!!~ SELAMAT DATANG ~!!

"Maaf Seandainya terdapat Kandungan yang berunsur peribadi dan Kurang bermanfaat buat Pembaca. Cedoklah sebanyak mana Kebaikan dan Tapislah segala Kelemahan serta Kecacatan." -admin-

Monday, May 2, 2011

adat perkahwinan wong jowo (orang jawa)

::بسم الله الرحمن الرحيم::

kahwin .. 
semua orang tidak mengira bangsa, kaum, umur dan warna kulit semuanya berkahwin ..
dan setiap kaum adat perkahwinannya berbeza ..
berkahwin itu sunnah ..
Rasulullah sendiri menggalakkan umatnya untuk berkahwin ..
sbb byk kebaikan berkahwin ni ..
WARNING : ayat copaste jew bukan ayat sendiri sebab diri sendiri xde pengalaman kahwin maa .. hehe

penulis saja tulis entry ni ..
bukan sebab penulis nk kahwin..
bukan sbb penulis kemaruk nk kawin..
tp sbb hari tu ada la borak2 bersama ibunda dan ayahanda ..
nth mcm mana bleh TERmasuk bab kahwin ni kan .. 
mereka cerita wong jowo ni kahwin ade 3 kali kenduri nye .. haha
byk kan ?? 

1. kenduri 'sinoman',,,kenduri ni diadakan seminggu sebelum majlis perkahwinan yang besar2ran tu ..time ni jugak tugas2 rewang(kerja) di bahagi2 kan kepada setiap orang penting ..

2. Kenduri kahwin yang besar2ran .. time ni larh bermulanya kerja sebenar orang2 yang diberikan tugas pd hari knduri sinomannya ..

3. kenduri 'masari' (kenduri kesyukuran la lebih kurang) .. knduri ni diadakan seminggu selepas kenduri kahwinnya.. time ni kenduri kecil-kecilan jew .. sbagai knduri kesyukuran selepas selesai semua majlis yang dirancang ... tapi kebanyakan orang jawa skrg tidak lagi buat kenduri yang last ni ... orang dolu-dolu jew .. 

p/s : nyong wong jowo .. :)


Terima Kasih sudi Baca Sampai habis

Suka? Seronok?

8 Suara Anda:

Alif said...[Reply to comment]

o0o0 mcm tu ye,
pasni nak cari org jawa la sbg peneman hati ini..hehe

alif haris said...[Reply to comment]

waaah da pasang niat tu .
papepon jgn lupe jemput .. hehe

Alif said...[Reply to comment]

makan jemput-jemput bley r...
haha,mst jemput,,sruh alip wat kawad kaki...
ahahha

alif haris said...[Reply to comment]

hua3~
kwd senjata pon boley ..
haha ..

Suria said...[Reply to comment]

yess ! sy suke org jawa. :)

alif haris said...[Reply to comment]

ko orang jawa ek ? eh yke.. hha

Meera said...[Reply to comment]

haihh. 3 jeke? i na byk :p

yunZ said...[Reply to comment]

owg jawa gak tapi xtau ckp jawa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top