!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Thursday, February 9, 2012

Tekanan atau Pressure dalam BI nya



بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

Hiasan semata


Selalu orang cakap tekanan itu memberi output positif. Tekanan yang push kita untuk menjadi matang dan dewasa. Tekanan itu yang membentuk peribadi yang mantap lagi teguh. Peribadi yang diperlukan untuk kau berada di puncak tangga kejayaan. 

**************

Tapi aku fikir ada juga tekanan yang memberi output negatif lebih banyak berbanding positifnya. Mungkin ianya bergantung pada cara seseorang mengendalikan tekanan itu ataupun tekanan itu sememangnya satu tekanan yang negatif atau positif pada dasarnya. Dan cara seseorang mengendalikan tekanan adalah berbeza mengikut cara berfikir dan cara hidup seseorang mungkin. Kerana tiap manusia punya pendirian dan minat yang berbeza dalam kehidupannya. Seandainya tekanan itu tiada langsung serasi dengan minat atau cara kau berfikir, baik tinggalkan sahaja tekanan itu. Tiada apa yang kau dapat melainkan stress. Dan bila stress memanjang, kebarangkalian untuk kau gagal adalah tinggi. Dan bila kau jatuh kau rasa macam bullshit.






Selalu orang cakap kita jangan pernah takut untuk mencuba menghadapi sesuatu tekanan. Belum cuba belum tahu. Mana tahu tekanan itu yang membawa kita kepada kejayaan. Manalah tahu kan.

**************

Tapi aku fikir memang betul lah. Jangan pernah takut untuk mencuba. Cuba lah dengan gigih dan tekun umpama itu bukan percubaan tapi satu nekad kau. Tapi jangan pernah kau jadikan itu nekad kau secara permanent. Kerana kau akan gila meroyan bila kau gagal kelak. Another plan should be prepared for any possible. 







Selalu orang cakap kita jangan PERNAH berputus asa dalam menghadapi tekanan. Kerana waktu kita berputus asa itu, sebenarnya kejayaan menunggu kita hanya beberapa langkah di hadapan kita. So teruskan sahaja langkahanmu sehingga ke titisan peluh yang terakhir.

*************

Tapi aku fikir phrase JANGAN PERNAH berputus asa itu perlu ditukar kepada JANGAN SESEKALI mungkin lebih sesuai. Kerana sebab yang mudah. Kita hanya mampu merancang, Allah yang melaksanakannya. Andai kau tanamkan dalam hati kau JANGAN PERNAH putus asa memang kau gila. Dah kalau memang Allah jadikan kau begini tapi kau ingin jadi begitu. Kau nak buat apa? bunuh diri? Gila. Kadangkala kita perlu mengalah. Bukan mengalah tanda menyerah tapi mengalah sementara untuk kau ambil langkah lain untuk mara kehadapan dalam hidup. Ingat hidup tidak menawarkan satu jalan sahaja. Hidup anda keputusan anda.



p/s : Aku nak menaip ini pun memerlukan tekanan. Al maklumlah otak tgh cuti sem. puiii~





Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

24 Suara Anda:

Wadi AR said...[Reply to comment]

sedap beruk tu korek

Muhammad Saiazuan Norhalik said...[Reply to comment]

hehe lama x update bro :D

tekanan tu prlu kan

NARDtheNERD said...[Reply to comment]

kalau xde tekanan esaimen tak kan siap.
hihi.
:)

cik bulan said...[Reply to comment]

aku plak yg tertekanan membace.kan cuti.phui~.hahaha

teha said...[Reply to comment]

so , teruskan berusaha ! :)

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

tanpa tekanan, kta xtau kemampuan kita & kta xkan bljr cara mengatasinya, ehhh ngam ka tu?

cik pha said...[Reply to comment]

amacam cuti sem? macam ceria jer hidup kau ahha

hassy chan said...[Reply to comment]

ak tnsion time exam je hahaha

Bui Junaidi said...[Reply to comment]

KAK BUI PUN TGH DALAM TEKANAN SEKARANG SBB ADER PERKARA YG PERLU DISELESAIKAN..*__*

miss inna said...[Reply to comment]

lecturer inna kata, "pressure is ggod for a student".


btw, inna sokong kata awak tu. tekanan ini akan bg output positif dan negatif, bgantung dgn cara seseorang itu mengendalikannya.

YOUsoF said...[Reply to comment]

"Another plan should be prepared for any possible." <- ini bertepatan dengan tema blog hamba. Masih ada plan B. ;)


Tekanan bisa mematangkan dan menguatkan kita jika dikawal secara betul..

stuck said...[Reply to comment]

kurangkan tekanan anda....jgan tekan smpai tertekan...hehehhe~

.izzati liyana. said...[Reply to comment]

menulis pon tekanan ye? hehe. entry motivasi. apa-apapun kena pandai kawal la pressure ni. kalau tak, boleh jadi gila.

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Oh kalau kita jatuh akn jadi cam bulshit ek? Kihkihkih.. Presure ade positif negatif.. Btol da tu.. Tp kbnykannye negatifla.. Pon betul gak.. Tp mcm akk ni takleh stress.. Skali stress mmg betol2 cam org gile meroyan oohhh...

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

alifffff...bla nk update ni dekk?? ^__^

.izzati liyana. said...[Reply to comment]

balas kunjungan sini. :)

cik sakdi said...[Reply to comment]

kadang2 tekanan masa cuti sem lbh extreme tau.. mungkin sbb xada duit. hehehe

chemay said...[Reply to comment]

kadang2 memang perlu tekanan dalam hidup.
kalau tak sampai bila2 pon kita akan stay dia takuk yang lama.
:)

YOUsoF said...[Reply to comment]

*Aku tau pasal gathering tu pun lepas tengok diaorang cerita kat blog. hehe

Nak jemput aku jauh kot. Ramai jugak yang tak tau.. Lepas ni kalau buat besar sikit boleh kita join insyaAllah..

IMANSHAH said...[Reply to comment]

good entry...belajar adapt tekanan

Anak Wak Mail said...[Reply to comment]

betull,,tekanan menjadikan kita lebih matang,,lebih bersedia menghadapi segala rintangan..

ika said...[Reply to comment]

entry dah cukup ilmiah habis dah n ika mmg kagum gila dgn entry nie seriusly...tp apakah kaitan dgn gambar beruk korek hidung? setengah jam pikiaq xdapat jawapan...

Fara E's said...[Reply to comment]

awesome gila gambaq tu , haha

a'ah , tertekan jugak ni #tetibe , ekeke

Rtp Farra Arisha said...[Reply to comment]

arisha kekadang sangat cepat untuk berputus asa, tapi sangat mudah untuk bangkit kembali. the best way is kita mencoba dan terus berusaha sehingga berjaya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top