!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Saturday, January 29, 2011

Kebaikan membela kucing.


kalau korang nak taw , aku ni salah seorang manusia yg fanatic ngn kucing ..
haha .
xtaw nape . tp memang aku cmtu sejak kecik smpai ke besa pnjang gini .
asal nmpak kucing jew mst geram n nk pegang , nk geletek . haha

setelah sekian lame aku mnjadi fanatic kucing ni ,
akhirnya dpt la aku list kan sebab2 aku suke sgt ngn kucing
mungkin antaranya :

1. Kucing comel
2. Kucing cute
3. Kucing pandai amek hati tuannye .
4. Gelagat kucing mencuit hati
5. Boleh jadi teman waktu kesunyian
6. Bunyi ngiauan kucing sgt cute dan "seksi"
7. Aku suke tgk mata kucing . mcm2 warna ada . comel ~ rase cam nk ganti ngn mata aku jew.haha

skrg , minat aku kpd kucing semakin menjadi2 bile dpt taw byk kebaikan membela kucing ni act , antaranya :


1. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan serangan jantung
Sebuah kajian dari University of Minnesota mendapati bahawa mereka yang tidak mempunyai kucing adalah antara 30 dan 40 peratus lebih tinggi untuk meninggal akibat penyakit yang melibatkan sistem kardiovaskular daripada mereka yang mempunyai kucing. Risiko untuk seorang pemilik kucing mati akibat serangan jantung juga adalah sangat rendah

2. Meningkatkan fungsi sistem imun (Daya Tahan Penyakit)
Membela kucing dapat membantu meningkatkan fungsi kekebalan tubuh anda. Hubungan antara kucing dan pemilik kucing dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh seseorang pemilik kucing.

3. Mencegah Alergi
Jika anda akan mempunyai bayi, mungkin anda patut mempertimbangkan untuk membela kucing . Membela kucing dapat membantu anda mencegah alergi pada anak anda. Ada beberapa kajian yang baru lahir yang hidup dengan haiwan kesayangan dapat mengelakkan alahan berkembang.

4. Membantu mencegah asma pada anak
Selain membantu untuk mencegah alergi berkembang terhadap anak anda, ada beberapa bukti bahawa hidup dengan kucing juga boleh membantu mencegah asma pada anak-anak. Memiliki kucing pada usia awal anak anda dapat membantu mereka untuk mengelakkan risiko menghidap asma. Ini kerana sentuhan antara anak anda dengan kucing dapat membantu mengatasi masalah pernafasan.

5. Mengurangkan Tekanan Darah
Percayakah anda dengan hanya dengan mengusap-ngusap kucing dapat membantu menurunkan tekanan darah. Mereka yang mempunyai haiwan kesayangan, menurut State University of New York di Buffalo kajian, lebih cenderung memiliki tekanan darah lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai haiwan peliharaan.

6. Menurunkan Kolestrol
Berdasarkan kajian pemilik kucing memiliki kolestrol lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai kucing sendiri. Sebuah penelitian 2006 di Kanada menunjukkan bahawa memiliki kucing sebenarnya lebih berkesan dalam menurunkan kolestrol daripada memakan ubat-ubatan kimia.

7. Mengurangkan risiko Mendapat Stroke
Prospek mempunyai stroke adalah menakutkan. Jika anda prihatin tentang mengalami serangan stroke, anda boleh mempertimbangkan untuk membela kucing. Memiliki kucing dapat mengurangkan risiko stroke. Sebuah kajian di Universiti Minnesota mendapati bahawa pemilik kucing dapat mengurangkan risiko mendapat stroke.

8. Mengurangkan stress (tekanan perasaan) dan rasa cemas
Memiliki kucing boleh membantu mengurangkan stress dalam hidup anda. Banyak manfaat psikologi jika kita membela kucing, dan salah satunya adalah menghilangkan stress. Dengan menjaga binatang atau berbicara dengan kucing anda, boleh membantu anda merasa lebih tenang dan mengurangkan tahap stres. Kehadiran seekor kucing bersama anda dapat membantu anda menenangkan diri anda kerana anda menikmati cinta tanpa syarat dari seekor kucing.

9. Menjadikan mood anda dalam keadaan “cool”
Dalam banyak kes, berinteraksi dengan haiwan kesayangan boleh membantu memperbaiki mood anda. Ini termasuk kucing. Memiliki kucing dapat membantu anda merasa lebih baik secara umum, dan meningkatkan mood anda.

10. Dapat membantu pesakit-pesakit Autis
Mereka dengan autisme mempunyai kesulitan berkomunikasi dalam cara yang sama seperti orang lain. Memiliki kucing benar-benar dapat membantu dalam kes ini. Ada kejadian di mana kucing telah berperanan dalam terapi untuk anak-anak autis.

11. Mengurangkan Kesepian
Hubungan persahabatan antara manusia dan kucing dapat membantu mereka yang kesepian. Hanya dengan memiliki kucing di rumah dan menghabiskan masa bersama boleh membantu mengurangkan rasa sunyi.

p/s: rugi kpd mereka yg x suke kucing . haha




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

11 Suara Anda:

ARieF said...[Reply to comment]

hahaha..
berlawn plak dengan post aku ..
hehe

Alif said...[Reply to comment]

hahaha...
aisey men,
nak wat camne,dari kecik mmg geli ngan "kucing" ni...

alif haris said...[Reply to comment]

arief- hehe . setiap sesutu pasti ade kontra nye . :)

alif- geli ek . safrin suke sgt ouh . same la mcm ank buahnye ni . hehe

Alif said...[Reply to comment]

tu la pasal,paman mu mmg suke kat kucing...

syeqa said...[Reply to comment]

bkn kew kucing bley menyebabkn asma pda bdk2 sbb bulu dye 2???

alif haris said...[Reply to comment]

tu pd budak yg memang sedia ada penyakit tu ..

dreamygirl said...[Reply to comment]

waa..peminat kucing ye aliff ni..bagusla..drpd dreamygirl,gggrr...tkut kucing..hu2..-p

alif haris said...[Reply to comment]

@dreamygirl
a'a peminat kuceng .. comel sgt :D yeke takut ? nape > mcm rimau ?hha

dreamygirl said...[Reply to comment]

bukan..ntahla..takut die cakar!!bile nmpk anak kucing,nak pegang tp takut..hu2..

Tea Dno said...[Reply to comment]

eh suka kucing jugak? wahhhhh.. :D

Tea Dno said...[Reply to comment]

tea ade kucing sekor je.. paling sayang lah kan, sebab sekor je.. haha.. ada kat blog, slalu publish muka dia.. ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top