!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Friday, January 13, 2012

3 Stage Kehidupan



 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum



Hidup ini hanya sebentar sahaja. Dan sebenarnya amat singkat untuk kita kecapi. Jadi perlulah dan haruslah untuk kita hargai sebaiknya. Because? Coz hidup ini sebenarnya terdiri daripada 3 stage sahaja. Dan setiap stage itu mempunyai jangka masa selama 20 tahun. So total, we just have 60 years for our life. Itu pn kalau panjang umur. Kalau yang lebih 60 tahun. Alhamdulillah.

For the first 20 years, its just for your life learning. Belajarlah dan timba ilmu serta pengalaman sebanyaknya. Pengalaman itukan guru yang paling terbaik. Belajar itu tak semestinya hanya formal learning mcm duduk dalam kelas dengar cikgu/lect mengajar, tetapi juga informal learning. Bercinta itu juga satu pembelajaran. Kerana tanpa ilmu, kita hidup ibarat sampah di dalam bakul sampah. Erk. Kerana zaman sekarang, zaman persaingan. Siapa lambat, dia tertinggal. Say Goodbye lah.

Then for the next 20 years, its time for u to start applying all the knowledge u have. Inilah titik permulaan bagi alam pekerjaan. Perkerjaan mengejar duit. Pekerjaan mengejar cita-cita. Sememangnya duit itu bukan segalanya. Tapi tanpa duit, we cannot survive. Bukanlah perlu untuk kita mengumpul sebanyaknya duit, sekadar mencukupi keperluan kita sebenarnya. Cukup untuk kita menyara kehidupan seharian. Tidak mengemis simpati pada orang lain. Dalam stage ini juga mungkin kita akan berkahwin andai dah sampai seru. Tanggungjawab untuk dipikul semakin bertambah di atas bahu. Sememangnya stage ini make us become more stronger in term of ur mental resistance. Mungkin juga ada mereka yang tertekan menghadapi stage ini. Tidak mengapa tekanan itu juga satu proses pembelajaran. Sebenarnya kita masih juga belajar dalam stage ini. Dan kita takkan pernah berhenti belajar selagi mana kita bergelar manusia.

And for the rest 20 years. Its time for us to slow down. Kecapi 20 tahun itu dengan bahagianya. Ini lah stage dimana kita sampai di puncak. Its time to rest. Dan stage ini juga waktu kita pula memberi bimbingan dan tutor kepada golongan muda mudi yg berada di first 20 years stage. Waktu ini juga kita dah boleh cakap, "aku dah banyak makan garam, tengok darah tinggi pn dah ada."  =p



- as told by my lecturer -
Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

28 Suara Anda:

Zul Fattah said...[Reply to comment]

yeah first..? hehe..

aku skrang dlam stage 2.. huwaa.. skrang masih blajar, dan diajar..
harap2 lpas ni dpat jd manusia.. bukan bintang masa stage 1..

miss inna said...[Reply to comment]

nice one. nmpk btl tu 3stages dlm kehidupan nie...

ika said...[Reply to comment]

:) hidup nie singkat je...hargai la diri anda dan org keliling anda...nice entry alif!

najihah sahami said...[Reply to comment]

mish sedang berada i stage kedua. huhu..cepatnya masa berlalu. xsempat nak belajar habis lagi ilmu stage pertama. adess.

hassy chan said...[Reply to comment]

hohoho ak bru nk msuk stage y kedua hehehee

EruzuLiyana said...[Reply to comment]

idop ni memang singkat sangat, dah lepas sehari, sehari yang lain mendatang, dan jangan berharap sehari yang dah lepas tuh akan kembali lagi, takkan, sebab tuh kita harus guna peluang yang ada untuk persediaan di alam 'sana'.. :)

*sekian tazkirah jumaat..hehe

Cik Gee said...[Reply to comment]

entri en.alif juga seakan mengingatkan saya mengenai kematian..

weee...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...[Reply to comment]

ok, kat stage 2 skrng ni...

Alif said...[Reply to comment]

cayalah la bro...
pemikiran ko semakin matang....=)

Shamsuddin Amin said...[Reply to comment]

wah...
lame x singgah sini
byk benor yg berubah... ^^

c'axoera said...[Reply to comment]

salam kenal :) 1st time sini

syarifahsidrus said...[Reply to comment]

masih first stage. heuheueheu..

perjalanan hidup ni indah kalau kita corakkan dengan betul kan :)

IMANSHAH said...[Reply to comment]

masalahnya yg umo 50 tahun pun masih tak sedar2 diri lagi tu, macam mana?? hehe

Yatie Awang said...[Reply to comment]

diawal kehidupan kita perlu menghargai setiap hari yang kita lalai

teha said...[Reply to comment]

kite still first stage.. takot rse nak masuk stage yg laen tu.. hehe

Cik Zai said...[Reply to comment]

yeah...aku dah mulakan stage kedua...agak payah juga berbanding stage first....

Ahmad Syuxer said...[Reply to comment]

aku sekarang stage kedua tapi hidup ini terlalu pantas aku rasakan..sekejap je jam berputar masanya..sempatkah kita mencapai stage ketiga..entah2 dunia abadi yang menjemput kita nanti..

semoga aku tabah harungi stage kedua ini..

Nor Fadila Rosli said...[Reply to comment]

rindu kat blog alif..
sihat?jangan makan garam banyak sgt ye..hehe

amir aizat said...[Reply to comment]

nice ;)

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Life is shrt, dun make it shorter..

milo said...[Reply to comment]

apparently im in the 1st stage even my real age is consistent to the 2nd stage..hehe..yepp, kalo ikutkan jangka hayat Nabi, 63 tahun je kan...so, need to arrange our life systematically :) kalo panjang umur, Alhamdulillah...

cik pha said...[Reply to comment]

aku 17 baru wess..tengah tunggu rezult spm muahahhaha

Bui Junaidi said...[Reply to comment]

KAK BUI DLM STAGE KE 2 TU..HUK..HUK

L said...[Reply to comment]

kene sentiasa muhasabah diri.. urmm


jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

L said...[Reply to comment]

kene sentiasa muhasabah diri.. urmm


jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

syrupmasin said...[Reply to comment]

20,40,60..lepas tu mati..hihi

nini said...[Reply to comment]

alahai....dah fasa kedua tapi belum lagi kerja....=(

.izzati liyana. said...[Reply to comment]

suka entry ni. bagus. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top