!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Saturday, May 28, 2011

Nak Tahu Berapa Berat Blog ? Jom Timbang

بسم الله الرحمن الرحيم 


Assalamualaikum

            Salam sore, Salam 1 Malaysia buat para pelawat yang amat amat disayangai sekalian (*ayat bodek.hehe) .. Okay Straight To the Point .. Kenapa kita perlu tahu berat blog kita? Sebab........ yang skodeng Blog kita bukannya kita seorang je .. 


             Jadi kita perlu consider Loading Time blog kita .. Hipotesisnya  semakin lama loading time blog kita, semakin boring pengunjung/pelawat nak skodeng blog kita .. Ye la nak sampai berjanggut menunggu loading blog, sempat makan,berak mandi semua baru siap loading.. Hehe(*gurau jew , hiperbola semata-mata) .. Okay  Korang nak tahu berapakah berat blog korang ?? Oleh itu marilah kita sama² timbang blog/website kita ... Klik SINI          



WARNING: Blog yang sizenya lebih daripada 200kb adalah kategori Blog yang Berat.


Aku pon lepas timbang blog aku, size blog aku cuma 109.13Kb .. Kategori ringan lagi okay .. Hehe

Disini ada sedikit Tips ringankan blog, ini aku pinjam tips bro ayie, Pinjam ye bro..hehe :
1) Lagu Yang Autoplay :- Ayie tak rasa bukan Ayie sorang je yang tak suka. Ramai jugak yang tak suka, Kalau korang nak letak lagu letak butang pause, bagi pembaca pilihan nak dengar ke tak lagu tu. Bagi pembaca kalau tak suka dengar lagu, korang boleh Tutup Suara Browser.
2) Iklan Terlampau :- Ayie tau la blog korang popular, ramai orang masuk hari-hari, ramai jugak yang nak beriklan dengan korang. Apa kata korang kurangkan sikit iklan korang. Tak payah la nak buang semua, cuma kurangkan sikit. Baru la ekslusif siapa yang dapat beriklan dalam blog korang. Hahahaa. Iklan yang terlampau jugak menganggu masa loading blog korang.
3) Terlampau meriah :- Kenapa pulak terlampau meriah jagi problem pulak. Sebenarnya tak salah kot nak cantikkan blog korang, Tapi tak perlulah letak tulisan warna warni. Keep it simple. Sedap mata memandang. Lagi satu kurangkan smiley. Letak sikit cukup la. Ayie tau korang tulis entri kadang-kadang tersenyum (ayie pun macam tu), tapi biar pembaca tau korang tersenyum dalam penulisan bukan sebab smiley.

p/s: Jom ringankan blog kita, orang pon akan ringankan tangan klik link kita :D




Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

22 Suara Anda:

adwafarahin said...[Reply to comment]

blog adwa lmbt loading x?

cik azeya said...[Reply to comment]

#231. hehe.

hari tu baru kurangkan widget. timbang2 ade la dalam 90 lebih. beratkan? lepas tu tak tahu nak buang ape lagi. rasa macam nak buang semua. haha.

alif haris said...[Reply to comment]

adwa- xde la .. okay jew :D

cik azeya- haha .. buang semua ?? baik buang blog je senang .. har3 :p

SHaRKFiQ SSM said...[Reply to comment]

alamak.. dah lebih 200kb..
tp average speed per kb, 0.01seconds gak...

xtaw r nak buang ape, yg aliff ambik kat ayie tu, semua shark xde..

kalo entry kita mmg slalu letak gamba byk2 bleh buat blog jd berat ke??


btw, sori coz lambat follow balik, Shark de prob n bz sket lately~ hehe

atyn nayn said...[Reply to comment]

menarik. nak try la :)

alif haris said...[Reply to comment]

sharkfiq- hurmm yup2 .. itu antara faktornya, lagi 1 tadi alif singgah blog shark, main page panjang sgt .. hehe .. kalau nak bg ringan try display juz one entry on the main page :D

atyn nayn- try2 .. x kene bayar pon hehe

Cerita Aku said...[Reply to comment]

Terima kasih infornya..
ceritacerita-aku.blogspot.com 116.77 KB 0.25 seconds

tp nape awk punya 109.13 kb ambil masa 0.69 sc sedangkan sy punya 0.25 sc tp lebih besar dari awk?

DY@Na J@SMEY said...[Reply to comment]

hehe.egatkan berat blog tu dalam unit Kg..:p

alif haris said...[Reply to comment]

cerita aku- HaHa .. tentang load time tu alif ta pasti .. second time alif timbang lagi die da berubah .. so konklusinya ta boleh percaye sgt :D haha

dyana- hehe .. eh tak la .. dlm unit Km pon boleh .. kui3

Ai-Sis said...[Reply to comment]

haha.betul.kalau berat,tak ramai yang nak kunjung blog kita ;D

alif haris said...[Reply to comment]

tawu xpe .. hehe ..jadi ringan2kan la ye ..

Aisyah Aina said...[Reply to comment]

macam tak betul je penimbang ni...first timbang lain...timbang lagi sekali lain pulak...hish

alif haris said...[Reply to comment]

hik3 .. tawu xpe .. alif pn baru tawu smlm .. bengong punya timbang .. :D

zureen said...[Reply to comment]

dah try dulu. nak tgk result?klik ni!
hehe

Syuxer said...[Reply to comment]

emmm cam tak betul plak timbang nih..xkan x sampai sejam kolestrol blog aku dah bertambah hahahahah

alif haris said...[Reply to comment]

zureen- heheh .. kalah la sy . blog awk lg ringan..:p

syuxer-haha .. aku pn baru perasan smlm.. bengong gak timbang ni ..haha

cik azeya said...[Reply to comment]

yela. buang blog. -_-

dreamygirl said...[Reply to comment]

salam.thanq entri ni..blog sy lebih 200 -(

stuck said...[Reply to comment]

hahahaa....best gak ouh...
igtkan blog xd berat..haha~

miszlullaby said...[Reply to comment]

hihi..aritu dah timbang..tapai dah namanye ompuan kan..rase berat jek tangan nak membuang.:D

Emilia Emira said...[Reply to comment]

kalau bnyk sgt widget fancy2 xbest juga kan.;)

najihah sahami said...[Reply to comment]

btol2..blog mish lambat load x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top