tabik spring kepada para petani..:)..

memang best melibatkan diri dalam pertanian cam memetik kelapa sawit..

bukan senang nak petik..cam ko cakap kena ada konsterasi,fokus,kekuatan tarikan dan sebagainyala..:)

Jer ... said...[Reply to comment]

steady la . aku suka orang tak kesah macam ni .. keje sawit pun ok ape .. aku pun penah tolong arwah atuk kat dusun :)

kotak bulat said...[Reply to comment]

keje yg agak mncabar jugak kan.. takpe..yg penting cuti terisi.. :)

Cik Azizah said...[Reply to comment]

wah2 ade tanah kelapa sawit sendiri. untunglah. hehe kepala sawit pon dah mahal skrg ni..

Nurasyiqin said...[Reply to comment]

cita2: nak jadi pemetik sawit laa sebab harga sawit skang da mahal..hehe..dan x pernah layan pun juvana tu..

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

Juvana minggu ni tak best sebab warden tu jahat!hahaa...
fuiyoo, kaya la lepas ni

Ain Nadiah said...[Reply to comment]

dah petik berapa dah? nak satu. keje sungguh2.. :)

Nurnajwa said...[Reply to comment]

Wow, boleh pula buat XD

Btw, kte ske tgk Juvana. Haha, ta nk geng dgn Alif :P

Ske sbb ade Ayam, Ayam kacak.

zureen said...[Reply to comment]

terjah blog ujang!

zureen said...[Reply to comment]

terjah blog ujang!

nurAMALLINA said...[Reply to comment]

HAHA nak cubalah petik sawit!

cucu umie said...[Reply to comment]

cuty nie pon ayie petik kelapa sawit juga apa?? kehkeh btw, ayie tolong pekerja ayah jer..xpetik pon sebb tidak dibnarkan..aishhh, kalo baja2 pokok tu sudah biase..

Anif Abdullah @Mr AA said...[Reply to comment]

best la juvana..HAHA

vampire's lovex said...[Reply to comment]

taff la naik sem nanti,buat kerja2 berstamina tinggi..hehhe

pamie said...[Reply to comment]

wah..hebat hebat..blogger faymes jugak tu..huhuhu..


Aku Anak Labuan

ikatankasihku said...[Reply to comment]

1 usaha luar biasa...skrg ni susah nak tgk dah org muda, gagah perkasa petik sawit..sekarang ramai yg petik api lighter jer adalah....mesti ayah rasa happy anak dia tolong dia...:)

Bro ahmad said...[Reply to comment]

berat kerja tu bro..tapi boleh menguatkan lengan huhuhu dan besarkan otot XD

azs said...[Reply to comment]

Wah.. ok what keje tu.. klu takde pemetik kelapa sawit, mana nak dapat minyak masak, kan? Untung la, kelapa sawit pun mahal.. hehe..
Sy suka cite Juvana, best.. Ada nilai2 murni yg blh diterap dlm kehidupan.. yg buruk tu, blh wat panduan agar tk terjebak.. :)

Amiirah-Cassan said...[Reply to comment]

Believe it or not , mira lom penah tengok lagi Juvana ni , hhaha

azwa amani said...[Reply to comment]

wah.. bgus2 petik sawit.. banyak duit tu ...opkos lah layan Juvana.. best laaa... sape cakap tak best dia ..tuttttttttt... huhuhuhu

Dinar said...[Reply to comment]

Syabas alif, tak ramai anak muda nak buat kerja tak glamor tu... Keja mulia tu, lagi pun...kalau kita tak dak duit bukan ada org nak kasi pun kan...

nurfatiha blacky said...[Reply to comment]

suka tgk juvana. semalam tgk. aduiii. cikguuu diaa tuh. geramm la.

cik kacak said...[Reply to comment]

wahh , masyukkk ;)

http://celotehsikacak.blogspot.com/2011/07/kerja-last-minute-memang-sengsara.html

tiefazatie said...[Reply to comment]

baek2 ye keje..hee

nie la wak n3 yg kena komen..tue

http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

SweetLikeWhat said...[Reply to comment]

ye..sawit sekarang mahal..bapak mertua kite pun ade kebun sawit..kadang-kadang seminggu leh dapat rm1500 macam tu..huhu..memang untung an..selamat buat kerja sampingan :D

adwafarahin said...[Reply to comment]

selamat memetik sawit!
pas nie bdn ketul2 tough lah -___-"
hahaha

Bui Idzra Ryn said...[Reply to comment]

Terima Kasih Sudi Baca Sampai habis
..cam kenal jer ayat tu..hik2..^_^..pemetik kelapa sawit..?biar benar..?

ain revival said...[Reply to comment]

hehe..kwan dup felda..dy pernah cite psal petik kelapa sawit..mcm interesting jep..xksahlaa ape2 pun..pengalaman penting~

saiazuan said...[Reply to comment]

yeah, no money no talk.. :D

wow ujang follow ek

a letter for you
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/dear-wenger.html

YOUsoF said...[Reply to comment]

Pemetik kelapa sawit pun apa kurangnya, macho dan tahan lasak jugak apa.... ;D

Lama gila aku tak tolong bapak aku, biasa pun aku tolong angkut buah dengan kutip buah lerai.. hahha


Aku layan jugak Juvana, Cikgu Zakiah comel jugak kot bila bertudung..

niena shopping2u said...[Reply to comment]

wahh.. best tu wat part time :D

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

aku suka tengok orang petik kelapa sawit kat kampung...cam best je :D

kau tak suka tengok juvana? haish....apa la....jeles le tu botak hensem....hahahahaha

nurathirahkaman said...[Reply to comment]

suka gila dengan phase "NO MONEY NO TALK"

syrupmasin said...[Reply to comment]

perghh..gile bagus doe kau..aku tanam anggur je :D

ZORA said...[Reply to comment]

jnji kerja..:P

btw juvana best woo..

khairul akmal azman said...[Reply to comment]

kelapa sawit permintaabn tgi..
skunk yg ada kelapa swit..
da le kai kete besar.rumah yg agak selesa skit.

syahira ariff said...[Reply to comment]

bergaya aper org petik kelapa sawit

Wanie said...[Reply to comment]

selagi gaji tu halal tak kisah la keje ape pn..:)

Aki said...[Reply to comment]

best ape petik klapa sawit.. bukan sume orang leh wat tu.. ^_^.v..

alyaclumsy said...[Reply to comment]

haha, lepas ni boleh la pau aliff haris kalau dah jadi pemetik kelapa sawit yg berjaya :p juvana best laaa! hahaha!

ghostwriter said...[Reply to comment]

keje ape pun x pe. janji usaha dapatkan duit! bagus!bagus!kita sokong!hoho

Scya Lollita said...[Reply to comment]

untg la ujang follow haha

HonEyBuNNy said...[Reply to comment]

janji duit masyuk tu yang penting kan..hehe.

juvana best..;-)

Aki said...[Reply to comment]

best ape kait klapa sawit.. bukan senang tu.. ^_^.v.. Tak sume orang leh wat.. Heheh..

alif haris said...[Reply to comment]

terim kasih u alls support aku :)

kesimpulannya, ada jugak yg tak layan juvana .. haha geng aku! :D

norhatizahmohamed said...[Reply to comment]

tak malu ni nak komen. haha

btw, tak kisah keja apa pun yg penting halal. harga sawit skrg mmg nga naik kott.

ika said...[Reply to comment]

okeep bagus alif~ bagus!! dpt duit blnje ika pasnie~ yeeaahhhhh~

Siti Arfah said...[Reply to comment]

Tingin pulak nk cuba petik sawit. hehe. Em sy xbpe suke juvana juga. huhu

Elie Lily said...[Reply to comment]

jadi pemetik buah kelapa boleh minum air kelapa free2.. :)

Arpiiz said...[Reply to comment]

jangan curi kelapa sawit orang dah lah..hehe

cunndaa said...[Reply to comment]

nak try petik sawit gak, tp kat sini xde sawit...
nak toreh getah pun xde...so, petik keyboard jelah kejenye...^^

sergeant keroro said...[Reply to comment]

ape keje pon boleh , hehe XD

p/s : duit lebih belanje aku :P

ABU said...[Reply to comment]

eh reti ke nak harvest bua sawit..susah dowh..aku pernah gak buat..hehehe

NuSaNa NoSa 91 said...[Reply to comment]

bagus2.. duit gaji, kita share sama2 ea alif?? ahahahaha~ ^_^

najihah sahami said...[Reply to comment]

fuyyo..mmg stamina kena tinggi tu..hehe....yess..segalanya perlukan duit. nak kawen lagiiiiii la perlukan duit. hahaha

iPai said...[Reply to comment]

aku tak layan juvana seh .. uhuhuh

wah macam susah je kerja kat ladang tuh ..

pengalaman menarik tuh ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top