!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Sunday, February 26, 2012

Teman



بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

Cuci mata sat. 


Teman. Teman itu umum. Boleh jadi teman itu adalah Tuhan kita, Allah, ibu bapa kita, keluarga kita, sahabat kita, rakan taulan kita. Pernahkah dalam sejarah manusia tiada berteman? Rasanya Nabi Adam sahaja yang pernah bersendirian di syurga dahulu sebelum terciptanya Hawa. Kemudian Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk kirinya. 

Jadi secara fitrahnya manusia ini memang tak boleh hidup bersendirian. Ya, memang Allah sentiasa ada. Itu hubungan kerohanian kita. Bagaimana pula hubungan jasmani kita kalau hidup tanpa manusia lain disisi? Hidup manusia ini memerlukan kedua-dua jenis hubungan ini bagi menjamin kesejahteraan jiwa dalam menjalani kehidupan. 

Aku ambil contoh paling mudah, hubungan kau dengan para manusia memang hebat, semua orang sanjung kau. Tapi kau akan rasa kurang seandainya hubungan kerohanian kau (hubungan dengan Allah) tiada. Kau akan tetap rasa kosong. Bukan kosong by Najwa Latif tu ngok. Ok sama juga jika sebaliknya. Got it ?

Hubungan dengan teman ini kau perlu jaga sampai bila-bila. Bukan waktu susah sahaja kau mencari teman, tapi waktu kau berada di atas, berada di puncak kau juga harus berterima kasih dan bersyukur pada teman. Berkongsi kebahagaiaan bersama teman. 

Jangan kau buang teman waktu kau berada di atas. Coz sekali kau jatuh, jatuh lah kau sendirian macam tahi. Waktu itu lah kau baru terhegeh-hegeh meraih simpati pada teman kau. Sorry to say la bro kata teman. Silap haribulan kau diludah. Fuh hinanya.

Kesimpulannya,

Eh tetiba kesimpulan. Maaf lah aku takdak idea sebenarnya nak menaip panjang lebar. Lagipun taip panjang lebar bukan ada orang baca ye tak. Aku bukannya retis mahupun saudagar yang punya banyak kapal.




p/s : Kesimpulan, Jangan pernah kau buang teman dari hidup kau. Sekali kau buang, kau akan menyesal sampai tercirit tahu. Adios assalamualaikum

Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

30 Suara Anda:

semutsengal said...[Reply to comment]

beb,

dua dua penting, yaa tak ?

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Teman yg setia, yg menjaga kita, yg melindungi dan sewaktu dgnnya hanya ALLAH.. :)

NARDtheNERD said...[Reply to comment]

kawan selamanya kan?
:)

eszyamin said...[Reply to comment]

teman dan sahabat sgt penting..klau baik hubngan kita dgn Allah inshaALLAH dgn teman pon kita akan okay...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...[Reply to comment]

jadi kawan yang sentasa ada waktu kita di atas mahupun di bawah... :)

Aqiim said...[Reply to comment]

aku tak boleh hidup tanpa teman.. :D

kajaharuna said...[Reply to comment]

teman, susah sama susah, senang sama senang..

Allah Teman Paling Setia :)

ika said...[Reply to comment]

ehhh...dah kenapa pulak letak gmbr ika kat entry nie? malu la i~ -,,-

p/s : teman sejati memang susah nak carik...klu jumpa sila hargai...

anif abdullah| AA said...[Reply to comment]

baiklah..saya akan ingat pesanan abang alip.tq2 :)

Zul Fattah said...[Reply to comment]

kenapa nak buang teman pulak? be frend la bro.. ko, dan aku jugak teman ape?

cik pha said...[Reply to comment]

aku kawan kau,kalu ada kenduri ker apa ingt aku kawan kau,kawan untuk makan2 hehhehee

YOUsoF said...[Reply to comment]

Dude aku SUKA entri ni! *Angkat dua² ibu jari tangan


Kedua-duanya penting.. Tapi tanpa Teman hakiki tu, teman dunia ramai macam mana pun tetap akan ada rasa kosong tu kan Lip.


Aku ada sorang kawan lama ni. Dia memang jenis macam yang kau cerita ni.. Tak berapa pandai jaga persahabatan tu.. Makin lama makin buat hal sendiri. Kitaorang pun tak tau nak cakap macam mana lagi.. Harap² dia tak menyesal sampai tercirit sudahlah..

cik sakdi said...[Reply to comment]

ramai kawan pon xguna kalau datang time senang je kan. so aku lebih suke kawan sikit tapi semuanya kawan yang bukan lawan. eheheh

Nizam Ijam said...[Reply to comment]

semua penting sepenting2nya..hehe

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

TEMAN sgt berharga & istimewa..

Jue said...[Reply to comment]

kkdg aku rs wp aku byk teman
perasaan sunyi tu msh ada

zaty luvlianncezzz said...[Reply to comment]

hampi kehilangan sowg teman. sedey.

Jum hayati di sini (^o^)


jiwa-jiwa #1

Encik Fikhri said...[Reply to comment]

susah nk carik kawan yang btol2 kawan.yang jenis tu kalo dah jumpe,mmg rugi kalo kite buang kawan cam tu..

najihah sahami said...[Reply to comment]

sangat2 memerlukan teman waktu ni. tapi semua jauh. tak puas setakat cakap lam phone je..T_T

fadh leyanie said...[Reply to comment]

jatuh sendirian seperti tahi amat mendukacitakan,heliza lawa oh...

blog-tips-kurus said...[Reply to comment]

berkawan biar > drpd 1000.. :-)

*sori, lepas 8 bln baru jejak sini..

NOOR FATIN said...[Reply to comment]

saya dulu masa bercinta banyak abaikan kawan2, yela, tumpuan hanya satu, dgn bf. konon2 kawan2 xpenting, bf saya yg penting. satu hari bf tinggalkan serta merta, bleh rasa x apa perasaan saya masa tu? bayangkan kawan2 yg sy dah buang semua dtg nasihat saya, bagi semangat, bagi kata2 mcm2, bayangkan la. menangis saya sendirian. sejak tu saya berjanji pada diri sendiri, saya xkan buang kawan2, saya rasa menyesal sgt2. bila benda tu dh jadi kat saya, baru la saya tau hakikatnya..

saya amik semua tu sbg pengajaran supaya benda tu xkena berulang lagi..

Realname Hidden said...[Reply to comment]

alip...!! masih ingat tak ni sape? teman mu mandi parit dulu...:)
ila da tukar url n nama blog..tros ade banyak masalah..can ar follow me back?
serius nyesal tukar link..
harap kawan2 dapat jadikan teladan.
hilang kawan bak hilang gigi nak kunyah makanan pun rasa geli..:D
happy blogging...

semutsengal said...[Reply to comment]

masih mencari teman ?

NARDtheNERD said...[Reply to comment]

xupdate ke dear?
:)

Abu Huzaifah said...[Reply to comment]

btul tu alif... :) gua ada kwn.. dan masih rapat.. dari skolah rendah lagi... hehe...

Wanie said...[Reply to comment]

sunyi nye hidup klu xde teman..

Hanie Dew said...[Reply to comment]

jangan sampai buang dan dibuang teman.

Realname Hidden said...[Reply to comment]

lawat sini lagi sekali..
Actually nak invite alif join special aktiviti kat blog hidden. Tu pun kalau alif berminat dan sangat tak kisah untuk dikomen dan ditinjau lebih dari 100 kali sehari..hehe..kalau berminat jemputlah..
boleh ajak kawan-kawan sekali.. At least dapat pengomen tegar yang dah pun mendapat keizinan...:)

(dah tak sanggup kena tohmahan tak tau malu komen blog orang suka hati..)

wajib untuk alif!taknak dah lost comm..

Jemput ye semua.."dah macam ajak makan kenduri je aku rasa."

http://mshiddenname.blogspot.com/2012/03/entry-melekat.html

delarocha said...[Reply to comment]

true friend, bring out the best, in each other

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top